UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dokumenti :  Building.Lv Forums

Līgumi, tāmes, atļaujas, projekti u.c
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Atteikuma iemesli alternatīvās apkures ierīkošanai.
Autors: andrej_sa ()
Datums: 01/03/2007 19:24

Māja, kur atrodas mans dzīvoklis, ir pieslēgta centrālai apkurei. Vēlos savu dzīvokli atslēgt no centrālās apkures uz ierīkot tajā gāzes apkuri. Dzīvoklis atrodas pēdējā stāva stūrī. Tehniski atslēgt centralizēto apkuri ierobežojumu nesaskatu.

Ja pareizi esmu sapratis, tad saskaņā ar Enerģētikas likuma 50. pantu, man ir tiesības izvēlēties sev izdevīgāku siltumapgādes veidu. Citos likumos/noteikumos neesmu atradis ierobežojumus, kas liegtu atslēgties no centralizētās apkures.

Rakņājoties pa rakstiem diezgan bieži lasu, ka pašvaldības nedod atļauju atslēgties no centralizētās apkures. Un praktiski nevienam pilsētās, dzīvokļos, kas pieslēgti centralizētai apkurei, neizdodas ierīkot gāzes apkuri.

Pirms cīņas ar pašvaldību uzsākšanas vēlos sagatavoties. Tāpēc vēlos uzzināt ar ko pašvaldības pamato atteikumus atslēgšanai no centr. apkures.

Varbūt kāds var padalīties pieredzē …

Re: Atteikuma iemesli alternatīvās apkures ierīkošanai.
Autors: andrej_sa ()
Datums: 01/03/2007 20:00

Mazliet padalīšos ar saviem argumentiem:

Enerģētikas likums:
46.pants (2) Siltumapgādi var nodrošināt, izmantojot centralizēto siltumapgādes sistēmu vai lokālo siltumapgādi, ko veic autonomais ražotājs.
Tātad, es drīkstu veikt apkuri pats.

50.pants Ēku un būvju īpašniekiem ir tiesības izvēlēties izdevīgāko siltumapgādes veidu.
Tātad, man ir tiesības apsildīt dzīvokli ar lokālo siltumapgādi (gāzes apkure).

51.pants (1) Pašvaldības, veicot likumā noteikto pastāvīgo funkciju, organizē siltumapgādi savā administratīvajā teritorijā, kā arī veicina konkurenci siltumapgādes un kurināmā tirgū.
Tātad, pašvaldībai ir jāatbalsta mana iniciatīva, lai veicināt konkurenci.

52.pants Atslēgšanās no centralizētās siltumapgādes sistēmas vai pieslēgšanās pie tās nedrīkst traucēt siltuma saņemšanu pārējiem šīs sistēmas lietotājiem.
Tātad, man ir jāizstrādā projekts par atslēgšanos no cent. apkures, kur būtu parādīts, ka mana dzīvokļa atslēgšana nekaitēs pārējiem.

MK Siltumenerģijas piegādes un lietošanas noteikumi (nr. 971):
3. Siltumenerģiju lietotājam piegādā saskaņā ar šiem noteikumiem un piegādātāja un lietotāja noslēgto līgumu par siltum¬enerģijas piegādi (turpmāk – līgums). Ja līgums nav noslēgts, siltumenerģiju lietot aizliegts.
4. Lietotājs brīdina piegādātāju par līguma pārtraukšanu vismaz 30 dienas iepriekš un norēķinās par izlietoto siltumenerģiju.
Tātad, es drīkstu pārtraukt līgumu ar siltuma piegādātāju (un to var izdarīt mēneša laikā).

Likums „Par dzīvokļa īpašumu”:
14. pants. (3) Dzīvokļa īpašnieks bez citu dzīvokļu īpašnieku piekrišanas ir tiesīgs būvniecību reglamentējošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā pārplānot un pārbūvēt savu dzīvokli un tajā esošās komunikāciju daļas, ciktāl tas neskar citu dzīvokļu īpašnieku intereses. Ja tiek pārplānotas un pārbūvētas dzīvokļa vai komunikāciju daļas, kas funkcionāli nedalāmi saistītas ar visas mājas ekspluatāciju, nepieciešama pārējo dzīvokļu īpašnieku vai dzīvokļu īpašnieku sabiedrības piekrišana, kas noformējama sabiedrības statūtos vai savstarpējā līgumā noteiktajā kārtībā, un to dzīvokļu īpašnieku piekrišana, kuri nav dzīvokļu īpašnieku sabiedrības dalībnieki.
Tātad, man ir jāsavāc paraksti par to, ka citi neiebilst pārbūvei.

Vēl zinu, ka man ir nepieciešams gāzes apkures pieslēgšanas projekts ka arī skursteņslauķa atļauja.

Man izskatās, ka problēmu nevajadzētu būt, bet neesmu jau jurists un, visticamāk, esmu kaut ko palaidis garām…

Re: Atteikuma iemesli alternatīvās apkures ierīkošanai.
Autors: Rx ()
Datums: 02/03/2007 21:55

Bet kas notiks ar pārējiem dzīvokļu īpašniekiem ja izdpmāsiet aizbraukt, teiksim uz "SIB ĪRIJU" un nekurināt, ziemā?? Vai tad netiks pārkāptas citu dzīvoķlu tiesības dzīvot siltumā, jo Jūsu dzīvoklī būs auksts un starpā uz citiem dzīvokļiem plānas sieniņas?

Re: Atteikuma iemesli alternatīvās apkures ierīkošanai.
Autors: andrej_sa ()
Datums: 03/03/2007 01:14

Pašlaik tā pat daudiem (kam ir nomainīti radiatori) ir iespēja atslēgt vai noņemt tos vai uzgriezt uz minimumu ... Arī mājās, kur ir skaitītājs katram dzīvoklim dīvokļa saimniekam ir iespēja atslēgt apkuri savā dzīvoklī.

Tātad, atļaujot nomainīt radiatorus vai uzstādīt siltuma skaititāju dzīvoklī, lidzīgi tiek pārkāptas citu dzīvokļu iemītnieku tiesības dzīvot siltumā. Taču mainīt radiatorus vai uzstādīt skaitītājus pašvaldības neliedz.

Re: Atteikuma iemesli alternatīvās apkures ierīkošanai.
Autors: jans ()
Datums: 19/06/2007 16:00

Es veicu šo procedūru ~ 12 gadus atpakaļ. Galvenā probza bija ar gāzes vada caurlaides spējām. Gāzinieki izrēķināja un man vēl atļauju iedeva, bet kaimiņam pēc tam figvam - neļaujot trubas izmēri....

Re: Atteikuma iemesli alternatīvās apkures ierīkošanai.
Autors: Muky ()
Datums: 19/06/2007 22:17

Cik man zināms tad attiecīgās pašvaldības to kavē ar saviem saistošajiem noteikumiem.

Re: Atteikuma iemesli alternatīvās apkures ierīkošanai.
Autors: Joke ()
Datums: 22/06/2007 19:21

Drīkstēt drīksti, bet tāpat nereāli.

Re: Atteikuma iemesli alternatīvās apkures ierīkošanai.
Autors: uldisj ()
Datums: 03/07/2007 04:11

Sveiki! Runājot tieši par Rīgu. Visu nosaka Rīgas domes monopolstāvoklis attiecībā pret Rīgas siltumu. Ieviests elementŗs punkts, kuru ir diezgan nereāli realizēt. Tas ir visu ēkas iedzīvotāju piekrišana, ka viņi piekrīt tam. Runājot par to, ka privātpersona pilnībā atslēdz sev apkuri dzīvoklī, kamēr ir kaut kur izbraucis. Likumdošanā ir norma, ka dzīvoklī pieļaujamā minimālā temperatūra ir 18 grādi. Min. +16. Jāievieš likumdošanā norma, kas to reglamentē ievērot arī privātpersonai. Cilvēciskais moments. Neviens cilvēks negribētu, ka dzīvoklī prombūtnes laikā ir +10. Mēbelēm, sienām sāktos vakars uz ezera pelējums, mitrums utt. Ja nu tomēr paliekam pie šī varianta, tad arī iekšējās sienās jāliek normāla siltumizolācija. temperatūras starpība starp telpām nav vēlama lielāka par 4 - 5 grādiem. Tas viss ir ziediņi. GALVENĀ PROBLĒMA IR KOORPERATĪVU NEVĒLĒŠANĀS KAUT KO DARĪT? Nākošā problēma, iedzīvotāji bļaustās, ka ir slikti, bet tiklīdz pasaka cik maksā apkures sistēmas kaut vai balansēšana, tā sākas citas runas. GALVENĀ PROBLĒMA, KAS STĀV PĀRI VISAM IEPRIEKŠ RAKSTĪTAJAM IR VALSTS PROGRAMMAS TRŪKUMS ENERGOEFEKTIVITĀRES PAAUGSTINĀŠANĀ UN TOTĀLS KONTROLES TRŪKUMS MAINOT APKURES SILDĶERMEŅUS DZĪVOKĻOS, KĀ REZULTĀTĀ NAV SAPROTAMS, KĀ TAS VISS DARBOJAS. LAI NORMĀLI NOREGULĒTU VISU SISTĒMU IR JĀZIN REĀLĀ SITUĀCIJA SISTĒMĀ. ŠĪS NESKAIDRĪBAS ŠOBRĪD NESS KOLOSĀLU PEĻŅU SILTUMA PIEGĀDĀTĀJIEM, BET NENES NEPIECIEŠAMO KOMFORTU PATĒRĒTĀJAM. lAI jUMS JAUKA DIENA!

Re: Atteikuma iemesli alternatīvās apkures ierīkošanai.
Autors: jtdesign ()
Datums: 21/07/2007 22:23

Dzīvokļa īpašnieks nav ne ĒKAS, ne BŪVJU īpašnieks.

Re: Atteikuma iemesli alternatīvās apkures ierīkošanai.
Autors: vgy7 ()
Datums: 22/07/2007 17:09

Privatizēta dzīvokļa īpašnieks ir arī Ēkas, kurā atrodas privatizētais dzīvoklis, līdzīpašnieks, kuram pieder 1/n daļa no visas mājas kopīpašuma(jumta, pagraba, komunikāciju sistēmas, zemes zem ēkas u.t.t)


vgy7

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **    **   ******    ********   ******** 
 **     **  **   **   **    **   **     **  **       
 **     **  **  **    **         **     **  **       
 **     **  *****     **   ****  **     **  ******   
  **   **   **  **    **    **   **     **  **       
   ** **    **   **   **    **   **     **  **       
    ***     **    **   ******    ********   ******** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727