UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU
Jautājumi saistīti ar zemes iegādi
Autors:
kvadra
()
Datums: 31/08/2011 09:46
Sveiki!
Ir plānos iegādāties zemīti apbūvei(bez bankas kredīta), vai kāds man var pastāstīt ar kādiem izdevumiem man vēl jārēķinās iegādājoties zemi, neskaitot pašu zemes cenu. Un varbūt kāds var pastāstīt soli pa solim dokumentu kārtošanas secību.
Liels paldies!
Ir plānos iegādāties zemīti apbūvei(bez bankas kredīta), vai kāds man var pastāstīt ar kādiem izdevumiem man vēl jārēķinās iegādājoties zemi, neskaitot pašu zemes cenu. Un varbūt kāds var pastāstīt soli pa solim dokumentu kārtošanas secību.
Liels paldies!
Re: Jautājumi saistīti ar zemes iegādi
Autors:
Vienstāvs
()
Datums: 31/08/2011 10:22
Pats jau sen gāju visam cauri, visu vairs precīzi neatceros un kautkas varētu būt mainījies:
Dažreiz sākumā slēdz nodomu līgumu ar % priekšapmaksu pārdevējam;
Zemes gabala vērtēšana;
Ja satur mežu, meža inventarizācija;
Dažādas kancelejas nodevas, piemēram, izziņām no mežniecības, VZD izziņām par īpašuma piederību un sastāvu un kadastrālo vērtību, par darījumu un hipotēkas reģistrēšanu zemesgrāmatā utt;
Banka iekasēja vērā ņemamu maksu par kredīta pieteikuma izskatīšanu;
Pēc pirkuma līguma noslēgšanas vajadzēja izziņu par to, ka pašvaldība atsakās no pirmpirkuma tiesībām;
Topogrāfija savam gabalam un varbūt arī svešiem zemes gabaliem komunikāciju pievilkšanas projektu izstrādei;
Ja zemes gabals nav apdzīvotā vietā un nav uzmērīts (zemesgrāmatā ir piezīme, ka platība var tikt precizēta), ieteiktu uzmērīt;
Vēl būvvalde var prasīt asu izspraušanas aktu, bet pēc uzbūvēšanas - zemes lietošanas veida transformāciju, visu to dara tie paši mērnieki;
Ja nepaveicas, pirms būvniecības var likt taisīt detālplānojumu (ļoti dārgi un ilgi);
Komunikāciju pievilkšanas (izbūves) izmaksas;
Utt.
Man 2000-šo gadu sākumā pirmsbūvēšanās pievienotās izmaksas ieskaitot elektrību izmaksāja dārgāk kā pati zeme.
Dažreiz sākumā slēdz nodomu līgumu ar % priekšapmaksu pārdevējam;
Zemes gabala vērtēšana;
Ja satur mežu, meža inventarizācija;
Dažādas kancelejas nodevas, piemēram, izziņām no mežniecības, VZD izziņām par īpašuma piederību un sastāvu un kadastrālo vērtību, par darījumu un hipotēkas reģistrēšanu zemesgrāmatā utt;
Banka iekasēja vērā ņemamu maksu par kredīta pieteikuma izskatīšanu;
Pēc pirkuma līguma noslēgšanas vajadzēja izziņu par to, ka pašvaldība atsakās no pirmpirkuma tiesībām;
Topogrāfija savam gabalam un varbūt arī svešiem zemes gabaliem komunikāciju pievilkšanas projektu izstrādei;
Ja zemes gabals nav apdzīvotā vietā un nav uzmērīts (zemesgrāmatā ir piezīme, ka platība var tikt precizēta), ieteiktu uzmērīt;
Vēl būvvalde var prasīt asu izspraušanas aktu, bet pēc uzbūvēšanas - zemes lietošanas veida transformāciju, visu to dara tie paši mērnieki;
Ja nepaveicas, pirms būvniecības var likt taisīt detālplānojumu (ļoti dārgi un ilgi);
Komunikāciju pievilkšanas (izbūves) izmaksas;
Utt.
Man 2000-šo gadu sākumā pirmsbūvēšanās pievienotās izmaksas ieskaitot elektrību izmaksāja dārgāk kā pati zeme.
Autors:
Dzindzis
()
Datums: 31/08/2011 10:30
Cilveks tacu uzrakstija - bez bankas kredita. Kancelejas un valsts nodeva ( ja nekludos 1,5% no kadastralas vertibas ) nu un zverinata notara pakalpojumi.
Autors:
jtdesign
()
Datums: 31/08/2011 13:35
Par izdevumiem Dzindzis praktiski visu minēja, pārējais pēc vēlēšanās un drošības sajūtas. Aktuālā ZG izdruka no interneta, no pārdevēja zemes robežu plāns, vēlams robežu ierādīšanas akts ar kaimiņu parakstiem. Ja lauksaimniecības vai meža zeme, vēlami arī šie dokumenti no pārdevēja.
Tā kā zemi pērc apbūvei, pirms maksāšanas uzzināt, vai tur drīkst būvēt un kādi noteikumi apbūvei (varbūt būs vēl detālplānojumu iesākumā jātaisa).
Ja viss OK, rakstat līgumu un teci pie notāra rakstīt ZG nostiprinājuma lūgumu.
Tā kā zemi pērc apbūvei, pirms maksāšanas uzzināt, vai tur drīkst būvēt un kādi noteikumi apbūvei (varbūt būs vēl detālplānojumu iesākumā jātaisa).
Ja viss OK, rakstat līgumu un teci pie notāra rakstīt ZG nostiprinājuma lūgumu.
Autors:
ints45
()
Datums: 31/08/2011 13:46
Es vēl ieteiktu kopā ar pārdevēju un zemes robežu plānu izstaigāt pa perimetru visu īpašumu, un, lai tagadējais īpašnieks parāda dabā visas robežzīmes(kupicas)un dabiskos robežas elemetus(grāvjus, stigas, ceļus utt). Ja viņš to nevar izdarīt tad iespējams uzrauties uz neprognozējamiem robežstrīdiem ar kaimiņiem!
Autors:
Vienstāvs
()
Datums: 31/08/2011 13:56
Izstaigāšanai ar bijušo īpašnieku var nebūt praktiskas vērtības, ja nu vienīgi zināsi parādīt mērniekam (kas jāuzmēra) vai pārstrīdēt nepārliecinātu kaimiņu. Paliekoša nozīme ir tikai uzmērīšanai, pēc tās var kaut katru dienu kupicas spridzināt.
Autors:
torch
()
Datums: 31/08/2011 14:09
Tagad jau uzmērīšanas aparāti nāk ar GPS armijas precizitāti. Kļūda milimetros var būt.
Autors:
Vienstāvs
()
Datums: 31/08/2011 16:06
Mērīts vienmēr ticis pietiekami precīzi. Taču laukos lielākā daļa zemes gabalu nekad nav tikuši mērīti, bet tikai "ierādīti" pēc fotoplāna, jo obligātu mērīšanu normatīvi pieprasīja tikai apdzīvotās vietās. Pēc fotoplāna zīmētam robežplānam un pat kadastra reģistros pēc tā vektorizētām robežām nav juridiska spēka. Spēks ir ierādīšanas aktam (robežu aprakstam teksta formā) un fiziski saglabājušamies robežzīmēm.
Autors:
Marciz
()
Datums: 01/09/2011 15:26
tikko pirku pieriigaa lauksaimniecības zeme 1300m2, apbuuves ciemataa, 2011.gada augusts..
Apskaties vieteejaa pashvaldiivaa kam shii zeme ir paredzeeta.. ja atbilst tavam meerkjim tad viss bumbaas..
taalaak no esoshaa iipashnieka askati zemesgraamatas aplieciibu un robezhplaanu lai viss apmierinaatu..
Dokumenti:
-No pashvaldiibas papiirs par pimpirkuma tiesiibaam, ka pashvaldiiba sho zemi neveelas - kaarto tagadeejais iipashnieks..
-Kad shie papiiri ir tad sleedz pirkshanas liigumu ar iipashnieku.. (var arii visaadus rokasnaudas liigumus iesaistiit utt droshiibai)..
-Taalaak zvani notaaram un sarunaa viziiti.. esosham iipashniekam sievu janajem liidz un taalaka ~1-1.5h notaars rakstiis papiirus.. samaksaaju notaaram ~65ls
-Noskaidro vai ir samaksāt īpašuma nodoklis par tekošo gadu līdz gada beigām.. man bijushais ipashnieks samaksaaja liidz tekosham meenesim, paareejo maksaaju es ~35ls
- Ar notaara papiiriem un zemesgraamatas aplieciibu dodies uz zemesgraamatu.. Tur man bija 2% no kadastra + 15ls nodeva ~212ls
Taalaak gaidi apmeeram nedeelju un dodies pakalj uz zemesgraamatu peec jaunaas aplieciibas.. Shaada bija mana konkreetaa proceduura BEZ BANKAS UN KREDIITIEM.. cerams neko neaizmirsu..
Apskaties vieteejaa pashvaldiivaa kam shii zeme ir paredzeeta.. ja atbilst tavam meerkjim tad viss bumbaas..
taalaak no esoshaa iipashnieka askati zemesgraamatas aplieciibu un robezhplaanu lai viss apmierinaatu..
Dokumenti:
-No pashvaldiibas papiirs par pimpirkuma tiesiibaam, ka pashvaldiiba sho zemi neveelas - kaarto tagadeejais iipashnieks..
-Kad shie papiiri ir tad sleedz pirkshanas liigumu ar iipashnieku.. (var arii visaadus rokasnaudas liigumus iesaistiit utt droshiibai)..
-Taalaak zvani notaaram un sarunaa viziiti.. esosham iipashniekam sievu janajem liidz un taalaka ~1-1.5h notaars rakstiis papiirus.. samaksaaju notaaram ~65ls
-Noskaidro vai ir samaksāt īpašuma nodoklis par tekošo gadu līdz gada beigām.. man bijushais ipashnieks samaksaaja liidz tekosham meenesim, paareejo maksaaju es ~35ls
- Ar notaara papiiriem un zemesgraamatas aplieciibu dodies uz zemesgraamatu.. Tur man bija 2% no kadastra + 15ls nodeva ~212ls
Taalaak gaidi apmeeram nedeelju un dodies pakalj uz zemesgraamatu peec jaunaas aplieciibas.. Shaada bija mana konkreetaa proceduura BEZ BANKAS UN KREDIITIEM.. cerams neko neaizmirsu..