UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

kāda laka labāka
Autors: MZ ()
Datums: 28/12/2015 18:04

Sakiet lūdzu, ir kāds lakojis ar ūdens bāzes laku parketam? Esmu izmatojis divkomponentu laku uz šķidrinātāju bāzes, lakoju trepes uz garāžu un jau 8 gadi staigāju bet nodilumu neredzu, netīrība tur vienmēr ir :)
bet kā ir ar tām uz ūdens bāzes tās ar būs tik spīdīgas un izturīgas ? esmu lakojis ar ūdens bāzes laku koka mēbeles un izejot no pieredzes kāpnes vismaz ar to kuru biju lakojis galīgi negribētu lakot. Ko ieteiktu kāds profs?

Re: kāda laka labāka
Datums: 28/12/2015 18:31

Uz doto brīdi meklēju labu variantu koka kāpnu lakošanai iekštelpās kur nebūs smiltis :)

Autors: khe ()
Datums: 29/12/2015 00:04

Kautkad ne pārāk sen rullēja Beckers laka grīdām , tad parādījās arī RILAK grīdas laka u. c. analogi uz ūdens bāzes.

Datums: 29/12/2015 07:03

Ir šis spīdums,vizuālais dziļums, izturība?

Datums: 29/12/2015 10:06

Lakas mūsdienās ir daudz, veikalos dažreiz ir uzlikti koka paraugi, lai var redzēt.
Teorētiski ir apmēram šādi:
sākot no visizturīgākām:
laka ar skābes cietinātāju (procesā balina koku),
poliuretāna laka (rakstu mazliet izceļ),
alkīda - uretāna (pamatīgi izceļ rakstu),
alkīda (izceļ rakstu)
nitrolaka (raksts paliek kāds ir)
akrila (neizceļ rakstu vispār, pat vēl ļaunāk)

Datums: 29/12/2015 10:19

Vienkāršības dēļ es laikam izvēlētos alkīda-uretāna versiju. Es savus kokus ar tādu lakoju, it kā ir ok. Es gan izmantoju pusmatēto versiju un ja būtu, tad matēto, bet matēto neesmu redzējis. Veikalā no šīs sugas ir tikkurila jahtu laka - diezgan labs iespaids. Ir arī rilaka tāda pat, bet man kaut kā subjektīvi šķiet, ka tā tikkurila smukāk izskatās. Agrāk bija vienkārši uretāna laka (pilnīgi matēta), tā man patika vislabāk, bet tagad nez kāpēc veikalos tādu vairs neatrodu. Viņai lakas spīdumu gandrīz nemaz nevarēja redzēt un atgādināja koku kurš ir eļļots. Tās pārspīlētais spīdīgums uz koka man tieši visvairāk nepatīk - matētais ir cool. :)

Autors: tikkurila ()
Datums: 29/12/2015 11:20

Ja nepieciešama augsta nodilumizturība, iesaku pamēģināt poliuretāna laku.
Tā būs gan gana cieta, gan arī elastīga.
Poliuretāna laka "Laquer Parquet Akva" (VIVACOLOR) ir viena no mūsu koncerna modernākajām un nodilumisturīgākajām lakām. Šī ir matēta laka - atspīdums ~12%. Daudziem uz grīdas tas ļoti patīk, jo neveidojas spīduma atšķirības lakai dilstot. Grīda gan netiek tik ļoti uzsvērti akcentēta, kā ar spīdīgu laku. Spīdums, jebkurā gadījumā, ir subjektīvs, katra gaumes jautājums.
Laquer Parquet Akva noteikti būs izturīgāka par pieminēto UNICA SUPER ("jahtu") laku no mūsu Tikkurila sortimenta.
Tomēr koka rakstu labāk izcels tieši Unica Super, it sevišķi spīdīgā un pusspīdīgā versija. Pusmatētā ir jau nedaudz duļķaināka dēļ pievienotajām matējošām piedevām.
Alkīda, uretānalkīda un uretāna lakas izteikti stipri izmaina koksnes toni, padarot to efektīgāku, dzeltenāku - siltāku, jo pašas ir dzeltenīgas. Divkomponentu lakas izmaina nedaudz. Poliuretāna un akrila lakas nemaz neizmaina toni. Tas arī jāievērtē, izvēloties lakas tipu, jo vienā gadījumā izmaiņas netraucē, vai ir vēlamas, bet citā, tieši pretēji, nevēlamas (piemēram, ja vajadzīga balti beicēta gaiša koksne).
Ļoti iesaku apsvērt arī EKO jautājumu, jo divkomponentu, alkīda, uretānalkīda un uretāna lakas ilgu laiku (kādu gadu) izdala lielu daudzumu gaistošo organisko savienojumu (GOS, jeb VOC). Grīdu virsmas ir plašas un atvērtas, tādēļ GOS ir daudz. Vai vēlēsieties dzīvot šādos izgarojumos?
Laquer Parquet Akva ir uz ūdens bāzes un GOS ir tuvu nullei jau uzreiz pēc lakošanas.

Datums: 29/12/2015 14:15

Protams , ka nevēlos izgarojumus lakojot un ari ekspluatējot. Galvenais jautājums kādu laku uz ūdens bāzes izvēlēties lai būtu mēreni spīdīgs izceltu koka īpašības un būtu izturīga iekštelpu lietošanai (Kāpnēm) un kā būtu salīdzinot šo ūdens bāzes laku ar divkomponentu uz šķīdinātāju bāzes laku plusi un mīusi ?

Autors: Niks ()
Datums: 29/12/2015 17:53

Nevajag jaukt kopā 2 fundamentālas lietas

1. kas nodrošina lakas/krāsas plūstamību ? Ūdens, atšķaidītājs, vispār nekas ?

2. kas veido sauso atlikumu ? Nitroceluloze, poliuretāns, poliesters, akrils, latex :) ?

Tad jau nāk visādas nianses - spīzdīguma procents, cietinātājs ir / nav; ja ir tad kāds - skābais, vai varbūt - gaisma :)

pamata likums - poliuretāns un poliesters tomēr ir tie visstiprākie. Un dabā eksistē arī poliuretāna lakas, kuras šķīst ūdenī un ir ar skābo cietinātāju. Nu tautā mēdz tādas saukt par "divkomponentu".

Smacenieks tā pat pabriesmīgs, bet nu tā skābā komponente nodrošina ātru reakciju (laka sacietē ķīmiskas reakcijas rezultātā, nevis izžūstot šķīdinātājam), un tad (pēc nedēļas) jau viss ir mierīgi

Nezinu, vai tādu pārdod amatieru veikalos. Es savu paņēmu no čomiem, viena Akzo nobel "meita" tādu ražo. Kalpo (stāv :)) ļoti labi

Datums: 30/12/2015 07:02

Teorija tā ir laba lieta bet man tiešām negribas pirkt desmit lakas lai uzzinātu labāko :(
Komentārā tika minēta laivu laka, Iesakiet kura laka uz ūdens bāzes būs līdzīga vinai?

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.