UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dokumenti :  Building.Lv Forums

Līgumi, tāmes, atļaujas, projekti u.c
Īpašnieka maiņa un PAU
Autors: gunbox ()
Datums: 21/09/2011 15:07

Priekš kredīta izskatīšanas bankā ir jāiesniedz būvprojekts ar tāmi un PAU.
Zeme vēl nav mūsu, tātad PAU tiks izņemts uz patreizējā īpašnieka.
Līdz ko piešķir kredītu, tā mēs šo zemi iegūstam īpašumā.
Kas notiek ar PAU un projekta skici? Viņi ir piesaistīti zemei vai īpašniekam?
Tas ir - vai mēs zemi nopirksim ar mājas projekta skici un PAU vai tur būs kaut kādi izdevumi, lai pārakstītu to lietu uz mums?

Re: Īpašnieka maiņa un PAU
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 21/09/2011 16:00

Varbūt Tu drīksti uzrādīties kā lietotājs un kā apliecinošs dokuments - nodomu līgums vtml?

Re: Īpašnieka maiņa un PAU
Autors: jtdesign ()
Datums: 21/09/2011 19:31

Kaut kā velk uz to, ka banka kratās nost, kā var prasīt projektu un PAU, ja potenciālajam kredītņēmējam zemes vēl nav. Naudu, protams, tāpat uz bui dui nedos, bet vismaz piedāvās risinājumu, piemēram, tagad finansē zemes iegādi, kad ir projekts, celtniecību.

Tā kā PAU nav vienkāršs papīrītis, bet šad tad uzliek arī kādus pienākumus, pašreizējam zemes īpašniekam varētu nebūtu nekādas intereses (ja vien interesi nestimulē) iesaistīties šādā shēmā.

Mainīt būvētāju PAU un projektā ir diezgan vienkārša birokrātiska procedūra un tās izmaksas diez vai pārsniegs dažus desmitus latu.

Par zemes lietošanu var noslēgt nomas līgumu ar tiesībām būvēties (reģistrējot ZG, kaut nevaru apgalvot, ka tā būtu obligāta būvvaldes prasība, pašam gan drošāk, ka zemes īpašnieks nepārdomā tāpat vien), tad var uzreiz projektu taisīt uz sevi.

Re: Īpašnieka maiņa un PAU
Autors: gunbox ()
Datums: 22/09/2011 00:34

jtdesign
Redz ir dažas nianses.
PAU izsniedz uz skici. Esošajs īpašnieks ar skici neko nevarēs iesākt, jo būvprojekts tiks taisīts uz mums. Līdz ko banka finansē zemes iegādi, tā mēs zemi dabūjam savā īpašumā, uztaisam skici par projektu un ejam uz būvvaldi pēc būvatļaujas.
Ja nav saprotama bankas darbība - reti kura banka tagad finasē zemes iegādi. Un ja arī finansē, tad tie ir 30%. ...BET... banka finansē zemes iegādi ar mājas būvniecību. Lai piešķirtu kredītu tai ir nepieciešama tāme kā pierādījums tai summai kādu mēs vēlamies un PAU. Vispār jau ir vajadzīga būvatļauja, kuru izsniedz tikai zemes īpašniekam, bet šajā gadijumā, kad zemi arī ņem, tad pietiek ar PAU.
Pirmā summa, ko izsniedz banaka, ir par zemes iegādi, kuru pārskaita zemes jau bijušajam īpašniekam. Tālāk arī pati kārto zemes grāmatu un pārejos dokumentus. Nākošo daļu būvei dod tikai pamatiem. Kad bankas uzraudzībā pamati uzcelti veic vērtēšanu un tālāk dod nākošo daļu nākošās kārtas būvei. Apmēram skaidrs?

Re: Īpašnieka maiņa un PAU
Autors: jtdesign ()
Datums: 22/09/2011 10:52

Iepriekšējam runātājam - izlasi lūdzu vēlreiz uzmanīgi mana iepriekšējā vēstījuma pēdējo rindkopu. Var noslēgt zemes nomas līgumu, kurā nomniekam paredzētas tiesības būvēties un attiecīgi šis nomnieks iet un pieprasa PAU un organizē projektēšanu. Un pēc tam saņem būvatļauju un būvējas un nodod ekspluatācijā. Kurā brīdī nomas līgums tiek izbeigts, jo zeme nopirkta, ir, pirmkārt, atkarīgs no bankas prasībām un tālāk no paša vēlmes to darīt uzreiz vai pēc pāris gadiem. Zemes pašreizējam īpašniekam nav nekādas nepieciešamības iesaistīties būvprocesā.

Skice, lai saņemtu PAU, ir pilnīgi pietiekama kā situācijas plāns (izstrādā uz zemes robežu plāna pamatnes), tātad, iezīmē aptuvenas iecerētās mājas kontūras, piebraucamos ceļus un viss, privātmājām, ja vien nav kādā vēsturiskajā apbūvē pa vidu, neko vairāk nevajag. Tādu skici arhitekts/projektētājs (ne visās būvvaldēs prasa, lai tas būtu sertificēts šajā stadijā, advancētāks būvētājs var arī pats pieveikt) uzzīmēs pat par labu konjaku.

Tomēr galavārds visā procesā tomēr piederēs bankai (viņi dod naudu), lai cik dumji viņi izliktos esošajā būvniecības likumdošanā (tajā nav paredzēts, ka būvēties varētu trešā persona).

Re: Īpašnieka maiņa un PAU
Autors: gunbox ()
Datums: 22/09/2011 12:57

Es sapratu par nomas līgumu, bet vai viņš ir obligati vajadzīgs?
Ja es nopērku zemi, tad viņa taču būs jau ar piesaistītu PAU. Un es ar to pašu PAU un jau savu zemes grāmatu varēšu tak izņemt būvatļauju?
Bankai nav tāds noteikums, ka mums jābūt nomniekiem.

Re: Īpašnieka maiņa un PAU
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 22/09/2011 13:08

Precīzi to Tev pateiks būvvaldē, tomēr būtu dīvaini, ja Tu varētu izņemt PAU būvēšanai uz zemes gabala, ar ko Tev nav nekāda dokumentāli pierādāma sakara...

Re: Īpašnieka maiņa un PAU
Autors: gunbox ()
Datums: 22/09/2011 13:14

Izņems arhitekts, bet paraksts būs esošā īpašnieka.
Laikam nevienam nav bijis līdzīgi, būs vien jāzvana uz būvvaldi. ...ja vien būtu tur normāls cilvēks, kas atbild.

Re: Īpašnieka maiņa un PAU
Autors: jtdesign ()
Datums: 22/09/2011 14:16

Ja esošais īpašnieks šādi "rotaļājas", tad viss kārtībā. Bet tad nevajag jaukt citiem galvu ar stāstu "PAU uz mani" utml. Iesākumā legālas (dokumentāli pierādāmas) saistības ar būvniecības ieceri Tev nebūs. Attiecīgi, vai banka ar uz sveša vārda dokumentiem rotaļāsies, man vismaz nav zināms, tāpēc arī rakstīju par nomas līgumu, jo tas ir legāls pamats pašam sākt funkcionēt savā vārdā.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  ******    *******   **        ********   **    ** 
 **    **  **     **  **        **     **   **  **  
 **        **         **        **     **    ****   
 **        ********   **        ********      **    
 **        **     **  **        **     **     **    
 **    **  **     **  **        **     **     **    
  ******    *******   ********  ********      **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727