UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Ventilācijas pievados kondensāts
Autors: Rara ()
Datums: 25/12/2009 22:34

Palīdziet, iesakiet risinājumu!
Vienstāvu māja, bēniņi aukstie. Iebūvēti bēniņos izvadi no 2 WC, Vannasistabas un mazgātavas uz jumtu vienā vietā. Tur uzlikts plastmasas izvads bez siltinājuma. Izvadi siltināti ar 2 cm vati un foliju. Viss darbojas BET ir liela problēma.
Pēc liela aukstuma ārā -10 C, kad atkūst no izvada kas iet horizontāli tek ūdens, pie tam atverot izlēju kādi 1,5 L.

ko darīt, problēma izvadu siltinājumā vai pašā izvadā kas uz jumta, kā pēc veidojas tik daudz kondensāts? Vai vispār vajag siltinājumu šādiem izvadiem?

paldies.

Re: Ventilācijas pievados kondensāts
Autors: KB ()
Datums: 25/12/2009 23:26

Pats tieši tagad būvējos un ar konensātu esmu labi iepazinies :) Ir tāds zvērs un pie lielas iekšas un āras temperatūru starpības viņš ir ļoti nikns.

Tavā gadijumā siltais un mitrais gaiss no mājas saskaroties ar aukstajām ventilācijas caurules sienām un strauji atdziestot spēcīgi kondensējas un tur arī rodas Tavs ūdens.

Pieņemot, ka Tev telpās ir +20 un mitrums 50%, rasas punkts būs +9 grādi. Tas nozīmē, ja ventilācijas caurules sieniņu temperatūra būs +9 vai zemāk, tad radīsies kondensāts, jo gaisam nodzesējoties līdz šādai temperatūrai daļa ūdens pārvēršas no tvaika šķidrumā. Acīmredzot pie -10 problēma ir izteiktāka, jo siltumizolācija vairs nespēj aizsargāt pret ventilācijas vada atdzišanu.

Vislabākais risinājums būtu paredzēt kondensāta izvadu/novadu uz kanalizāciju, jo 100% nodoršināties pret kondensātu nav iespējams. Protams, labāk noizolējot ventilācijas caurules, problēma samazināsies, tāpat problēma samazināsies, ja būs ātrāka gaisa plūsma, bet nekad nebūs iespējams uztaisīt tā, lai kondensāta nebūtu nemaz.

Man mājās ir rekuperācijas iekārta, kas piespiedu kārtā atdzesē izejošo gaisu ar to sildot ienākošo gaisu, un rezultātā rodās pāris spaiņi dienā, kas tiek izvadīti kanalizācijā. Ūdens apjoms, ka svar rasties iekšas gaisam atdziestot ir fantastisks.

Re: Ventilācijas pievados kondensāts
Autors: Rara ()
Datums: 26/12/2009 14:28

Par kanalizāciju paldies, tomēr nebiju dzirdējis ka ventilācijas izvadiem no WC un dušas kāds projektē un pievieno kanalizāciju! K\a tiek risināts pieslēgums lai kanalizācijas gaiss neieplūst dušas telpā caur ventilāviju?

Kādai jābūt pareizai izolācijai metāla 100mm ventilācijas pievadam kas atrodas temperatūras režīmā = āra templeratūra?

Re: Ventilācijas pievados kondensāts
Autors: aaaa ()
Datums: 26/12/2009 15:17

Nav svarīgi, cik bieza izolācija, ja ventilators tiek ieslēgts tikai periodiski, tā caurule būs auksta, pat ja tai riņķī metru biezs vates slānis un kondensāts tāpat veidosies. Izolācijai jābūt tādai, lai pie konkrētas gaisa plūsmas, kas iet 24h/365 vatei nesaltu cauri un truba saglabātos silta. Domāju, ar taviem 2cm pilnīgi pietiek, bet pie nosacījuma, ka visu laiku tiek sūkts. Ja vannasistabas ventilatoru darbina periodiski, tad parasti to nepieslēdz gaisvadu sistēmai, bet laiž pa taisno laukā caur sienu. Par kanalizāciju runājot - kanalizācijas stāvvada ventilācijas atvere uz jumta nodrošina visu laiku negatīvu vilkmi, resp, telpās smaka nenāk, vismaz manā gadījumā - ja attaisa kaut kur izvadu, jūt kā stipri velk gaisu iekšā - kā jau normāls skurstenis :)
Kur tu tādus nesiltinātus jumta izvadus vispār atradi, kad savā laika liku, tādu vispār nebija, es gan ņēmu oficiāli no Ruukki, viņi piedāvāja tikai vienus, arī citi jumtu ražotāji parasti piedāvā tomēr siltinātus.

Re: Ventilācijas pievados kondensāts
Autors: KB ()
Datums: 27/12/2009 00:07

Es sev šodien konstatēju otrādu problēmu. Esmu novadījis izejošo gaisu no rekuperatora schidel kremzīta moduļu skurstenī (tā likās ērtāk jo skurstenis bija blakus iekārtai un netiek izmantots jo gāzes katla vietā ielikās siltumsūknis) un dabīgi, ka par fiziku aizmirsu un tagad keramiskā čaula paliek auksta un vate ap to slapja un no skursteņa iekšas uz āru nāk baigais mitrums.

Tagad domāju ko darīt, vai vilkt jaunu speciāli ventilācijai veidotu pievadu (kā pie cilvēkiem), vai arī aizlīmēt skursteņa ventilācijas lūciņas un durtiņas, lai mājas gaiss/tvaiks netiek pie čaulas. Nez tik vai tas praksē darbosies.

Re: Ventilācijas pievados kondensāts
Autors: Rara ()
Datums: 27/12/2009 14:50

Izvadus ņēmu ko Toode piedāvāja, tur arī bija siltināti un nesiltināti.
Cik noprotu problēma manā situācijā ir tas ka gaisa izvadi sastāda ap 35m, kas atrodas aukstajos bēniņos. Šobrīd nav labākais variants veidot caurumu sienā lai izveidotu vienu izvadu, tad paliek 2 neatrisināti.

Nolēmu palielināt izolācijas kārtu no 2 cm uz 4 cm.
Pārejot nākošajam salam skatīšos kād rezultāts, tad uzrakstīšu.

Paldies visiem kas iesaistijās!

Re: Ventilācijas pievados kondensāts
Autors: KB ()
Datums: 27/12/2009 16:46

Ja Tu to ventilatoru darbinasi visu laiku, buus sauss, bet bus diezgan lieli siltuma zudumi - koks ar diviem galiem. Un jaa, tas gaisa vadu garums arii dod savu artavu.

Kaa jau aaaa teica papildus sltinashana neatrisinas problemu, bet varbut kaut kas uzlabosies vismaz.

Tev vismaz kondensaats ir gaisa vada iekshpusee ar ceriibu savaakt - man aarpusee ar ceriibu sachakareet konstrukcijas :D

Te laba tabula - kaadu t un kaadu gaisa mitrumu vajaga lai kondensetos, kaa arii cik daudz udens ir gaisaa:
[www.tis-gdv.de]

Re: Ventilācijas pievados kondensāts
Autors: AS ()
Datums: 20/08/2018 15:14

Siltinājumam jābūt 2 reizes pa 5cm (pārklājot šuvju vietas). Vismaz Somijā ir tādas normas.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******   **     **   ******    **    **  **    ** 
 **     **  **     **  **    **   ***   **  **   **  
 **     **  **     **  **         ****  **  **  **   
  ********  **     **  **   ****  ** ** **  *****    
        **   **   **   **    **   **  ****  **  **   
 **     **    ** **    **    **   **   ***  **   **  
  *******      ***      ******    **    **  **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727