UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dokumenti :  Building.Lv Forums

Līgumi, tāmes, atļaujas, projekti u.c
Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3
Tāme
Autors: :) ()
Datums: 01/11/2004 09:42

Labdien!

Ir nepieciešama tāme privātmāmajs celtniecībai!
Ir projekts, visi nepieciešamie dokumenti, būvatļauja...
Kur labāk griezties?

Lūdzu iesakiet...

Re: Tāme
Autors: Speciālists ()
Datums: 01/11/2004 18:23

Sastādu tāmes. Zvaniet 9212375

Re: Tāme
Autors: cfo ()
Datums: 03/11/2004 12:47

CFO Tāmēšanas birojs
Zaļā iela 3-1a, Rīga, LV-1010
Tālr./fakss 7331696
mob. 9450972
tamesana@#$%&tamesana.lv
www.tamesana.lv
www.smeta.lv

Re: Tāme
Autors: Intresents ()
Datums: 05/11/2004 16:12

Ko īsti nozīmē tāmēšana - strādāju jau ilgi celtniecībā un īsti vēl neesmu izpratis.
Piem., tāmēšana mazā firmā(mazajiem objektiem) krietni atšķīrās no tāmēšanas lielā firmā(Lieliem vai ļoti lieliem objektiem).

Lielā firmā tāmētājs saņem gatavu projektu ar visiem apjomiem un viņš pieliek cenas materiāliem un darbaspēkam no savas datu bāzes, kā arī visādus koeficentus un procentus, lielā vilcienā tas arī ir viss.(nekādās īpašas gudrības tur nav, ja kaut kāds darbs izlaists tad tāmētājs nav vainīgs jo viņš projektu nav taisījis. Šāda tipa tāmētāji var apjukt, kad ir kādi nestandarta darbi, kuri nav norādīti datu bāzēs)

Savukārt mazās firmās tāmētājs brauc uz objektu, strādā ar rasējumiem, visu izmēra, izprašņā pasūtītāju kas kā būs, domā kā to vai šito dabūt gatavu(iespējams kopā vadītāju)- karoče mazā firmā tāmētājs bieži vien aizvieto veselu kaudzi ar cilvēkiem(projektētāju, inženieru utt.) šādi tāmētāji kādreiz ir bijuši meistari-universāli(būvdarbu vadītāji), kuri zina kā tas viss ir jādara un kas cik aizņems laiku un līdz ar to viņi māk pareizāk novērtēt laika patēriņu, nepieciešamos darbus, jo viss jau ir kādreiz darīts, viņi pat apreiķina piem. ne tikai cik m2 vajag reģipsi, bet āri cik garas tanī vai citā vietā loksnes ņemt, lai būtu mazāki atgriezumi utt.. Reāli viņi jau prātā var uzprojektēt kā tas viss ir jādara un kā tas izskatīsies beigās.


Cik esmu pasūtījis tāmes par rekonstrukciju speciem(tāmētājiem no Latvijas vadošajām būvfirmām) tas vienmēr ir sanākušas galīgi garām. Parasti ir divi varianti - vai nu tāmē nav iekļauta vesela kaudze ar visādiem sīkumiem, kuri beigās salasās un sanāk konkrēta summa un veidojas nopietns naudas pārtēriņš, vai arī tāme ir sastādīta ar visai mistiskām summām - lielām(šādā gadījumā klients pasūta ... ) Neesmu vēl redzējis tāmi, kurā būtu apreiķināts tā kā beigās sanāk.

Šeit viss rakstītais ir domāts par mazie vai vidējiem objektiem.(tieši ar tiem visvairāk saskārās privātie) Ar lieliem un milzīgiem objektiem viss var būt pilnīgi savādāk

Interesanti vai ar tāmētāju firmu var noslēgt līgumu, ja viņi ir kaut kur kļūdījušies no viņiem var piedzīt to summu, kuru viņi nav paredzējuši, piem.: aizmirsuši kādu darbu ielikt, vai arī kļūdījušies ar materiāliem, utt.

Ja ceļot jaunus objektus var diezgan precīzi uzrakstīt tāmi tad ar rekonstrukciju ir krietni vien bēdīgi (jo ir ļoti sarežģīti un laikietilpīgi apreiķināt visas nianses)

Cik zinu mazajos objektos darba cena par vienu vienību tiek reiķināta no esošās situācijas tirgū par vienu vienību!

Savukārt lielajos objektos cena vienai vienībai tiek reiķināta pēc izmantotā darba laika vienai vienībai un laiks vienībai tiek ņemts vidējā stundas apmaksa celtniecībā.

Cik zinu Latvijā norma skaitās ja objektam firmu piestādītās tāmes savā starpā atšķiras 5-20%
Bet cik zinu ir bijuši gadījumi kad starpība ir 100% un vel krietni vairāk !!!

Atsevišķa saruna ir klients un dizainers – kurš celtniecības gaitā izdomā patstāvīgi visu mainīt un uzlabot un beigās klients brīnās, kad summa sanāk pavisam cita nekā sākumā tika viņam piestādīta.

Gribētos zināt - kādi īsti ir tāmētāja pienākumi(sīkumos)lielos vilcienos viss ir skaidrs viņš sastāda tāmi


Re: Tāme
Autors: Intresents ()
Datums: 05/11/2004 16:19

Kāda kļudas iespja skaitās normāla sastādot tāmi-procentos no summas, kas beigas tiks izlietota projektam. - cik es zinu ideāls nav nekas
a)Jauna objekta celtniecībā
b)Objekta rekonstrukcijā

Gribētos zināt - kādi īsti ir tāmētāja pienākumi(sīkumos)lielos vilcienos viss ir skaidrs viņš sastāda tāmi






Re: Tāme
Autors: taks ()
Datums: 10/11/2004 18:31

Ir uzbuveta maja ar dzivojamo mansardu .Pec visiem papiriem maja ir 150m2.Bet ja mera pec fakta sanak 172m2 un celtnieki prasa piemaksu par 22m2.Ko lai dara?Un ka pareizi apreikinas mansarda stavu un darba algas celtniekiem? ludzu palidziet kas var?

Jau ieprieks paldies .

Re: Tāme
Autors: taames sastadiitaajs ()
Datums: 12/11/2004 19:31

veel unikaalaaks gadijums ir tad, ja ar klientu ir jaastriidaas par m2 starpsienu kontekstaa. starpsienaam tacu ir divas puses, taatad x 2 m2, ne visiem to var ieskaidrot :)

To Interesents - maajas projekts parasti tuvinaas realitaatei un realitaate projektam. Ja girbi uzzinaat kur radusies 22 m2, tad pajautaa peec vinu aprekiniem un saliidziniet atskiribas starp projektu un uzraadiito + m2 vietu, ja nepieciesams - paarmeriet.

celtnieki paraasti tad atkaapjas :)


Re: Tāme
Autors: Rx ()
Datums: 12/11/2004 20:55

Tāmes sastādīšana ir viena no veiksmīga biznesa sastāvdaļām! Ja runa par celtniecību kā biznesu- peļņas avotu. Izdevīgi sākumā darbus piedāvāt par lētu cenu, ar slēptiem zemūdens akmeņiem. Tā var vinēt tenderī, un pēc tam uzrādot kautkādas neprecizitātes pasūtītāja darbībā, atgūt "neaprēķināto". Tā pat var uzrādīt vienas cenas kādam materiālam, bet iepirkt citas un tās iestrādāt- kā lai pasūtītājs to visu nokontrolēt. Tā pat tāmētājam ne vienmēr viss gala rezultāts ir zināms, jo kā teica iepriekš, "dizainers un saimnieks" bieži maina savas domas, un tad darbi , kas veikti, jālabo, kas ir neražīgi, un dārgi. Tā pat bieži kādu darbu iekavēšanās rezultātā citi darbi darāmi ar "čakarēšanos", tas ir pamazām. Jāatcerās, ka visu smalki aprēķināt ir baigais darbs, un koeficienti tur nepalīdz, ja nu vienīgi uzcenojums virs provizoriski aprēķinātā par 100%!!! Ko darīt? Laikam vajag aprunāties ar bijušajiem Tās celtniecības firmas- meistaru klijentiem par darba un samaksas lieluma atbilstību, par darba kultūru, kvalitāti. Jo mazāk starpnieku, jo lētāk. (Lielās firmas pašas neceļ- izmanto savu reitingu un ķer apakšuzņēmējus, peļņu paturot, maksājot minimumu apakšuzņēmējam. Tad gan galā ir dārgi!).

Re: Tāme
Autors: jurkaans ()
Datums: 13/11/2004 10:08

Es ieteiktu tādu variantu aiziet pie kāda tāmētāja lai viņš notāmē pašizmaksu šai mājai un tad griesties pie kādām trīs nelielām būvfirmām, lai viņi iedod savus piedāvājumus par mājas celtniecību. Un tad kopā ar tāmētāju izsvēt kurš no viņie ir iedevis labāko piedāvājumu (objektīvāko, nevis lētāko). Var griesties arī pie manis. Varm satikties un to visu izrunāt, pats tāmes arī taisu.

cerībā uz sadarbību Juris

Re: Tāme
Autors: Āmurs ()
Datums: 14/01/2005 17:06

Vai var bez tāmes iztikt?
Pats varu izrēķināt visus materiālu patēriņus, par darba izmaksām - procesa gaitā. Vai tā tāme kādai institūcijai arī jāuzrāda? Bet ja ceļu pats ar draugiem, kam tā tāme vajadzīga? Kam kāda daļa par cik uzceļu?

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **      **  **      **  ********  ********   ******** 
 **  **  **  **  **  **     **     **     **  **       
 **  **  **  **  **  **     **     **     **  **       
 **  **  **  **  **  **     **     **     **  ******   
 **  **  **  **  **  **     **     **     **  **       
 **  **  **  **  **  **     **     **     **  **       
  ***  ***    ***  ***      **     ********   **       

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727