UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dokumenti :  Building.Lv Forums

Līgumi, tāmes, atļaujas, projekti u.c
Kā ievest būvi zemesgrāmatā?
Autors: mairis ()
Datums: 31/03/2014 14:37

Sveiki. Tātad lieta tāda ir doma iegādāties zemesgabalu ar uz tā esošu dzivojamo māju, bet māja nav ievesta zemesgrāmatā. papīros respektīvi parādas ka iegādašos tikai zemi.°
Vai ir kāda iespēja ievest maju zemesgramātā°?
un kādas varetu būt aptuvenas izmaksas?zeme ar māju atrodas ķekavas novadaa.
paldies

Re: Kā ievest būvi zemesgrāmatā?
Autors: jtdesign ()
Datums: 31/03/2014 14:59

Acīmredzot nelegālā būvniecība (kaut tas var būt tikai viens no iemesliem), pat, ja ir savulaik saskaņots projekts. Līdzīgi - vienkārši ekspluatācijā nenodots objekts, ko agrāk nevienam nebija vajadzības ierakstīt ZG. Trakāk ir tad, ja mājai savs kadastrs (un cits īpašnieks). Attiecīgi šīs lietas ir jānoskaidro pirms iegādes, var dabūt zemi ar apgrūtinājumu (citam īpašniekam piederošām ēkām). Primāro informāciju var dabūt neatejot no datora (VZD un ZG), tālāk būs jādodas uz vietējo VZD nodaļu (Puškina iela 14 Rīgā). Un būvvaldi (Ķekavā).

Un ko pats pārdevējs stāsta (ja banka, tad gan nestāsta neko, jo viņiem pofig)?

Re: Kā ievest būvi zemesgrāmatā?
Autors: hm ()
Datums: 31/03/2014 15:02

Prasi pārdevējam visus būves papīrus (saskaņots projekts, būvatļauja), noskaidro, kurā etapā viss ir iesprūdis, visu pārbaudi pašvaldības būvvaldē un tur pat arī tiec skaidrībā, kas tur spīd vai nē.
Ja pārdevējs fleitē un izvairās, lai gan esi reāls pircējs, tad tur kaut kas nav tīrs.

Ja ir saskaņots mājas projekts, māja uzcelta bez būtiskām atkāpēm no projekta, ir derīga būvatļauja, tad tikai jāpasūta VZD inventarizāciju un prieks izmaksā kādus 100-200 Ls:
[www.vzd.gov.lv]
Un varēsi sākt maksāt NĪN nodokli par ēku.

Ja būve ir nelikumīga (nav derīga būvvaldē saskaņota projekta vai ir būtiskas atkāpes), tad kaut ko prognozēt ir diezgan neiespējami. Sliktākajā gadījumā (uzcelta pretrunā ar kaut ko un kāds kaut kam nepiekrīt) nevarēsi nekad māju legalizēt.

Par Ķekavu ziņās vēl pirms pāris gadiem, ka tur pašvaldība bija sataisījusi kaut kādu ķīseli ar teritorijas plānojumu un būvatļaujām - tā ka var būt vēl papildus pārsteigumi.

Re: Kā ievest būvi zemesgrāmatā?
Autors: pamats topošais ()
Datums: 31/03/2014 15:24

tipu tapu uz būvvaldi. konkrētos ciparus var noskaidrot tikai par konkrēto objektu konkrētajā pašvaldībā, var iegrābties!
tikai kadastram, man liekas pietiek ar inventarizācijas pasūtīšanu, bet tas neko nerisinās no legālā viedokļa - būvprojekta, pieņemšanas ekspluatācijā utt. Ja tur nedrīkst būvēt, bet ir uzbūvēts, tad jau arī sāksies griešanās pa apli...
ļoti daudz info parasti var noskaidrot arī tīklā, tikai tas ir laikietilpīgāk - pagasta plānojums, kartes, kadastrs, saistošie noteikumi vietējā pašvaldībā utt

Re: Kā ievest būvi zemesgrāmatā?
Autors: rbm ()
Datums: 31/03/2014 15:34

ja papīros iegādāsies tikai zemi, tad pārdevējam ir visas tiesības nākamajā dienā ar citu līgumu pārdot būvi citam. tāpat uz būvi var pieteikties "škirtā sieva" ar tiesas spriedumu, ka tai pieder puse no mājas (ir redzēti tādi spriedumi, kur pietiesā otrai pusei pusi no mājas kas nav reģistrēta ne zemesgrāmatā ne kadastrā, bet tā kā eksistē dabā, tad ieraksta tiesas lēmumā).

Ja tiešām ir vēlme pirkt, tad slēdz rokasnaudas līgumu ar pārdevēju, kurā atrunā, ka tas 3-4 mēnešu laikā ieraksta būvi zemesgrāmatā uz sava vārda un tu pēc tam pērc sakārtotu īpašumu.

Re: Kā ievest būvi zemesgrāmatā?
Autors: alrumee ()
Datums: 31/03/2014 16:44

Es pirms 2 gadiem nopirku māju ar zemesgabalu, māja pabeigta bet nebija nodota ekspluatācijā un zemesgrāmatā nebija ierakstīta, uzcelta pēc apstiprināta projekta, būvatļaujai termiņš bija beidzies. Inventarizācija mājai bija uztaisīta. Pirku no bankas, tāpēc nekādus papīrus līdzi nedeva :) bet laika gaitā visu dabūju VZD, būvvaldē. Nodevu ekspluatācijā apmēram gadu pēc pirkšanas.
Jāintersējas būvvaldē par konkrēto objektu.

Re: Kā ievest būvi zemesgrāmatā?
Autors: mairis ()
Datums: 13/04/2014 22:50

Maja atrodas kooperativaa dzeerumi.ipasnieks apgalvo ka ekai nv dokumemtu un nekad nav bijusi jo ir celta pirms 1991.gada.vai ir oespejams ievest vinju zemesgramataa kautkadaa veidaa?

Re: Kā ievest būvi zemesgrāmatā?
Autors: rbm ()
Datums: 14/04/2014 08:12

nu tad aizbrauc līdz ķekavas būvvaldei un noskaidro.

Re: Kā ievest būvi zemesgrāmatā?
Autors: jtdesign ()
Datums: 14/04/2014 10:23

Pirmais solis - VZD lapā pārbaudīt, vai eksistē šāda adrese un vispār kaut kādi ieraksti par šo zemi un ēku. Pirms 1991.gada automātiski nenozīmē neko, inventarizācijas lieta VZD arhīvos var būt, attiecīgajā būvvaldē var būt projekts (izskatās, ka Rīgas rajons, varētu arī nebūt, viņu arhīvs mērķtiecīgi svilināts vairākas reizes jaunajos laikos).

Ja nekā nav, nākamos dažus soļus var izlaist un tecēt uz būvvaldi pēc jauna PAU, tad izstrādāt un saskaņot projektu, izņemt būvatļauju, nodot ekspluatācijā un iegrāmatot ZG.

Re: Kā ievest būvi zemesgrāmatā?
Autors: Pavels.O ()
Datums: 14/04/2014 10:56

2 mairis
Dzērumos, ja zemesgabals atrodas upes pusē (pa labi no ceļa), tad ir liegums būvēt mājas - aplūstoša teritorija. Bet ja ir kreisā ceļa pusē, tad var būvēt. Labi zinu, jo doma šogad bija pirkt tur zemi, visu izskaidroja būvvalde (ļoti laipna būvinspektore). Jābrauc uz 19. kab (vad) vai uz 22. kab (būvins.) Pirmdien 8-13:00, cetrdien no 14-19:00. Jāzina potenciālā pirkuma adrese (kooperatīvs un dārza Nr.)



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **     **  ********   **     **  **     ** 
  **   **   ***   ***  **     **  **     **  ***   *** 
   ** **    **** ****  **     **  **     **  **** **** 
    ***     ** *** **  **     **  **     **  ** *** ** 
   ** **    **     **  **     **   **   **   **     ** 
  **   **   **     **  **     **    ** **    **     ** 
 **     **  **     **  ********      ***     **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727