UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Iekšdarbi :  Building.Lv Forums

Apdare, krāsošana, flīzēšana u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Pīrāgs guļbūves sienai
Autors: Peecis ()
Datums: 09/11/2022 14:43

Sveiki.
Tātad ir 28.g guļbūve no 150mm bieziem tēstajiem baļķiem. Apakšējie vainagi līdz palodžu līmenim aizvietoti ar 150mm fibo blokiem. Visi apmetumi, reģipši utt ir norauti, stāv pliks karkass. Visu māju siltināšu no ārpuses un apšūšu ar dēļiem veidojot ventilējamo fasādi. Iekšā, guļamistabās doma līdz palodzēm likt dekoratīvus paneļus, priekšā tam fibo, bet augstāk noslīpēt baļķus, aizmālēt šuves un nokrāsot.
1. Ar ko labāk siltināt? Un cik biezu siltinājumu vajag? Pats biju domājis ar cieto akmensvati.
2. Ja no iekšpuses atstāju pliku baļķi tad kur likt tvaika barjeru?
Kādu jūs veidotu pīrāgu šādā situācijā?

Re: Pīrāgs guļbūves sienai
Autors: Aldiss ()
Datums: 09/11/2022 15:32

Akmens vate bez tvaika izolācijas kombinācijā ar škirbainiem baļķiem (lai kā neaizdarītu šķirbas)r ceļš uz kondensātu,
Labākais varants siltināšanai ir ārpusē karkass (5-10-15cm), apšūts ar kokšķiedras plāksnēm un piepūsts ar celulozes vati. Vate zem spiediena tiks iepūsta arī baļķu šķirbās un plaisās, tādejādi izveidota viendabīga , silta siena.

Re: Pīrāgs guļbūves sienai
Autors: Peecis ()
Datums: 09/11/2022 16:52

Aldiss rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Akmens vate bez tvaika izolācijas kombinācijā ar
> škirbainiem baļķiem (lai kā neaizdarītu
> šķirbas)r ceļš uz kondensātu,
> Labākais varants siltināšanai ir ārpusē karkass
> (5-10-15cm), apšūts ar kokšķiedras plāksnēm un
> piepūsts ar celulozes vati. Vate zem spiediena
> tiks iepūsta arī baļķu šķirbās un plaisās,
> tādejādi izveidota viendabīga , silta siena.

Nav jau par visu varu man jāatstāj tas baļķis pliks, likās ka varētu būt smuki, bet galvenais, protams, lai ir funkcionāli.
Kā būtu -> reģipsis, tvaika plēve, baļķis/fibo, 100mm cietā vate ar pretvēja izolāciju, šķirba, fasādes dēļi. Tāds pīrāgs būtu ok?
Logi drošvien 3kameru. Bēniņi pagaidām nesiltināti(doma ar laiku izbūvēt un siltināt). Apkure siltumsūknis ar siltajām grīdām.
Griestos doma beramo vati, cik mm tur būtu adekvāti? Kādam būtu griestu pīrāgam jāizskatās? Reģipsis, plēve, beramā vate 200mm?, KSP. Tāds būtu ok vai kkas pietrūkst?
Doma maksimāli visu pašam darīt, uz apkuri gan doma uzticēt profiem, visu citu maksimāli pats.

Re: Pīrāgs guļbūves sienai
Datums: 09/11/2022 17:20

Es balsoju par klasiku - iekšpusē dari jebko ko vēlies. Aiz baļķa karkass ar vismaz 150mm biezumu (150mm būs izpildīts šī brīža siltumizolācijas standarts), uz karkasa zaļais isoplaat, tad latojums apšuvumam, vai nu vertikāls vai horizontāls (atkarībā vai fasādei horizontāls vagondēlis vai vertikāls risinājums). Pēc latojuma iepūst ekovati un tad uzlikt fasādi.
Cietās vates lielākā problēma ir tāda, kaaiz viņas tēstais baļķis ir nelīdzens un tur ir veidojas tukšums caur kuru ar lielu varbūtību izpūtīs siltumu, otrkārt akmens vate prasa tvaikizolāciju, treškārt pie tāda risinājuma ir mazliet problemātiski likt ventilējamo fasādi. Šobrīd manuprāt guļbūvēm siltināšanas stratēģija ar karkasu un ekovati ir visoptimālākā ar ļoti labu un paredzamu rezultātu.
Tīri no dekoratīvā aspekta, - ka eksponē baļķus iekšpusē tad to fibo daļu likt ar vēsturiska rakstura nobeigumu - apmetums peldošā izpildījumā vai veco ķieģeļu flīzes, vai arī ja ir labas imitācijas tamlīdzīgas. Var arī mby izmantot vnk dēļu klājumu, bet atkal izmantojot vēsturisku materiālu nevis kaut ko nesaderīgu. Paneļi manā skatījumā ir nesaderīgi. Regipss šādā tēsto baļķu guļbūvē ir amorāls materiāls. :) Tas būtu tas pats kas nopirk porsche un uzlikt viņam plastmasas kalpakus.

Re: Pīrāgs guļbūves sienai
Datums: 09/11/2022 17:27

Par logiem. Ja tu veido manis ieteikto risinājumu, tad logus tev jāiznes fasādes līnijā, resp. to ārmala būs uz karkasa ārmalas - neveidojot nišas. Logi ir jāiznes fasādes līmenī visos variantos.
Griesti, ja tu plāno siltināt mansardu, tad siltinot fasādi tev tas ir jau jāņem vērā, lai tur veidojas pareizs savienojums nākotnē. Griestus var taisīt dažādi, bet forši ir atstāt sijas no lejas redzamas - pilnā augumā vai daļēji. Starp sijām būs dekoratīvā daļa - vai nu brīvi peldošā apmetuma imitācija vai dēļi. dēļi būs vienkāršāk. Virs tiem tvaikozolācija - ja ekovate tad eltkraft kartons, ja kas cits tad plēves.
Vispār es tomēr ieteiktu tev pakonsultēties ar speciālistu vecajās mājās klātienē un apskatīt vairākus atojaunots vēsturisko māju paraugus un saprast kas ir glīti un ko var zaudēt izmantojot ksp vai regipsi.

Re: Pīrāgs guļbūves sienai
Datums: 09/11/2022 17:42

Par piemēriem. Ir ļoti daudz atjaunotas vecās koka ēkas un par to ir gan daudz rakstīts internetā, kur var redzēt bildes un dažkārt arī aprakstus. Vajag pameklēt apskatīt kādus 10 piemērus. Nesen ar lielu interesi izlasīju Ilustrētajā Vēsturē rakstu par Liepājā atjaunoto iebraucamo namu un šeit ir saite uz vienu no rakstiem par to: [www.lsm.lv]
Bet kopumā ir svarīgi sajust to fīlingu kad tiek izmantoti vecie materiāli gaumīgi. Nevajadzētu arī lieku mest ārā vecos komateriālus, piemēram grīdas dēļus, ja tos vēl varētu iekombinēt atpakaļ būvē.
Un tas ka māja ir veca nenozīmē, ka tur nevar būt modernas tehnoloģijas iekšā, komforts, ekonomija utt. To visu var sakombinēt, galvenais nav ķep ļep un izniekots tas kas nācis no pagātnes.

Re: Pīrāgs guļbūves sienai
Autors: Peecis ()
Datums: 09/11/2022 17:57

Es ar paneli saprotu kko šādu nevis plastmasas/lamināta/vinila šausmas :D manuprāt ērai ļoti atbilstoši.
[i.pinimg.com]
Nekas traks jau arī nebūtu ja tur zem smukas tapetes būtu reģipsis. Māja jau tomēr ir māja nevis muzejs.
Kā tas karkass veidojas? Pie sienas skrūvējas latas, pie kurām tas tas isoplast vai kokskaidu plātne? Pa kurieni to vati iepūš? Un pie šāda risinājuma tvaika izolācija nebūtu vajadzīga vispār?

Re: Pīrāgs guļbūves sienai
Autors: Aldiss ()
Datums: 09/11/2022 18:03

Pilnībā pievienojos Vilnis Radio rakstītajam par fasādes ārpusi un logiem, tomēr par iekšējo apdari man ir citādāks viedolis- nu nepatīk man tie vecie baļķi, nekas smuks tas nav. Varbūt kāda siena, kādā griestu sija, bet lielā apmērā vecie koka baļķi ir nomācoši. Vienu nakti pārgulēt viesu namā ir OK, bet ne tādā dzīvot katru dienu. Turklāt visdrīzāk tur ir nodauzīts vecais apmetums, visādi defekti un nebūt ne visi tēstie baļķi labi izskatās. Saprātīgi pielietot riģipsi iekš sienās nav ne vainas, vienīgi ir nianses ar stiprināšanu,lai neveidotos plaisas kokm mainot tilpumu mitruma/gadalaiku ietekmē.

Re: Pīrāgs guļbūves sienai
Autors: martell ()
Datums: 10/11/2022 12:37

Siltināšanai absolūti pievinienojos tam, ko Vilnis raksta.

Es savukārt esmu par autentisko. Manuprāti ir forši, ja veca brusa izskatās kā veca (ok, slīpēta un eļļota) un uz sajūtu ir kā veca. Vecās grīdas noslīpētas un saeļļotas ar aizdarītām spraugām un naglu vietām, notīrīts un uzfrišināts veco ķieģeļu mūris, Venēcijas apmetums, utt. Un neredzu nekādu problēmu apšūt protezēto fibo tā, lai būtu senatnīguma sajūta. Kaut vai ar vertikālu vagondēli 0.8...1 metra augstumā, ko krāso gaišu/baltu.

Lai atbrīvotos no Aldiss pieminētās viesu nama sajūtas, var tak paspēlēties ar krāsām. Koku drīkst arī krāsot baltu, beicēt tumši zaļu vai vecināt ar tumšu eļļu. Arī melnā krāsa gaišos interjeros neslikti izskatās. Un koku uzreiz var atšķirt no ģipša vai plātņu materiāliem. Ja ir pacietība birstēt ārā faktūru, tad vispār super.

Vecu ķieģeļu mūris izskatās labi nobirstēts un nolakots. Vai nokrāsots balts, ja vajag gaišāku vidi.

Re: Pīrāgs guļbūves sienai
Autors: Cogito ()
Datums: 10/11/2022 12:55

> Vecu ķieģeļu mūris izskatās labi nobirstēts un nolakots.

Gaumes jautājums. Iespējams, ka savulaik ilgstošā dzīvošana nepabeigtās un pusremontētās mājās kādu psiholoģisko jaunības traumu radījusi ;), bet man jebkādi atsegti ķieģeļi, reljefi mūri un rupji apstrādāti koki rada tikai nepabeigta remonta un putekļu krātuvju sajūtu. Ar prātu saprotu, ka viss ir kārtībā un kvalitatīvi, bet sajūtās nepieņemu. Maksimums kādu siju griestos, bet ne šāda stila laukumus.
Bet kā jau teicu, gaumes jautājums. Katrs sev taisa, kā grib. Vai kā var. :)

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Pievienot failu ziņai
  • Atļauts pievienot sekojošu tipu failus:
  • Pievienotie faili nedrīkst pārsniegt:
  • 5 more file(s) can be attached to this message
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  ********        **  ********   *******  
    **        **           **  **        **     ** 
    **        **           **  **        **        
    **        **           **  ******    ********  
    **        **     **    **  **        **     ** 
    **        **     **    **  **        **     ** 
    **        **      ******   ********   *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727