UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dokumenti :  Building.Lv Forums

Līgumi, tāmes, atļaujas, projekti u.c
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Ēkas statusa maiņa
Autors: binary ()
Datums: 08/11/2013 16:30

Jautājums īsajā formā - vai var mainīt ēkas statusu no dzīvojamās mājas uz vasaras māju vai uz saimniecības ēku? Kāds ir tas process? Cik tas aptuveni izmaksā?

Tagad situācijas izklāsts garākā formā. Pērkam zemes gabalu Baldones novadā, uz kura ir māja, kurai nav līdz galam sakārtoti papīri. Šobrīd notiek papīru kārtošana. Tā kā māja ir pavisam neliela, tad plānojas pēc 3-4 gadiem blakus būvēt lielāku māju. Tā kā uz gabala nedrīkst būt divas dzīvojamās mājas, tad esošo māju bija plāns noformēt kā "vasaras māju", lai pēc tam nebūtu problēmu ar "dzīvojamās mājas" būvniecību.

Bankā (SEB) uzzināju, ka, ja māja pēc papīriem skaitās "vasaras māja", tad tiek finansēti max 60% no darījuma summas. "Dzīvojamai mājai" finansē max 75%. Tāds neparedzēts un "mazliet" nepatīkams notikumu pavērsiens :) Tāpēc radās doma esošo mazo māju formēt kā "dzīvojamo māju", bet pēc tam, kad būvēs lielo māju, mainīt tās statusu uz vasaras māju vai saimniecības ēku. Jautājums ir, kā to dara, cik tas maksā un ar kādām problēmām var nākties saskarties.

P.S. Ja kāds grasās ieteikt šo formēt kā dzīvojamo un pēc tam būvēt "saimniecības ēku", tad uzreiz saku - negribās uzrauties uz problēmām, kas varētu rasties, ja "saimniecības ēka" ir 3-4 reizes lielāka nekā "dzīvojamā ēka"…

Re: Ēkas statusa maiņa
Autors: jtdesign ()
Datums: 08/11/2013 17:52

binary Wrote:
-------------------------------------------------------
> Tā kā uz gabala
> nedrīkst būt divas dzīvojamās mājas



Dzīvošana pagātnē nav netikums, tikai šad un tad apgrūtina dzīvi. Nu jau labu laiku, ja var ievērot pārējos noteikumus (apbūves blīvums utt.), uz 1 gabala var celt 2 dzīvojamās mājas ... psc, paskatījos Baldones apbūves noteikumus, tur atļauj tikai vienu, ja būvē savrupmāju apbūves teritorijā. Daudzās citās vietās drīkst divas, pašlaik saskaņošanas noslēguma fāzē viens tāds projekts, tāpēc tik braši sāku.

Izeja, ko paredz Vispārīgie teritorijas plānošanas, izmantošanas un apbūves noteikumi:
"11004 Viensētu apbūve Savrupa apbūve lauku teritorijā, ko veido viena vai vairākas individuālās dzīvojamās ēkas ar saimniecības ēkām un palīgbūvēm, kas nepieciešamas mājsaimniecības uzturēšanai vai saimnieciskai darbībai"

Re: Ēkas statusa maiņa
Autors: PikkO ()
Datums: 08/11/2013 19:34

statusa maiņa ???
vienkāršotās rekonstrukcijas apliecinājuma karte .... plānojums nemainās mainās tika ēkas funcija
izdevumi ???
kartes sagatavavošana ar inženiera vai arhitekta apliecinājumu un inventarizācijas pakalpojumi un varbūt arī zemesgrāmatā kas jāmaina (to precīzi nezinu) ....

Re: Ēkas statusa maiņa
Autors: offtop ()
Datums: 08/11/2013 21:42

Iepriekš atvainojos par "skatīšanos svešā kabatā", bet tomēr nedaudz no citas puses uz jautājumu paskatoties: ja šobrīd Tev rada problēmas 15% no darījuma summas (starpība starp 75% un 60%, ko dod banka), kas pieļauju, ir salīdzinoši neliela, jo māja ir neliela, tad vai pēc šiem 3-4 gadiem neradīsies problēmas atrast naudu iespējams pat lielākai pirmajai iemaksai tās lielās mājas būvniecībai, īpaši tāpēc, ka jau esošais kredīts par zemi/mazo māju būs nosūcis visus uzkrājumus un arī daļu ienākumu? Ja par visu ir padomāts - labi, bet ja nē, tad ka nesanāk pēc tam dzīvot mazajā mājā un čortoties.....

Re: Ēkas statusa maiņa
Autors: binary ()
Datums: 08/11/2013 23:15

jtdesign, nu nevajag jau uzreiz ar uzbraucieniem :) Dzīvoju nevis pagātnē, bet vienkārši citā jomā.
Atslēgvārdi "apbūves noteikumi" gan par ļaunu nenāca - [www.baldone.lv]
Quote

31. Viensēta - savrupa viena dzīvojamā ēka vai savrupas vairākas dzīvojamās ēkas, kā arī šo ēku vai ēkām funkcionāli saistītās saimniecības ēkas teritorijā, kur zemi primāri izmanto lauksaimniecības vai mežsaimniecības vajadzībām. Viensētas statusu piešķir pašvaldības dome, apstiprinot viensētai nosaukumu.
Šeit gan bažas raisa nosacījums par lauksaimniecību vai mežsaimniecību - nekas tāds tuvākajos gados neplānojas, ja vien privātais piemājas dārzs 5x5 metru izmērā uz 1ha zemes netiek uzskatīts par lauksaimniecību.


offtop, ja plānojas, ka uz konkrētu datumu būs izviedoti konkrēti uzkrājumi (ar kaut kādu rezervi), tad tajā pašā termiņā dabūt klāt 15% no darījuma summas tomēr ir problemātiski, jo tie 15% ir mērāmi nevis pāris simtos, bet tūkstošos. Protams, ja termiņi nespiestu, tad tā nebūtu problēma, bet tā kā viss process jau ir uzsākts, tad nu ir kā ir.
Kā opcija ir pārdot auto un tā vietā nopirkt lētāku, bet pirms tam gribētos noskaidrot, vai ir arī "mazāk sāpīgi" varianti.
Par "pēc šiem 3-4 gadiem" - tad jau redzēs, kā būs. Tas termiņš nav akmenī kalts. Būvniecību var sākt gan pēc 3 gadiem, gan arī pēc 5. Pat ja būs pavisam bēdīgi, tad čortoties nevajadzēs - ja nu galīgi nevarēsim pavilkt, tad var šo pārdot un atgriezties "īres verdzībā". Var arī citas mājas būvēšanas vietā šai pašai piebūvi izbūvēt.

Re: Ēkas statusa maiņa
Autors: jtdesign ()
Datums: 09/11/2013 14:32

Apbūves noteikumu kartē apskatīt, kurā apbūves zonā atrodas zemes gabals (par to hektāru bija tēlains vai reāls izteikums?).

Par statusa maiņas operāciju augstāk jau skaidri uzrakstīja.

Re: Ēkas statusa maiņa
Autors: binary ()
Datums: 11/11/2013 13:02

Kas ir "apbūves noteikumu karte", kur to var apskatīt? Ko tas manā gadījumā dos?

1ha bija reāls izteikums. Zeme skaitās lauksaimniecībā izmantojama, kopējais gabals ap 10ha, no tā pērkam ~1ha, kas šobrīd tiek atdalīts kā atsevišķs, ar tiem 10ha nesaistīts zemes gabals. Apkārt citi līdzīgi gabali - citur 1ha, citur vairāk. Uz dažiem gabaliem ir pa kādai senākai vai jaunākai ēkai. Daži gabali aizauguši, citi - apstrādāti. Pie jaunākām mājām piederošie gabali vienkārši smuki appļauti.

Cik saprotu, tad statusa maiņa ir salīdzinoši vienkāršs process, kuru var veikt kopā ar būvniecību un kam nevajadzētu būvniecības izmaksas palielināt vairāk kā par dažiem simtiem Ls?

Re: Ēkas statusa maiņa
Autors: jtdesign ()
Datums: 11/11/2013 17:57

Karti laikam jāiet skatīt uz vietas būvvaldē, internets never vaļā, saka, ka nav tādas lapas.


Off-top - pie būvniecības pāris simti nav vispār nekāda nauda un attiecīgi apspriežama, tādas summas tērēsiet stundā, kad sāksies celtniecība.

Re: Ēkas statusa maiņa
Autors: pamats topošais ()
Datums: 12/11/2013 11:57

vo vo, vakar iebraucu depo pāris pindzeles, grunti un dažus loriņus nopirku, 60ls... ;)

Re: Ēkas statusa maiņa
Autors: binary ()
Datums: 12/11/2013 14:44

jtdesign, tāpēc jau gribu zināt, par cik tā statusa maiņa sadārdzina. Ja simtos, tad pofig. Ja vairāk, tad jāsāk domāt.

pamats topošais, tādas summas jau ir pierastas. Parasti gan sanāk mājās pārvest tām summām atbilstošu daudzumu loriņu. Stulbāk ir, kad stāvi pie instrumentu plaukta un domā… To par 200 Ls noteikti nevajag, tas profiem domāts. Runā, ka tas par 60 Ls esot tīri labs. Bet vai MAN to vajag? Vai varbūt MAN pietiks ar to, kas par 20 Ls, ņemot vērā, ka nākotnē tas varētu vienkārši krāt putekļus? Nu neko, paņēmu beigās makitas figūrzāģi par tiem 60 Ls, lai pārliecinātos, ka collīgos dēļus zāģē tāpat kā pāris kolēģu aprakstītie lētā gala lobziki (zāģējums mēdz aiziet šķībi pa vertikālo asi - nav ne jausmas, kāpēc tā). Nu un tad kod nagos un lamā sevi par to, ka tik pat labi varēji nevis maksāt 60 Ls (+ asmeņi; kas to būtu domājis, ka 1 gab būs komplektā), bet aizņemties no kolēģa, kvalitāte no tā neciestu :D

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **    **   *******   ********    ******  
 **     **   **  **   **     **  **     **  **    ** 
 **     **    ****           **  **     **  **       
 **     **     **      *******   ********   **       
  **   **      **            **  **         **       
   ** **       **     **     **  **         **    ** 
    ***        **      *******   **          ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727