UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Līgums ar būvnieku.
Autors: Nunka ()
Datums: 02/04/2013 16:11

Labdien,
Pirms būvdarbu uzsākšanas gribētos ar buvnieku noslēgt līgumu.
Varbūt varat ieteikt, kam obligāti būtu jābūt līgumā un kā labāk organizēt darbu un samaksas efektīvāku plūsmu? Kā nodrošināties pret "uzmešanu" un nekvalitatīviem darbiem?
Kādi garantijas laiki?

Vai izmantojāt kādu juristu?

Re: Līgums ar būvnieku.
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 02/04/2013 16:33

Šeit vairāk tusē pašbūvētāji, būvniecības priekš sevīm organizētāji un pašacīgi strādniekiem uz pirkstiem skatītāji.
Ja visu pasūti, neaizmirsti par tādu profesiju kā būvuzraugs. Lai ar būvnieku mēģinātu juridiski kasīties, projektam būtu jābūt nu ļoti detalizētam.

Re: Līgums ar būvnieku.
Autors: PikkO ()
Datums: 02/04/2013 18:30

Ja būvnieks tev sagatavo izmaksu tāmes, tad pievērs uzmanību tam, ka LV būvniecības darba spēka izmaksas neapliekas ar PVN ... :) .... daudzi uz to nelikumīgi spekulē ;)

Re: Līgums ar būvnieku.
Autors: eildens ()
Datums: 02/04/2013 18:50

ja runa ir par atsevišķu dzīvoklīti, vai telpu, tad vislabākais ir pozitīvas atsauksmes no pazīstamiem cilvēkiem. Ja par ēkas būvniecību kopumā, tad jāsavāc pieejamā info par to cik ilgi jau kantoris darbojas, kādi objekti paveikti utt. ja ir lieli darbi, tad tos un attiecīgi samaksu ieteicams sadalīt pa etapiem, pamatus ielēja, reku nauda, sienas uzmūrēja, reku nauda, tā gan būvnieks gan pasūtītājs jūtas komfortabli attiecībā uz iespējamo metienu. pret nekvalitātīvu darbu nodrošināties var tikai no savas, nevis būvnieka puses piesaistot kādu speciālistu, kas "skatās uz pirkstiem" un pastāvīgi novēro notiekošo (nevis reizi nedēļā ierodas objektā). tā jau itkā sevi cienošs uzņēmums vai brigāde ar ilgtermiņa darbības plāniem netaisīs apzināti kaut kādu tuftu, bet kaut kādos momentos kad tāmē paredzēts viens, bet reālā situācija prasa drusku vairāk, var visādi gadīties. un jā... zaudējumu no nekvalitātīvas būvniecības vieglāk novērst būvēšanas stadijā, nekā piespiest izlabot brāķi kad viss jau gatavs.

Re: Līgums ar būvnieku.
Autors: AndrisL ()
Datums: 02/04/2013 19:38

Kā jau jebkurā līgumā jabūt:
Līguma priekšmetam - par ko ir līgums, gabaldarbs, vai noteikts būvniecības etaps ar fiksējamu rezultātu.
Termiņi - vislabāk kad ir pievienots būvniecības grafiks pa etapiem, lai būvnieks nekavētu termiņus. Paredzēt līgumsodu par katru kavēto dienu.
Kvalitāte - saskaņā ar projektu, rasējumu, u.t.t Vēlam līgumam pievienot TP, lai strīda jautājumu gadījumā nebūtu domstrarpību par nākotnes rezultāta kvalitāti. Ļoti, ļoti neiesaku piekrist izpildītāja piedāvātajām atkāpēm no projekta, jo ja pasūtājs nav eskperts, tad nevarēs novērtēt izmaiņu lietderību, kā arī būs pirmais solis, lai būvnieks atļautos nestrādātu pēc projekta. Un tad būs vēl viens cilveks, kas mēģinās labot būvnieku sastrādāto un meklēs palīdzību forumos. Stingri pieturēties pie TP!
Paredzēt 10% ieturējumu naudu par katru posmu, ko atgriezt pēc 2 gadiem, kā garantijas ieturējuma naudu, lai ir par ko labot kļūdas, ja būvnieks pazūd ar galiem. 99% šis pasākums strādā tikai lielos objektos, tad mēģināt 10% samaksāt pēc visu darbu pabeigšanas, ar domu, ka ja kādā procesā būs brāķis, būvniekam būs interese to labot.
Būvlaukuma iekšējie kārtības noteikumi - paredzēt sodu par piegružošanu, smēķēšanu, alko lietošanu, lai nav jātēlo bērnudārza grupiņas vadītājs.

Ja atļauj līdzekļi, iesaku nolīgt būvuzraugu ar rekomendācijām, ja neatļauj - izglītoties pašmācības ceļā par būvniekam uzticētajiem būvniecības procesiem.

Lielos vilcienos tas arī ir viss.
Andris

Re: Līgums ar būvnieku.
Autors: kauss ()
Datums: 02/04/2013 20:58

Es pedeja laika visiem darbiem prasu ipasnieku garantiju, ka visas radusas saistibas vini garantes personiski. Tas nozime, ja vini pazud vai kaut ko neizdara lidz galam es varu nekavejoties versties pret vinu ka privatpersonu. Ja ir interese ieliec epastu varu nosutit liguma paraugu.

Re: Līgums ar būvnieku.
Autors: DsKs ()
Datums: 02/04/2013 21:06

PikkO, pakalpojums pret fiziski personu ir ar PVN ...

10% garantijas ieturejums ir tads sodienas standarts ... pasvaldibam reizem lidz 20% ( faktiski ikmenesa izpildem neietur to % , bet apmaksas griesti ir 80% no liguma summas lidz kamer objekts netiek nodots ) ... pasvaldibam lidz si gada sakumam vel figurteja tames PVN ... no si gada tam jaregistrejas ka PVN maksatajam , attiecigi PVN tames neparadas

Ja sledz ligumu ar arzemju kompaniju, tai ari jaregistrejas ka PVN maksatajam ...

kaut kadu standarta liguma formu varu pameklet, tikai uz menesa vidu,atrak nesanaks

p.s.

jebkura buvkompanija izmanto juristu

Re: Līgums ar būvnieku.
Autors: DsKs ()
Datums: 02/04/2013 21:10

Ir nozimes noligt ari buvuzraudzibu ( vienigais pedeja laika buvuzraudziba ta isti vairs lidzi netiek jaunam tehnologijam, vismaz musu puse parsvara veci krabji sed uz so poziciju ... rodas visadi jocigi jautajumi par materialiem,alternativam,garantijam ... entas kaudzes ar papiriem uz saskanosanu ... parsvara bezjedzigi papiri ) ... lielos objektos,valsts pasakumos tas iet jau pec noklusejuma ... privatie ipasi neizmanto to


p.s.

AndrisL - objekta noraut 3 gadus bus daudz svetigak neka 6 gadus skolas sola atsedet ;)

Re: Līgums ar būvnieku.
Autors: PikkO ()
Datums: 02/04/2013 21:24

to DsKs
;)
kopš 2012 gada februāra darba spēka izmaksas (darba alga) būvniecības jomā netiek apliktas ar PVN ... un tur nav nekāda sakara vai esi juridiska vai fiziska persona ...

painteresējies speciāli ...

tāmētājiem tas sagādā zināmas neērtības, lai to visu korekti nodalītu ....

Re: Līgums ar būvnieku.
Autors: AndrisL ()
Datums: 02/04/2013 21:27

DsKs - Protams, ka 3 gadus praksi nevar iegūt sēžot solā, pat ne 10.
Lieta, ko es gribēju teikt, ir tā - ka ja neko nesaproti no būvniecības būs lētāk nopirkt grāmatu un iepazīties ar teoriju - saprast kā ir pareizi darīt, neka jau ekspluatācijas laikā saprast, ka izdarīts nepareizi un labot.

Būvniecība nav nekas sarežģīts - elementāra fizika, jāmāk skaitīt un saskatīt likumsakarības. :)

Andris

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.