UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Divpozīciju telpas temperatūras regulatora izvēle (Gāzes apkures katla istabas t automātika)
Autors: Yukki ()
Datums: 30/10/2009 09:58

Labdien
Jautājums par apkuri vai precīzāk par istabas temperatūras regulatoru gāzes apkures katlam.
Kādus divpozīciju telpas temperatūras vadības blokus/termostatus Jūs ieteiktu?

Jautājums ir par mana vienkarshaa Junkers gazes apkures katla vadības bloku -pashreiz lietoju Siemens RDE 10.1, kur relejs sasledz 2 kontaktus, kas tiešā, brutālā veidā (220V) pasaka gazes katlam stradat, tas ir programmejams pa nedelas dienam, ir vienkārša poga Komforts un otra Eco, pats barojas ar baterijam. Mājai ir viens apkures sistēmas loks.
Problema ir tāda, ka uzstādīto temperatūru shis termostats notur ~ 1 C grāda robežās, tāpēc meklēju alternatīvu, kas strādatu mazākā intervālā, nodrošinot cilvēkam komfortablāku t vadību.
Pašreizējais termostats darbojas sekojoši: ja uzstādu piemēram 18 grādus, tad termostata relejs saslēdz kopā katla 2 vadus, tādējādi katlu liek kurinat līdz 18.5 C un pēc tam atslēdz šo kontaktu līdz atdziest līdz 17.5 C. Šis laika intervāls, kamēr māja atdziest, ir krietni ilgs, un cilvēks jūtas nekomfortabli - ir sajūta, ka salst, lai gan patiesībā istabā reāli vēl ir tie paši 18 C.
Cik izdevies saprast, grafiski tas redzams konkurentu piedāvātajā zīmējumā: [siltums.danfoss.com] - 4.lapas grafikā,- "parastā" vadība (kā ir man) un mistiskā, gudrā, hronoproporcionālā vadība, kura esot cilvēkam patīkamāka, kas analizējot t izmaiņu vektorus un sazin ko tur vēl:)

Jautajums - vai zināt kadu alternativu manam pashreizejam istabas t regulatoram, lai tas t turetu nedaudz mazaakaa amplitūdā (0.5C?), vai citādi gudraakaa, cilvekam patikamakaa veidaa? Nav jau problēma izmest naudu un nopirkt vietā citu tikpat bezsmadzeņu termostatu, negribētos iegrābties, jo veikalos pārdevēji no šīs lietas neko nesaprot:(
Pašreiz apjaustās alternatīvas: Honeywell CM707 vai CM907, Viesmann Vitotrol 100, Danfoss TP5000 vai TP5001 termostati, iespējams ir vēl citi. Labprāt uzklausītu lietotāju pieredzi vai speciālistu komentārus par šiem vai citiem.

Re: Divpozīciju telpas temperatūras regulatora izvēle (Gāzes apkures katla istabas t automātika)
Autors: JanisJanis ()
Datums: 01/11/2009 18:53

Noslēpums slēpjas mistiskajā logikā PID! PID = Proportional Integral Derivative.
Parastos termostatos šāda loģika nav iebūvēta, bet lai novērstu minēto efektu telpās, lieto visādas citas viltības. Jau senajos un mehāniskajos Honeywell telpas termostatos bija iebūvēts "HEAT ANTICIPATOR". Tas palīdzēja noslēgt kontaktu pirms sasniegts iestatījums. Jaunajos Honeywell termostatos (CM, cm-zone, T6667 utt) jau darbojās daļa no PID, precīzāk PI loģika. Pateicoties Honeywell izstrādātajai termostatu darbības loģikai slavenais apaļais termostats (1950 gadi) nonāca gandrīz katrā ASV mājoklī.

Par PID šeit:
ttp://www.eetindia.co.in/STATIC/PDF/200809/EEIOL_2008SEP25_EDA_TA_01.pdf?SOURCES=DOWNLOAD

Re: Divpozīciju telpas temperatūras regulatora izvēle (Gāzes apkures katla istabas t automātika)
Autors: Yukki ()
Datums: 02/11/2009 09:46

Ok, izklausās tas viss jauki, tikai nekur pašos termostata aprakstos nav pateikts, kādu principu un vai vispār tas lietos kko no PID, PI vai citu.
Es saprotu tā (labojiet, ja kļūdos) -pēc aprakstiem spriežot gan Danfoss TP5000 gan Honeywell CM707 lieto hronoproporcionālo vadību, ir pat pateikts, ka to var izslēgt vai ieslēgt 3x, 6x vai 12 x stundā ar noklusēto vērtību 1 minūte (maināma). Vai tas nozīmē, ka piemēram 12x stundā termostats ieslēgts releju un liks 1 minūti katlam kurties, lai saprastu, kāda ir temperatūras dinamika, vai tas tomēr nozīmē tikai to, ka 12x stundā termostats salīdzina t izmaiņas pret iepriekšējo mērījumu, bet tad nav skaidrs, kāpēc minēta tā 1 minūte...
Ja termostats liek katlam 12x stundā vismaz 1 minūti iekurināt katlu, tad, ja pareizi es saprotu, tas nav īpaši draudzīgs režīms katlam vislaik klikšķināt degli?

Re: Divpozīciju telpas temperatūras regulatora izvēle (Gāzes apkures katla istabas t automātika)
Autors: JanisJanis ()
Datums: 03/11/2009 23:22

12x stundā ir maximālais pieļautais skaitlis. Tas vajadzīgs dzīvē ir dīzeļa un lielas jaudas katliem, tad gan ir retāk jāieslēdz katls. Gāzes katlam ļoti Ok ir 6x stundā. Termostats domās uz cik ilgu laiku jāslēdz katls tās 6x stundā lai būtu komforts. PI darbosies saistībā ar šo jo mēģinās izskaitļot aiztures un izslēgšanās laikus. 12x stundā varētu noderēt kalorīferu vadībai, telpās ar augstiem griestiem, tad tur vajadzīgs ātri reaģēt. Bet vēl jau Honeywell termostatiem arī CM-Zonei ir tīti jēdzīga funkcija "Optimization", tad tas termostats "mācās" ēkas inerces un seko lai grādus, pēc programmas sasniegtu precīzi noteiktajā laikā. Tas gan attiecās tikai uz temp paaugstināšanu, pazemināšana notiek dabiski. :)

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.