UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dokumenti :  Building.Lv Forums

Līgumi, tāmes, atļaujas, projekti u.c
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Zemes robežu plāns
Autors: Projekts ()
Datums: 22/03/2011 22:35

Gribēju pabrīdināt par dažiem viltīgiem ierakstiem būvvaldes sagatavotajā PAU -
PAU minēts, ka ģenplāns izstrādājams uz topografiskā plāna pamata, kurš savukārt jāizstrādā uz instrumentāli uzmērītā robežu plāna pamata. Es savā naivumā biju iedomājies, ka aptuveni menesa laika tikšu pie topografiskā plāna uz kura bāzes tad varēs izstrādāt projektu (ģenplānu) - Kā šodien izradījās, tad jātaisa vismaz divi atsevišķi plāni - topogrāfiskais un instrumentāli uzmērītais zemes robežu plāns, kas savukārt nozīmē ne tikai plāna izstrādi, bet arī visu robežu parskaņošanu ar visiem kaimiņiem - respektīvi procesu, kurš var ievilkties pusgada - gada garumā. Nezin kāpēc esošais zemes robežu plāns uz kura pamata ir notikuši visi darījumi ar zemi un kurš ir izmantots par bāzi arī PAU izsniegšanai pēkšņi vairs nav derīgs tālakajai projektēšanai, bet nepieciešams šis instrumentāli uzmērītais zemes robežu plāns - tāda lūk mums birokrātija :(

Re: Zemes robežu plāns
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 23/03/2011 10:31

To, uz kā jāizstrādā ģenplāns, vajadzētu noteikt normatīviem, bet, ja būvvalde prasības atvieglo, tas jāizmanto;
Par to, kā izstrādājams tas, uz kā jāizstrādā ģenplāns, atbildēs konkrētā mērniecībā sertificētā jurfiz persona, kuru salīgsi.
Ar robežplāniem vēsturiski ir apmēram tā. Katram īpašumam ir definēts, vai nu viņš atrodas lauku apvidu, vai apdzīvotā vietā. Apdzīvotās vietās bija obligāti jāmēra, to visi arī darīja, visos robežplānos jābūt skaitliskām koordinātēm un pārpratumu par robežām nedrīkstētu būt. Savukārt lauku apvidos, lai cilvēkiem būtu lētāk, atļāva robežas tikai ierādīt dabā, bet nemērīt. Robežplāns tādā gadījumā tika zīmēts aptuveni pēc fotoplāna. Skaitliskas koordinātes tas nesatur un neviens patiesībā nezin, kur savulaik ierādītās kupicas atrodas. Zemesgrāmatās tādus zemesgabalus ierakstīja ar piebildi, ka platība uzmērot var tikt precizēta. Vai ir likumā noteikti gadījumi, kad īpašnieku obligāti spiež uzmērīt, nezinu.

Re: Zemes robežu plāns
Autors: jtdesign ()
Datums: 23/03/2011 11:35

Viss tautas labā ... savulaik steidzoties ar pri(h)vatizāciju un denacionalizāciju ir tik daudz bardaka sataisīts (arī objektīvu iemeslu dēļ, jo pirms 20 gadiem vēl nebija tahimetru un bieži dabā mērīja ar no nūjām sanagloto trīsstūri, īpaši visādus daudzhektāru mežus un laukus), ka var tikai apsveikt tās būvvaldes, kas mēģina savā terorijā vismaz kaut kādu kārtību ieviest. Tiesa, kā katrai labai lietai, ir arī savas ēna puse - sakārtošana notiek uz ekonomiski aktīvāko pilsoņu rēķina - gribi būvēties, sakārto savas lietas un savu apkārtni. Praksē saskaros ar visādiem brīnumainiem robežu plāniem, dokuments ir, bet praktiskās jēgas no tā pavisam maz.

Vispār jau zemes robežu plāna izgatavošana un zemes robežu ierādīšana dabā ir divas dažādas operācijas.

Re: Zemes robežu plāns
Autors: skorpis ()
Datums: 23/03/2011 14:42

ka tik nav Saulkrasti?

Ja tev ir ierādītais robežu plāns (nav koordinātas virsū) tad tava īpašuma robeža var "staigāt" 10-20m; šī iemesla dēļ, lai vēlāk pēc būvniecības pabeigšanas nebūtu strīdi un pārpratumi, dažas būvvaldes pieprasa veikt robežu instrumentālu uzmērīšanu. Šajā gadījumā jau robežas dabā varēs staigāt dažu cm diapazonā. Īpaši svarīgi ir ja gatavojies būvēties tuvu īpašuma robežai. Savukārt ja vēlies uzbūvēt māju pa vidu 3ha īpašumam, tad gan šāda prasība nav pamatota

Re: Zemes robežu plāns
Autors: Tas ()
Datums: 24/03/2011 20:32

Vai tad tas ierāditais robežu plāns nav ielikts kadastra datos un attiecīgi tur piesiets geogrāfiskajām koordinātam? Tas, ka dabā ir nobīdes - tas jau ir cits jautājums.

Re: Zemes robežu plāns
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 24/03/2011 22:32

Kadastra datos ierādītās robežas gan ir ieciparotas (un attēlotas ar sarkanām līnijām), bet šim ieciparojumam, cik zinu, nav nekāda juridiska spēka. Juridisks spēks, cik zinu, ir:
1) fiziski dabā atrodamām robežzīmēm;
2) pašvaldības zemes komisiju lēmumiem utml;
3) robežu noteikšanas aktam, zem kura īpašnieki parakstījušies: Robežas ieinteresētajām pusēm dabā zināmas, iebildumu nav, lietotāji apņemas saglabāt ierīkotās robežzīmes. Nesaglabāji - pats vainīgs, ņem par labu pat to, ka nākamreiz ierāda mazliet citādas...

Re: Zemes robežu plāns
Autors: skorpis ()
Datums: 25/03/2011 08:59

Tā sauktais ierādītais robežplāns ir veidots uz mēroga 1:10 000 kartes iezīmējot īpašuma robežas ar zīmuli. Šādā mērogā 1mm uz papīra ir 10m dabā, līdz ar to šāda ir arī šo plānu precizitāte. Šāda metode savulaik tika izvēlēta, lai varētu atjaunot īpašumtiesības pēc iespējas ātrāk un lētāk, bet nu tagad visi kož par to pirkstos, ka jau sākumā visi īpašumi netika instrumentāli uzmērīti.

Re: Zemes robežu plāns
Autors: hmm ()
Datums: 26/04/2011 08:58

Tieši meklēju infu par līdzīgu tēmu. Man ir nebūšanas ar visu to, ka dzīvoju pilsētā :( Jāuzliek jauns žogs. Skatos papīros - esošais žogs tā nevar izskatīties. Turklāt dažādos dokumentos dažādi robežu garumi (idejiski gan līdzīgi, ja neskaita vienu nobīdi par 10m). Vienā teikts, ka robežpunkti esot reāli sētas stabi. Labi - eju pārbaudīt dabā. Žogi, rupji rēķinot ir aptuveni par metru garāki kā papīros un nekādu tādu stabu protams nav. Kā lai uzmin, kur ir robežas? Robežpunkti ir atzīmēti pēc kaut kādas Rīgas ģeogrāfisko koordinātu sistēmas, neko par tādu nevaru atrast.

Re: Zemes robežu plāns
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 26/04/2011 09:29

Nav tā pati Latvijas/Baltijas koordinātu sistēma (TM24, LKS-9x vtml)?
No otras puses, ko skaitļu saprašana Tev dos - ar telefona GPS precizitāti žogam nepietiks, citus robežpunktus arī nav pamata pieņemt par pareiziem.
Mērnieks gan zinās, kā pareizi interpretēt skaitļus un par maksu izspraudīs dabā.

Re: Zemes robežu plāns
Autors: hmm ()
Datums: 26/04/2011 18:19

Nezinu, varbūt kartē var izkalkulēt, negribas arī uzreiz tērēt naudu par to. Valsts iestādes par šo nevar apgaismot (drošvien būtu lētāk kā pārmērīt)? Nedod dies's šie pēc savas 10m nobīdes rēķina zemes nodokli :D

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  ********  **     **  ********  **        
  **   **   **        **     **  **        **    **  
   ** **    **        **     **  **        **    **  
    ***     ******    **     **  ******    **    **  
   ** **    **         **   **   **        ********* 
  **   **   **          ** **    **              **  
 **     **  **           ***     **              **  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727