UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Mitrs skurstenis nenosiltinātos bēniņos?
Autors: J@nis ()
Datums: 04/03/2010 11:59

Labdien atkal!
Saskāros ar kārtējo problēmu būvniecības jautājumos..
Situācija: pagājušajā vasarā no jauna uzmūrējām skursteni(dūmeja+ventilācija) pie kura pieslēdzām apaļo krāsni. Pirmajā stāvā to apmetām un nokrāsojām,bēniņos,kas netiek apdzīvoti,jo nav siltināti,skurstens palika neapmests-attiecigi māla ķieģeļi un māla-kaļķu java. Tālāk virs jumta seguma atkal viss ir pa smuko apmests. Ar ziemas saliem un parādijās pirmās problēmas-neapmestie ķieģeļi bēniņos palika mitri un sāka drupt,māla java ari tagad ir mitra, pirmajā stāvā grīdas līmenī uz skursteņa ir melni pleķi(darva?),skursteņa apmestā daļa virs jumta ir ar vieglām plaisām bet relatīvi sausa..
Var man kāds pastāstīt kur te ir pieļauta kļūda un kā to labot?

Re: Mitrs skurstenis nenosiltinātos bēniņos?
Autors: vitjka ()
Datums: 04/03/2010 17:32

nu manupraat probleema ir beeninju daljaa kur nav apmests skurstens jo tajaa daljaa veidojas kondensaats un kjiegjelji suuc sevii mitrrumu , parasti ja apmet skursteni tad apmet visaa taa garumaa nevis pa posmiem , taa kaa iesaku apmest ar kaljkja javu skursteni beeninju daljaa un es domaaju ka vairaak shaadu probleemu nebuus , to vari uzprasiit jebkuram kraashnju muurniekam vai skurstenjslaukjim un vinsh tev pateiks ka probleema ir neapmestajaa daljaa

Re: Mitrs skurstenis nenosiltinātos bēniņos?
Autors: EjTakTu ()
Datums: 04/03/2010 20:20

Aizdomīgi ķieģeļi, kas drūp. Varētu būt, ka nav domāti dūmvadiem. Tiem sasalšanas ciklu vajadzētu būt diezgan daudz. Bēniņos skursteņi tiek apmesti un pat balsināti, lai vieglāk šādas šaizes ieraudzītu. Taču tā kā tagad iesaka skursteņa daļu aukstajos bēniņos nosiltināt, neredzu vairs lielu jēgu šādām izdarībām. Galīgi pliku nu gan mūrējumu nevajadzētu atstāt. Vēl jau malkas sausums, utt.

Re: Mitrs skurstenis nenosiltinātos bēniņos?
Autors: J@nis ()
Datums: 04/03/2010 23:42

Dīvaini,ka vairāk samirkusi ir no kores tālākā puse,pie tam mazāk pie paša jumta seguma,cik metru no grīdas līmeņa..no kā secinu ka mitrumu neizraisa no gaisa nākošie nokrišņi,bet gan kondensāts,kas veidojas uz siltiem,neapmestiem ķieģeļiem,kuri vēlāk atdziestot mitruma iespaidā sasalst.. Ne tā?

To ka vajadzeja apmest ari paši secinājām,bet tagad jāgaida pavasaris,kad skurtens pažūs,varēs nomainīt izdrupušos ķieģeļus un tad kārtīgi apmest un nokrāsot..
Ja ziema turpināsies un stāvoklis pasliktināsies,dabūsim jaukt nost un mūrēt no jauna..

* vai apmetums nenosiltinātos bēniņos aizkavē samirkšanu?
* kāda izskatās mūrēta skursteņa siltināšana šajā gadījumā?

Re: Mitrs skurstenis nenosiltinātos bēniņos?
Autors: khe ()
Datums: 04/03/2010 23:43

Kādi ir dūmu cukas(skurstenī) izmēri - ja 250*250, tad viena apaļā krāsns varētu neuzsildīt. Rezultātā kondensāts līdīs laukā pa visām šuvēm un to skursteni sagraus agri vai vēlu.
Par siltināšanu domas dalās. Padzīvojuši skursteņslauķi saka, ka bēniņu daļā vislabākais ir balts apmetums, lai laikus var redzēt plaisas. Pats, jūsu gadījumā, bēniņu daļu siltinātu ar karstumizturīgu akmens vati(2-3cm), apliktu ar metāla sietu, apmestu un nokrāsotu ar kaļķi vai krītu.
Malkai un kurināšanas veidam ir liela nozīme. Nevajadzētu kurināt ar slapju malku, nevajadzētu kurināt ar samazinātu gaisa padevi vai kurināt tikai mazliet(remdens rezultāts). Tai krāsnij to mūrēto skursteni tomēr ir jāpasilda, lai mitrums iztvaikotu un izlidotu laukā. Ja tā nesanāk, tad vajadzētu laist iekšā nerūsējošo cauruli(nāktos pārtaisīt krāsns pieslēgumu skurstenim un būtu sarežģīti vēl kaut ko pieslēgt pie tās pašas cukas).
Arī skursteņa gals virs jumta to visu veicina. Pats uzliku jumtiņu(plakanu,ar nedaudz noliektām malām, uz ķieģeļu stabiņiem un siltinātu virsu), jo skursteņa apakša pēc lietus šoruden bija smeļama. Siltināta virsa ar domu, lai kurinot pārstātu veidoties kondensāts bleķa apakšā un nepilētu kopā ar sodrējiem atpakaļ.

Re: Mitrs skurstenis nenosiltinātos bēniņos?
Autors: praktiskais latvietis ()
Datums: 05/03/2010 08:38

Tikko pats ar šito problēmu saskāros. Katlumāja ir saimniecības ēkā un skurstenis atrodas blakus telpā kura netiek apkurināta. Kad bija lielais sals, tad skurstenis aizauga pāris nedēļu laikā. Kad laiks siltāks, tad problēmas nekādas. Pilnīgi nav atkarīgs ar ko kurina. Vārdu sakot ja skurstenis neuzsilst pietiekami, tad nepārtraukti kondensējās. Apmests vai neapmests tas šajā gadījumā galīgi nav svarīgi. Iesaku uzlikt izolāciju. Vienkārši ietīt vatē to posmu un problēma pazudīs.

Re: Mitrs skurstenis nenosiltinātos bēniņos?
Autors: J@nis ()
Datums: 05/03/2010 09:43

Ok,par siltināšanu,lai nākamajā ziemā nav problēmas:
* siltināt samirkušu,vietām izdrupušu skursteni nav jēgas(es maldos?),jāgaida pavasaris/vasara lai viss izžūst,tad var pielabot un savest kārtībā!
* kā stiprināt akmens vati pie skursteņa?nekā?tā turēsies ar tā metāla pinuma palīdzību?
* no reģipšu darbiem ir palikusi pāri iesākta paka 5cm parocnieci..kā pagaidu variantu lidz pavasarim var izmantot-aplikt un pietīt ar kautko?

Re: Mitrs skurstenis nenosiltinātos bēniņos?
Autors: EjTakTu ()
Datums: 05/03/2010 10:47

Ja Paroc ir plāksnēs, tad viņas viegli satiprināt apkārt ar regipša sienu metāla profilu palīdzību. Saskrūvējot profilus savā starpā var izveidot tādu kā apstīpojumu ar kura palīdzību vati, nedaudz piespiežot, noturēt pie skursteņa bez aukstuma tiltiņiem.. Vienam gan grūti to izdarīt, vajag kādu, kas nedaudz pietur. Pēc tam, vasarā konstrukciju viegli izjaukt, lai novērstu pārējās ķibeles.

Re: Mitrs skurstenis nenosiltinātos bēniņos?
Autors: Didims ()
Datums: 05/03/2010 13:08

Neapmestas skursteņa šuves samazina vilkmi - mūrējuma vietās starp javu un ķieģeļiem gadās pa šķirbiņai. Lai to novērstu skursteni vajadzētu apmest, vēlams ar kaļķa apmetumu, lai skursteņa konstrukcija paliktu "elpojoša", t.i. mitrums no dūmiem varētu žūt arī uz skursteņa ārpusi. Labāk apmest siltā laikā, bet ne pārāk lielā karstumā, lai apmetuma java neizžūst pa ātru. Apmetuma slānis pats par sevi jau dos minimālu siltinājuma efektu.

Sev mūrētu ķieģeļu skursteni es tālāk siltināju ar 5 cm Paroc cietajām ugunsdrošajām plāksnēm - uz metāla enkuriem skursteņa ķieģeļos sakrūvēju 6mm vītņstieņu galiņus, uz tiem uzmaucu cieto vates plāksni un no ārpuses nedaudz piespiedu ar uzgriesni un metāla paplāksnēm, kādas lieto fasādēm, no ārpuses atstāju neapdarinātas.
Ja tomēr grib ar kaut ko apdarināt, tad to pašu kaļķa apmetumu ar/bez metāla sietu.
Es atstāju neapdarinātas, lai vajadzības gadījumā var atskrūvēt uzgriežņus un noņemt to plāksni nost ja nu ir nepieciešamība apskatīties (tipa bēniņos kaut kur tā kā smird, bet nevar saprast no kurienes, tad atcelt vaļā, lai var apskatīt vai skurstenī nav kāda plaisa etc).
Vienīgais, putni (cūkas) plūka to vati priekš ligzdām, bet nu aiztaisot bēniņus ciet (kā tam normāli arī jābūt), šī problēma ir novērsta.


Re: Mitrs skurstenis nenosiltinātos bēniņos?
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 05/03/2010 13:33

Vai arī Tavs skustenis nebūs raibs?
[www.building.lv]
Vēl labāk sildīt nevis 12 cm biezu ķieģeli bet 15-20 mm šamota vai 1 mm bleķa čaulu.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.