UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: Iepriekšējā123Nākošā
Pašreizējā: 2 no 3
Re: elektrība
Autors: moldriks ()
Datums: 26/02/2010 22:26

Galvenais ir taupības nolūkā ar Cu kabeli pievienoties kārbā pie Al kabeļa un gaidīt rezultātu :)

Re: elektrība
Autors: Gunvaldis ()
Datums: 27/02/2010 21:38

uztaisi platāku samaidu, lai nenotic savādāk izmantos starpmetālu vai salodēs!

Re: elektrība
Autors: Jurčiks ()
Datums: 29/08/2012 09:46

Vai kāds var pateikt kā pareizi instalēt kabeli kāpņu telpā no dzīvokļa līdz sadales skapim? Vai ir kaut kādi noteikumi, ka kabelim jābūt paslēptam (iemūrētam, ieliktam kārbā vai gofrā)? Plānoju līdz virtuvei aizvilkt 3x2.5mm. Dzīvoklī to iemūrēju sienās, bet kāpņu telpā plānoju ielikt plasmasas kārbiņā līdz skapim. Būs ok?

Re: elektrība
Autors: zipaks ()
Datums: 29/08/2012 09:51

Kādam kaimiņam var rasties neveselīga interese pa kluso pieslēgties pie tāda kabeļa.

Re: elektrība
Autors: Jurčiks ()
Datums: 29/08/2012 09:57

Vienīgais, kur kāds var pieslēgties, ir pirms drošinātāja pašā sadales kastē. Bet diezvai kāds gribēs šitā riskēt, jo to uzreiz var pamanīt. Un nekas jau nemainās ar jaunu kabeli. Tagad arī jebkurš var pieslēgties pie maniem automātiem :)
Gribās zināt kā velk kabeļus līdz dzīvoklim sertificēti elektriķi. Droši vien ne visi taču to dara paši, bet sauc meistarus.

Re: elektrība
Autors: Ronalds_ ()
Datums: 29/08/2012 11:32

Es savā laikā novilku papildus vadu no sadales kastes uz dzīvokļa virtuvi. Vienkārši, pa esošajiem caurumiem, šur tur drusku iekaļoties betonā un zem grīdlīstes. Latvenergo pārbaudes ntās ir bijušas - nekādu problēmu! Tā kā neko sarežģīt nevajag - būs oki. Tiesa gan es nevilktu vadu pa kāpņu telpu bet mēģinātu izdabūt pa caurumu, pa kuru esošie vadi dzīvoklī ieiet.

Un dzīvoklim visticamākais pietiks ar 3x1.5mm2 vadu, jo
[jauda.com]
3x1,5 mm2 vara vads iztur 21A strāvu, nedomāju ka dzīvoklim būs vairāk kā 20A pieslēgums.

Re: elektrība
Autors: paskars ()
Datums: 29/08/2012 13:33

3x1,5 vara vads pie pastāvīgas 21A būs 70-90 grādu karsts. Tā ka nepietiek ar šāda šķērsgriezuma vadu. Normāli 3x1,5 mm2 vadu nevajadzētu slogot vairāk kā ar 13A.
Paprasiet tirdzniecības vietā kabeļa ražotāja dokumentāciju, pasi. Tas kabelis taču jau sen vairs nesastāv no vara, bet no visādiem savienojumiem, lai padarītu kabeli lētāku. Tā kā sastāvs ir mainīts, tad arī strāvu tas var izturēt mazāku.
Pēdējā laikā ļoti bieži sastopos ar 1,5 mm2 vadiem, kas noslogoti ar 15A strāvu un ir ap 70 grādu karsti. tas vēl būtu nieks, bet tiem pie šādas temperatūras izolācija vienkārši kūst - paliek mīksta kā puņķis un notek no vada. Tā kā nepārvērtēsim vadu spējas, ja pēc kāda lieka negribam iedzīvoties nepatikšanās.
Un kam jums mājās ir vajadzīgs visā tā garumā silstošs kabelis, ja nebaidāties, ka tas var nosvilt, tas taču visu laiku patērē elektroenerģiju, jo darbojas kā sildītājs.

Re: elektrība
Autors: Rx ()
Datums: 29/08/2012 13:49

.....un ne tikai strāva, kas pieļaujama kabelim. Ne mazāk svarīgs faktors ir savienojumu pretestība. Savienojuma vietas pretestība var būt lielāka kā kabelim, tās dzīslai. Un jauda izdalīsies šajā savienojuma vietā. Līdz ar to, 99% atteikumu, ugunsgrēka perēkļu ir tieši savienojumu vietas. Tievais kabelis tiek pārspiests, nepietiekami piespiests....un tāpēc jāsamazina strāva zem paša kabeļa pieļaujamās robežas.

Re: elektrība
Autors: Ronalds_ ()
Datums: 29/08/2012 14:47

paskars. tad lūdzu linku kas apstiprina tavu vārdu patiesību! (savādāk tikai pieņēmumi ka jaudas kabeļu tabula ir nepareiza!)

Rx, piekrītu ka savienojumu vietas ir vājais punkts, tomēr kāpēc jāpieņem ka 2.5 mm2 vadus varēs savienot labāk kā 1.5 mm2 ???

Re: elektrība
Autors: Rx ()
Datums: 29/08/2012 21:08

Savieno labi t var abus: 1,5 un 2,5! Nav problēmu. Tikai ar prātu: Ja lieto savienošanu ar skrūvītēm, tad ar stingru roku 1,5mm tiek pārspiests bez problēmām. 2,5- nav tik vienkārši. Ja runa par savienošanu- vads- vads, tad ar skrūvītēm sanāk liels savienojuma laukums arī 1,5mm. jo savstarpēji vadi saspiežās, kā arī pie labi vadošas sieniņas. Bet ja jāpiestiprina rozetei, slēdzim, tad ir divi varianti: saspiežās starp plāksnītēm ar skrūvīti un enkurskava (Wago) ( iebāž un ārā nenāk...aukstais lodējums!). Tad 1,5mm šis variants ir kā saka, jā un nē. Kamēr jauns- OK. Mazliet pagroza vadu, un diametrs samazinās ( iegriežās...) Bet tad, kad sāksies oksidācja kaut kas pakustēsies, ej nu sazini. Bet ir šī savienojuma piekritēji: ātri un ērti. Ja jau tādi ir, tad laikam ok. Arī ar skrūvītēm ir sekojoši: ir aukstā plūstamība: piepiež ar skrūvi, bet pēc laika- atkal skrūve brīva!. ( Tāpēc skrūvējot jāpielieto sekojošais: pieskrūvē, pagaida un atkal mazliet pievelk). Pēc pirmās saspiešanas varš deformējās, paliek cietāks. Otrajā pievilkšanā jau šī deformāija mazāk izteikta.

Iet uz lapu: Iepriekšējā123Nākošā
Pašreizējā: 2 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******   **     **  **    **  **         **     ** 
 **     **  ***   ***  **   **   **    **   **     ** 
 **         **** ****  **  **    **    **   **     ** 
 ********   ** *** **  *****     **    **   ********* 
 **     **  **     **  **  **    *********  **     ** 
 **     **  **     **  **   **         **   **     ** 
  *******   **     **  **    **        **   **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727