UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Iekšdarbi :  Building.Lv Forums

Apdare, krāsošana, flīzēšana u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Mūrētās malkas plīts izdegušās cepeškrāsns nomaiņa
Autors: ZigisZ ()
Datums: 12/11/2015 20:03

Ir izdegusi vecā malkas plīts cepeškrāsns (no dzelzs), un gatavojoties remontam, nopirku parastajā būvmateriālu veikalā jaunu dzelzs cepeškrāsni, bet tā izrādās plānāka par veco, un diezgan brutāli apstrādāta - kā no konveijiera - ar asām, neapvīlētām malām. Kā tagad rīkoties - viens ieteica, ka varot it kā mūrējot to aplikt ar vienu kārtu melnā dzelzs loksnes, bet ja jau vecā cepeškrāsns pat bija izdegusi, varbūt jāliek pat divas kārtas? Veikalā nekādas jēdzīgākas cepeškrāsnis neatradu, bija tikai šīs plānās dzelzs vai arī dārgās čuguna.

Re: Mūrētās malkas plīts izdegušās cepeškrāsns nomaiņa
Datums: 12/11/2015 22:42

Es teiktu, ka nekādu cepeškrāsni vispār nevajag - reāli tur grūti jelko izcept. Dzīvē ir tā, ka ja gribas izcept, tad ielaiž mūsdienu elektriskajā vai gāzes krāsnī. Ja pilnīgi nav ko darīt un gribas ekstrēmu, tad kaut ko var mēģināt tur. Praktiski tas nozīmē apmēram tā, ka 80 ēdienus normālā kontrolējamā krāsnī un 20 ēdienus paniekojas ar malku. Vajag?
Kāpēc saku? Pats esmu reizes 3 pārmūrējis pavardu ar cepeškrāns maiņu. Bleķa izdeg vienā rāvienā, karst supernevienmērīgi un nekontrolēti, čuguns var izrādīties par masīvu un temperatūru nedabū, vai arī saplīst nevis izdeg, jo karstuma asimetrija ir ievērojama. Pēdējā versijā man ir ielikta paštaisīta inox krāsns ja nemaldos ap 2 mm. Nu it kā nenokaujama. Paradokss - ņēmos taisīju un nevienu reizi neko tur neesmu cepis.

Autors: v_t ()
Datums: 13/11/2015 10:15

apliec pāris kārtas bleķa, turēs ilgāku laiku.

es nesūdzos par cepšanas kvalitāti malkas cepeškrāsnī. plātsmaizi cept nav mēģināts, bet sautējums podā vai cepti āboli sanāk pa pirmo.

Autors: ronaldsg ()
Datums: 13/11/2015 12:19

Laukos, pārmūrējot plīti, ieliku čuguna cepeškrāsni. Pagaidām nekādas problēmas nav novērtotas, nedaudz piešaujoties var izcept gan pīrāgus, gan cepešus. Protams, jāpiekrīt, ka ērtības ziņā malkas cepeškrāsns, elektriskajai vai pat gāzes krāsnij, nestāv klāt. Tomēr malkas plītī ceptiem pīrāgiem smeķis pavisam cits.

Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 13/11/2015 18:59

Starp kurtuvi un cepeškrāsni sieniņai jābūt no šamota un tā nedrīkst atrasties tiešo liesmu zonā - dzelzs izdeg. Virpusē parasti uzliek otru metāla loksnes kārtu vail papildus var uzlikt virsū māla grīdas flīzes -10mm biezumā. Tad augšpuse un cepeškrāsns otrais sāns tev veido pirmo dūmeju.
Arī dārgākās čuguna cepeškrāsns virsma pa tiešo nedrīkst saskarties ar liesmām.

Autors: Didzisp ()
Datums: 13/11/2015 19:47

Vispirms, Vilnis_Radio stasta pilnīgas muļķības. Man ir bijusi gan elektriskā, gan gāzes cepeškrāsns un tās nevar salīdzināt ar kārtīgu malkas plīts cepeskrāsni. Man gan ir Čuguna cepeškrāsns, bet tajā gatavotajam cepetim pavisam cits smeķis.Tāpat ir ar pīrāgiem vai plācmaizi. Nu nevar tik garšīgi izcept nevienā gāzes plītī. Man sieva jau piecpadsmit gadus regulāri kurina malkas plīti un nekad viņu vairs pie gāzes vai elektrības nedabūt. Jā, ir roka jāpiešauj un temperatūru jājūt, bet rezultats visu atsver.
Tātad par cepeškrāsni un tās mintāžu. Ar parastu bleķa cepeni vienmēr būs problēmas, jo pālanu bleķi krūti aizsargāt. Pareizi jau te teica, tā daļa, kura saskarās ar oglēm, noteikti jāekranē. Man čguma cepeškrāsns priekšā iemūrēts vecs čuguna šīberis. Virsmu pietiek ar kārtīgu bleķi nosegt. Lai gan, aizsargā kā gribi, vienalga,ar laiku izdegs. Es ieteiktu iespringt ar naudiņu un tomēr iemūrēt čuguna cepeškrāsni. Tas būs uz visu mūžu.

Autors: ZigisZ ()
Datums: 13/11/2015 20:34

Un kā ir ar nerūsējošā tērauda cepeškrāsnīm - dažos rakstos raksta, ka tās esot kautkas pa visu starp parasto bleķi un čugunu un arī neizdegot. Kāds ir ar tādas lietojis?

Datums: 13/11/2015 23:22

Didzisp tu aizmirsi pateikt, ka tas ir tavs subjektīvais viedoklis par ko es esmu 100% pārliecināts. Arī man ir bijušas visas 3 cepeškrāsnis + maizes krāsns, šobrīd ir elektriskā un malkas pavards, kuru nelietoju. Tāpēc man ir cits viedoklis, un ko no tā var secināt? Varbūt es nemāku apieties ar malkas krāsni, bet tu ar elektrisko.
Reāli skatoties smeķis ir dziļi subjektīvs un bieži vien placebo efekts. Ir temperatūra (infrasarkanais un tiešais karstums) un mitrums un konvekcija - tas ir lietas, kuras nosaka ēdiena kvalitāti slēgtajās cepškrāsnīs, kurās ietilpst arī čuguna plīts krāsns. Atklātās ar oglēm ir cita opera, jo tur vēl būs dūmu efekts. Nu tad izejot no šī arī ir vērts kritiski to visu izvērtēt ko un kā panākt ar elektrisko. Piekrītu, ka dzīvokļa iemītniekiem krāsns jau pati par sevi ir izrāde par ko maksāt naudu, jo tas ir process. Bet ikdienā ..... Es esmu racionālists un lietās necenšos saskatīt pārdabiskas lietas.

Autors: Didzisp ()
Datums: 14/11/2015 06:02

Es esmu tāds pats racionālists un arī netcu pārdabiskajam. Tai pat laikā pilni veokali ar "digitāliem" produktiem, kuri cepti,varīti, sautēti, u.t.t. pēc visprecīzākajam receptēm un ievērojot visus tehnoloģiskos procesus, bet ir negaršīgi. Kaut vai tā pati maize, simts un viena šķirne, bet patiesi garšīga ir tikai tā, kura cepta malkas maizes krāsnī. Nevajag nemaz krāsni, kaut vai importa zemenes var lielveikalā nopirkt un audzētas tās ideālos apstākļos, bet tik vien ir, ka smuki izskatās. Mūsu vietējas daudz garšīgākas, kaut gan pavasara salnas dabūjušas, sausumu un aukstas naktis. Tāpat ir ar cepeškrāsni. Skaidrs, ka elektrisko var saprogramēt uz ideālu temperatūras precizitati, bet plītī viss notiek, kā teikt, uz čuju. Nav tur nekādas mistikas, bet tieši plīts neprecizitāte, kad saimniecei vienreiz cepetis biku piedeg, vai otreiz plācmaize sakrītas, dod tieši to garšas buķeti, kuru nevar dabūt elektriskajā krāsnī. Ar maizes cepšanu vispār viss ir tīra fizika. Ieliekot maizi metāla elektriskajā krasnī, tā spēj, ar savu masu, uz īsu brīdi, atdzesēt krāsni. Savukārt mūra krāsni atdzesēt nav iespējams. Tālāk, maizei cepjoties izdalās mitrums, kurš iesūcas ķieģeļos, bet bleķa elektriskajā šāda nianse nav. Kā reizi visi tie itkā sīkumi dod garšu. Protams viss tas ir subjektīvi, jo daudzi cilvēki ir laimīgi un vienkārši nejūt, ka desa negaršīga, maize kā putoplasts un žāvējums slapjš, galvenais, lēti nopirku. Man dzīvē nav paveicies un nevaru veikalā maizi nopirkt, jo jūtu garšu. Nākas pirkt maizi, kura cepta mūra krāsnī, gaļu žāvēt pašam un ēst sievas, malkas plītī ceptus pīrāgus. Nu jā, šad tad gali pīrāgiem ir apdeguši :)

Datums: 14/11/2015 09:08

Ja tu esi racionālists un atmet nost sāpes par to ko redzi veikalos, tad pāri paliek tas, ka čuguna krāsnī tev cepjas uz čuju un ar kļūdām, kuras dod to prieku ēdienā. Kāpēc lai nevarētu piededzināt vai neaizcept arī elektriskajā krāsnī. Ja gribi asimetriju elektriskajā plītī - vari vienu cepeša pusi ekranēt. Atgriežamies pie reālā - pavarda cepeškrāsns ir izņēmumiem kam patīk ekstrēms. Man nepatīk un pat ļoti un arī citiem iesaku šo ideju atmest un pievērsties citām lietām.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2

Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Pievienot failu ziņai
  • Atļauts pievienot sekojošu tipu failus:
  • Pievienotie faili nedrīkst pārsniegt:
  • 5 more file(s) can be attached to this message
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********   ********   ********         **  **     ** 
 **     **  **     **  **     **        **  **     ** 
 **     **  **     **  **     **        **  **     ** 
 ********   ********   ********         **  **     ** 
 **     **  **     **  **     **  **    **   **   **  
 **     **  **     **  **     **  **    **    ** **   

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.

Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727