UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Iekšdarbi :  Building.Lv Forums

Apdare, krāsošana, flīzēšana u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Kondensāts pagrabā
Autors: MZ ()
Datums: 19/07/2015 17:02

Labdien, tad nu man ir sekojoša problēma. Pagrabs zem mājas apmēram 2metri vēl kādi 70cm ir virs zemes. Pagrabā ir garaža, pamati ir siltināti un attiecīgi apstrādāti, ap visu māju ir drenāža un viss liekais ūdens tiek novadīts grāvī. Garāžā kur var atvērt vārtus viss ir sauss bet istabās blakus garažai veidojas kodensāts ( ļoti izteikti vasarā kad ir ārā sutīgs) Šajās istabās ir tikai pa vienam niecīgam vēdināmajam lodziņam. Sākumā turēju visus logus un durvis vaļā bet tad veidojās liels mitrums, kad neveru vaļā mirtums ir nesalīdzināmi mazāks. Tad nu jautājums kads būtu risinājums lai novērstu šo mitruma veidošanos un vasarā varētu atvērt logu lai ienāk siltums un svaigs gais?

Re: Kondensāts pagrabā
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 19/07/2015 22:05

Tu vari telpas zem zemes ~2m saukt par istabām, bet būtībā tas ir pagrabs - pagraba telpas, jo telpu 2/3 atrodas zem zemes. Tev telpu virsmas pateicoties zemes aukstumam sasniedz rasas punkta temperatūru - izteikti vasarās, kad āra gaisa mitrums ir liels. Ko darīt?
Nosiltināt šīs telpas no ārpuses ( apbērtās zemes puses tu nevari. Līdz ar to vai nu vasarā tev telpas būtu jāapkurina un jāvēdina, vai arī telpām jānoblīvē ailas - logu un durvju un telpā jāierīko kondicionieris - kas noņem lieko mitrumu gaisam um tādejādi samazina āra gaisa mitrumu telpā - nav kam kondensēties.

Re: Kondensāts pagrabā
Autors: MZ ()
Datums: 20/07/2015 07:39

No ārpuses ir putuplasts un apstrādāts ar hidroizolāciju. Patreiz iekšpusē ir pliki pamata bloki. Vai var no iekšpuses uzlikt kādu 20mm vai 50mm putuplastu pa ārējām sienām lai šis rasas punkts neveidojās?

Re: Kondensāts pagrabā
Autors: Praktiķis ()
Datums: 20/07/2015 07:44

Labs, taustāms piemērs par garāžu-atverot lielos vārtus,gaisa apmaiņa liela un acīmredzot spēj uzsildīt mūra sienas virs rasas punktam. Tai pat laikā "istabās" gaisa apmaiņa neliela-sasildīt sienu virsmas protams nevar ,jo gaisa cirkulācija gar sienām praktiski nenotiek-tik vien ir lai ienestu telpā papildu mitrumu. Kas tad notiek rudens pusē? Tad gaisa mitrums ārā vēl lielāks.Neviena droša risinājuma,bez Brinkmaņa kunga ieteiktā,šeit laikam nav. Var izmantot mitruma savācēju (elektrisku ar ventilātoru),bet tas katrā telpā nepieciešams savs.

Re: Kondensāts pagrabā
Autors: Praktiķis ()
Datums: 20/07/2015 07:57

Riska faktors jau nekur nepazudīs siltinot no iekšpuses-mūris būs vēl aukstāks. 100% hermētisks (mitruma necaurlaidīgs)siltinājums nav panākams. Un kas tad notiks starp putuplastu un pamatu blokiem? Pelējums,nelaba smaka un gaisa piekļuves gadījumā kondensāts tecēs pa starpu.

Re: Kondensāts pagrabā
Autors: MZ ()
Datums: 20/07/2015 13:23

Kā ar šo problēmu tiek galā virkne vecrīgas un centru māju kur pamati nav siltināti ir augsti gruntsūdeņi bet pagrabos ierīko ofisus veikalus vai dzīvojamās telpas?

Re: Kondensāts pagrabā
Autors: Praktiķis ()
Datums: 20/07/2015 18:33

Tur jau pirmkārt ir ķieģeļu mūrējums pamatos.Arī ne jau visiem,kam pagrabstāvi ir slapjas sienas. Var būt,ka uz pamatu pēdas nav hidroizolācija un bloki mitri jau bez kondensāta. Man mājās arī betonēts puspagrabs (arī tieši 0,5m virs zemes) vis sauss,nav nekāda kondensāta.Intereses pēc pamērīju-Rh ap 70% temperatūra grīdas līmenī ap 15 C. Sienu virsmas t virs 12 C. Rasas punkta robežvērtība ap 10 C. Tātad divu grādu rezerve vēl ir.Ja sienas sausas,tad tās kādu laiku mitrumu uzsūks un redzams nekas nebūs. Ja pamati mitri no grunts,tad tie protams neko neamortizēs-tikai papildu mitrums telpās.

Re: Kondensāts pagrabā
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 20/07/2015 20:07

"Kā ar šo problēmu tiek galā virkne vecrīgas un centru māju kur pamati nav siltināti ir augsti gruntsūdeņi bet pagrabos ierīko ofisus veikalus vai dzīvojamās telpas?"
Vispār jau pirmās republikas laikā būvnormatīvi aizliedza pagrabos un puspagrabos ierīkot dzīvojamās telpas - lai izskaustu tuberkolozes iespējas. Darbnīcas varēja - jo parasti darbnīca bija īslaicīgs telpu izmantošanas posms un tajās sakarā ar cilvēku apgrozību bija daudz lielāka vēdināšana.
Principā arī šodienas modernajās celtnēs par šo kondensācijas problēmu daudz nedomā, jo pazemē izbūvējamas tehniska rakstura telpas. Piemēram Jūrmalā ar samērā augstiem gruntsūdeņiem ~1m no planējuma praktiski visām pagraba telpām kondensācijas problēmas.
Jāsaka, ka dotā kondensācija ievērojami atkarīga no grunstūdeņa stāvokļa pret grīdu. Ja "aukstais" vasarā gruntsūdens dzesē grīdu, tad uz tās jābūt kondensātam no gaisa.

Re: Kondensāts pagrabā
Autors: Oro Latvija ()
Datums: 21/07/2015 15:29

Šo problēmu risina gaisa sausintāji.Plašs klāsts, profesionālas konsultācijas www.oro.lv

Re: Kondensāts pagrabā
Autors: N ()
Datums: 16/05/2023 22:32

Ir pagrabs 50 gadus vecā ēkā. Zem zemes savi 2 metri ir.
Ar pirmajiem lielajiem pavasara lietiem gar vecām siltumtrases trubām pagrabā satecēja ūdens.
Izraku, trasi nogriezu, aizmūrēju caurumus un ar bitumu nohidroizolēju. Izraku un nosmērēju ar bitumu principā līdz pagraba grīdas līmenim.
Bet, tas pagraba stūris, kur iepriekš bija šī vecā siltumtrase, joprojām ir slapjš. Varētu būt, ka tajā konkrētajā stūrī pastiprināti veidojas kondensāts? Grīda ir flīzēta. Konkrētajā stūrī stāv vatē ietīta akumulācijas tvertne (atdzesēta), līdz ar ko gribētos domāt, ka ventilācija tur ir vēl švakāka kā pagrabā kopumā.

Gruntsūdeņi ir zemi, pagraba vidū ir apmēram metru dziļš tehniskais caurums, tur ūdens redzams nav.

Kamēr no ārpuses atraktos pamatus vēl aizbēris neesmu, gribētos saprast ko darīt? Rakt vēl uz leju un smērēt ar bitumu, smērēt ar ko citu vai vienkārši pieņemt ka tas ir kondensāts un tur bez apsildes, papildus ventilācijas vai gaisa sausināšanas neko iesākt vairs nevarēšu.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Pievienot failu ziņai
  • Atļauts pievienot sekojošu tipu failus:
  • Pievienotie faili nedrīkst pārsniegt:
  • 5 more file(s) can be attached to this message
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **        **   ******   ********  **     ** 
 **   **         **  **    **  **        **     ** 
 **  **          **  **        **        **     ** 
 *****           **  **        ******    **     ** 
 **  **    **    **  **        **         **   **  
 **   **   **    **  **    **  **          ** **   
 **    **   ******    ******   ********     ***    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727