UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Centrālā apkure ar pašteci
Autors: Abuls ()
Datums: 19/12/2013 18:16

Man ir 2stāvu mājiņa ar platību ap 150m2. Iekšā ir centrālā apkure uz pašteci. Princips ir tāds, ka pagrabā kurina, pa stāvvadu karstais ūdens uziet bēniņos uz izplešanās tvertni un no tās aiziet vadi uz leju uz radiatoriem un tad atpakaļ katlā.

Vēlētos es saglabājot pašteci pielikt klāt ūdens siltuma akumulatoru. Pagrabā tam kurtuvē it kā vieta atrastos, bet neko augstāku par 1.8m tur neieliksi. Teorētiski tur varētu uz vietas akumulatoru sametināt, kaut ko ienest gatavu īsti nav reāli.

jautājums, vai tā var darīt, t.i. likt pagrabā karstā ūdens akumulatoru, pie kam nekur nelietot sūkņus (negribu būt atkarīgs no elektropiegādes)

teorētiski vēl ir iespēja ūdens akumulatoru ielikt esošajā vējtverī 1.stāva līmenī, bet negribētos to darīt.

vēl gribētos pie visa tā uztaisīt tā, lai radiatorus var regulēt, lai nav tā, ka lielākais siltums ir 2.stāvā, un apakša ir vēsa, kā tas ir tagad.

vai manas iegribas ir normāli realizējamas pie nosacījuma, ka nelieto sūkņus.

Re: Centrālā apkure ar pašteci
Autors: Rx ()
Datums: 19/12/2013 18:51

Nē, nav realizējamas, ja nelieto sūkņus. kāpēc? Tāpēc ka šādai apkurei ir divas fāzes: akumulatora "uzlādēšanas" fāze un apkures fāze. Protams, reāli tās strādā reizē, tikai akumulatora "uzlādēšanas fāzē lielas jaudas siltums tiek ātrā laikā uzlādēts akumulatorā, un lietojot maza diametra savienojošās caurules tas nav iespējams. Kā arī šajās ķēdēs jāliek automatizācijas, vai rokas regulatori, kuri normāli strādā tikai sūkņa darbības rezultātā. Bet teorētiski tādu sistēmu var izveidot...ar rokām visu griežot vaļā un ciet....Bet tas noteikti neatmaksājās- konstruēt, eksperimentēt, riskēt ar savu laiku un naudu...un būvēt sistēmu ar akumulatoru uz pašteces.

Re: Centrālā apkure ar pašteci
Autors: khe ()
Datums: 19/12/2013 23:48

To var realizēt ar sūkņiem, bet saglabājot pašteces iespēju.

Re: Centrālā apkure ar pašteci
Autors: slēpnis* ()
Datums: 20/12/2013 09:15

Lai nebūtu augša karsta , bet apakša vēsa, tad vajag vai nu augšējos radiatorus mazākus un 1. stāvā lielākus. Vai arī augšas radiatoriem baipasus salikt. vai baipasu visam otrajam stāvam. Lai uz pirmo stāvu neiet caur otro stāvu, bet pa taisno.

Ar akumulatoru ir sarežģītāk. Teorētiski jau var tagad katla pieslēguma vietā uzlikt akumulatoru un katlu pie akumulatora ar 2 resnām rorēm. Praktiski tad katls strādās nepareizā režīmā, jo atgaita tam būs auksta, kamēr vien akumulators neiesils līdz kādiem 60 grādiem. Kā sekas sliktāka sadegšana, darva uz katla sienām, īsāks katla mūžs. Kaut gan droši vien arī tagad katls nestrādā daudz labākā režīmā un, ja čuguna katls un pofiks par kurināmā ekonomiju un skurstenis tiek regulāri tīrīts, tad var iztikt tāpat. Un daudzas paaudzes ir iztikuši tāpat n-tos gadus, kad privātmājās nelietoja sūkņus un tādus termovārstus un katlu mazos lokus vispār nepazina. Vienīgi atgaitā no katla uz akumulatoru vajadzētu ievietot klapīti vai gravitācijas vārstu, savādāk, tad, kad katls atdzisīs, bet akumulators vēl būs silts, sāksies cirkulācija pretējā virzienā, no akumulatora caur katlu. Un tā, kā katlam gaisa regulators būs vaļā, tad ātri vien viss iekrātais siltums caur skursteni izčibēs izplatījumā.

Re: Centrālā apkure ar pašteci
Autors: Didzisp ()
Datums: 20/12/2013 09:58

Nav taisnība, ka nevar akumulatoru pielikt paštrces sistēmai. Kā jau khj teica, to dara saglabājot pašteces iespēju. Nu ķipa, nav elektrības, viss darbojas pavecam uz pašteci, bez siltuma akumulatora.
Cita lieta, atrast meistaru,kurš gribēs štukot, kā to visu izdarīt. Tas tomēr būs individuāls pasūtijums un standarta risinājumi nederēs. Man faktiski ir līdzīga situācija un vairākus gadus štukoju par siltuma akumulatoru. Itkā viss izdomāts, pašam rokas arī no īstās vietas aug, bet vienalga dzīvoju pa vecam.Man gan ir alternatīvā apkure un siltumakumulatora funkciju mājāveic siltummūris.

Re: Centrālā apkure ar pašteci
Autors: Rx ()
Datums: 20/12/2013 10:21

Didzisp Wrote:
-------------------------------------------------------
> Nav taisnība, ka nevar akumulatoru pielikt
> paštrces sistēmai. Kā jau khj teica, to dara
> saglabājot pašteces iespēju. Nu ķipa, nav
> elektrības, viss darbojas pavecam uz pašteci,
> bez siltuma akumulatora.
> Cita lieta, atrast meistaru,kurš gribēs štukot,
> kā to visu izdarīt. Tas tomēr būs individuāls
> pasūtijums un standarta risinājumi nederēs. Man
> faktiski ir līdzīga situācija un vairākus
> gadus štukoju par siltuma akumulatoru. Itkā viss
> izdomāts, pašam rokas arī no īstās vietas
> aug, bet vienalga dzīvoju pa vecam.Man gan ir
> alternatīvā apkure un siltumakumulatora funkciju
> mājāveic siltummūris.
Pielikt akumulatoru var, fiziski jebkurām caurulēm...ar pašteces sistēmu. Un nav runa par pašteces saglabāšanās iespēju, bet pašteci kā normālu darba režīmu. Pareizi uzbūvēta sūkņu sistēma, pie atslēgtas elektrības, bez UPS sāks strādāt arī pasteces režīmā uz akumulatoru un par to nav nekādu jautājumu. Tā tam obligāti jābūt. Vai paštecē notiks arī normāla apkure, atkarīgs no cauruļu diametriem, ievērotajiem cauruļu slīpumiem, radiatoru pieslēgumiem, caurplūdes pretestībām..... Nefilozofējiet ar vārdu spēli, ka viss ok, var, uz priekšu, veiklas rokas, gudra galva, ....Skatieties reāli uz šo jautājumu no sākuma līdz galam!

Re: Centrālā apkure ar pašteci
Autors: Minivat ()
Datums: 20/12/2013 10:34

Mūsdienās automatizēt var visu, bet vai vajag? Tāpat tak jāiet pie katla malku iemest un kāda tad problēma krānus pagrozīt. Vispirms ar pašteci, pa vecam, uzkurini māju un pēc tam uzsildi akumulatoru. Tālāk jau akumulators ar automātiku lēnītēm pietur mājā temperatūru. Jā,katls tiks no akumulatora sildīts, bet kāda sproblēmas gaisa padevi aiztaisīt ciet. Man tas notiek automatiski, kā katls atdziest, tā gaisa padeve aizkrīt ciet. Protams, sieviškim ieskaidrot, kā jākurina māja, laikam būs grūti :)

Re: Centrālā apkure ar pašteci
Autors: khe ()
Datums: 20/12/2013 18:36

Padalies ar citiem par sistēmu, kā katlam atdziestot aizkrīt gaisa klape.

Re: Centrālā apkure ar pašteci
Autors: Obi van kenobi ()
Datums: 20/12/2013 21:08

Principā atbilde ir meklējama tajā vai visa veida termovārsti spēj strādāt pašteces (t.i. Bez spiediena) sistēmā. Idejiski tajos ir visādi uz termisko izplešano balstīti elementi un būtu jādarbojas. Bet te vajadzētu kāda trubugalvas komentu. Tāpat uz elektroniku var atstāt tikai apkures loka padeves caurumu, kas principā nesačakarē konceptu braukt bez elektrības, bet sniedz iespēju plūsmai regulēties saskaņā ar istabas temperatūru.

Aku gan vajag atstāt pēc iespējas zemāk. Sistēmu darbina siltās vielas un dzesējošo elementu augstuma starpību, jo tā labāka, jo dzīvīgāk riņķos.

Re: Centrālā apkure ar pašteci
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 21/12/2013 18:24

Manuprāt akumulatora elements var būt tāds, kā katla turpinājums. Tātad ir katls, tam 90 grādos pieslēdzas karstā ūdens akumulatots un tad 90 grādos ir dūmvads ... kaut kas līdzīgs pakavam. Katlam sānos ir horizontāls ūdens boileris, kam cauri iemetinātas vairākas 80 vai 100mm dūmgāzu caurules ar ārējām ribām - tām jābūt no skābes izturīga tērauda, ribas parastais tērauds. Lauziena stūros noskrūvējami vāciņi, lai horizontālās dūmgāzu caurules var iztīrīt no sodrējiem.
Tātad no katla caurule aiziet uz ēkas radiātoriem, bet atpakaļgaita ieplūst akumulatora apakšā. Akumulatora augšpuse pievienota apkures katla atpakaļgaitai. Pats akumulators papildus iestrādāts māla 20...30cm apvalkā un tad nosiltināts. Rezultātā akumulatoram iegūstam ūdens masas un māla masas - svara kombināciju, kas paildzina siltuma noņemšanas daudzumu.
Vienīgais jautājums, par katlam caurplūdušo gaisu, kas papildus dzesē katlu?

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.