UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Vai korekta ūdensapgādes sistēma???
Autors: Alvisss ()
Datums: 16/07/2010 09:21

Drīz ķeršos pie ūdens cauruļu likšanas jaunuzceltajā piebūvē. Izmantošu HENCO daudzslāņu caurules ar presējamajiem veidgabaliem. Pamatā ir padomā izmantot divu diametru caurules - nosacīti maģistrālo - 20mm, pievadiem - 16mm.
Uzzīmēju sistēmas principiālo shēmu A un B. Patreiz domāju, ka pieturēšos pie varianta A, jo vienkāršāks.
Bet ir jautājums, kura no šīm shēmām būtu optimālā, lai piem. dušojoties un kādam kur citur atverot krānu, es dušā nenoplaucētos vai arī nenosaltu, t.i. lai nebūtu siltā un aukstā ūdens spiedienu izmaiņas, kā rezultātā ūdens sajaucas nevienmērīgi.

Re: Vai korekta ūdensapgādes sistēma???
Autors: Alvisss ()
Datums: 16/07/2010 09:22

Varbūt ir arī kādi citi ieteikumu, kas būtu jāņem vērā??? Varbūt izmantotie cauruļu diametri nav optimāli, piemērām - varbūt visu sistēmu var veidot no 16mm un 20 nemaz nav nepieciešams.

Re: Vai korekta ūdensapgādes sistēma???
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 16/07/2010 09:43

Manuprāt pa īstam tādas problēmas atrisina vienīgi "garie" siltumregulējamie krāni, kuros, cik saprotu, iekšā stāv bimetāliska plāksne, kas maksā ap 80 Ls bet manuprāt nav ne smuki, ne ērti. Spriežot pēc mākslas filmas "Two weeks notice", pat daža Ņujorkas miljonāra mājā šis jautājums 21. gadsimta sākumā vēl nebija atrisināts - kamēr viens brālis dušojās, otrs, to kaitinādams, rāva podā ūdeni.

Re: Vai korekta ūdensapgādes sistēma???
Autors: aaaa ()
Datums: 16/07/2010 10:22

Viss atkarigs no caurulju diametriem, un udens spiediena. Ja spiediens ir 2 atm, tad pa viena diamtera cauruli laika vieniba izies 2x mazak udens, neka ja spiediens butu 4 atm. Ja sistema normali uzbuveta un nekur nekas garam nelaizh, jaliek lielaks spiediens un viss. Par presejamam caurulem neaizmirsti vienu lietu - nezinu ka ir Henco, bet Uponoram 20 ir pedejais, ko var saspiest ar roku, talak vajag elektrisko presi, kas iznomajot jaatstaj 1000 Ls drosibas nauda. Vari taisit variantu B, man liekas, labaks, bet dargo presejamo veidgabalu vieta daudz letak ir uzlikt kolektoru. Man sistema vispar ir uztaisita ar kolektoru un tad uz katru pateretaju aiziet atsevishkja caurule. Spiediena kritumu nekad nekur neesmu noverojis - vienalga, vai mazgajas abas vannasistabas, plus vel virtuve patere. Bet tas ir dargakais variants, jo jastaipa nezheligs daudzums trubu, toties nav nekur savienojumi zem gridas. Santehnikji ar lielu pieredzi, kas to lika, teica, ka tadu sistemu taisot pirmo reizi muzha, lai gan gramatas zimets, ka tieshi ta ari esot jataisa, lai nebutu spiediena kritumu. Droshi vien otrreiz ta nedaritu, taisitu vincaurulju sistemu ar atzariem zem gridas - letak un vienkarshak.
Tava gadijuma magjistralajam sakuma tomer labak ieliec 20mm cauruli, talak droshi vari likt 16mm, uz poda pat 10, jo podam nav svarigi cik atra laika tas uzpildas. Man sistema ir 4 atm spiediens un pa 1 16mm caurumu ja atgriezh pilnigi valja udens nav ar tadu joni, ka tur varetu nobarot vismaz 3 dushas vienlaicigi - un tas pie tam tas ir majas talakaja sturi - kadus 10m no kolektora.

Re: Vai korekta ūdensapgādes sistēma???
Autors: :-/ ()
Datums: 16/07/2010 11:19

Man ir uztaisīts līdzīgi un arī ar henku. Nelieli spiediena kritumi gan ir, bet pieciešami. Bet man visi ūdeņi ir vienā telpā un netiek ļoti bieži lietoti visi vienlaicīgi. Tavā gadījumā ir arī jāvērtē cik tālu aizvelkas siltā ūdens caurules. Lai katru reizi palaižot tālāko patērētāju, tev nepaliek puse boilera trubās.

Re: Vai korekta ūdensapgādes sistēma???
Autors: Alvisss ()
Datums: 16/07/2010 12:22

Tālākai siltā ūdens patērētājs no boilera būs kādus 5m. Manuprāt nav kosmoss. Izrēķināju, ka pat 20mm diametra caurulē, tādā gabalā satilpst nepilni 2litri ūdens.
Cik saprotu, tad tauta vairāk iesaka variantu B ar kolektoru pie filtriem????

Re: Vai korekta ūdensapgādes sistēma???
Autors: aaaa ()
Datums: 16/07/2010 12:45

Henco u.c. 20mm ir caurules arejais diametrs. Iekshejais 20-niecei ja nemaldos ir 16mm un 16-niecei 12 mm. Kolektors ir labs no ta viedoklja, ka var uzlikt kranus - tipa vajag boilerim padevi nogriezt nost - chik un gatas, nav visa maja udens jaatsledz. Vienu vanneni var atslegt no otras utt.

Re: Vai korekta ūdensapgādes sistēma???
Autors: E ()
Datums: 16/07/2010 22:34

Es arī liku presējamās daudzslāņu caurules. Priekš siltā/aukstā udens visur liku 20 mm, pat podam :) Iemesls vienkāršs - jo mazāk dažādu diametru jo optimālāk izmantojas materiāli un nav jālauza galva, vai caurplūdei pietiks diametra vai nē. Ar 20mm cauruli pie 2bar spiediena trīs patērētāji (krāns/duša/pods) uz maksimālo atvērumu nejūt spiediena kritumu (nu vismaz es īpaši neko nemanīju). Parasti jau 50% iet karstais un 50% aukstais, tātad sanāk it kā 2 x 20mm. Dārza šļūtenes - tās gan vajag no kolektora, lai var kārtīgu apjomu palaist.
A kāda jēga vispār likt 16mm? Tikai dažus santīmus lētāka, kā arī 20 mm ļoti labi var izlocīt kā vajag.
Bet nu tas tā... mans amatiera skatījums :)

Re: Vai korekta ūdensapgādes sistēma???
Autors: soseds2 ()
Datums: 16/07/2010 23:00

Principa cik noverots pec prakses 16mm ir paredzeta divam tockam max. pie pilna paterina. Hidroforam ka standarts ieejosais un izejosais ir 1" un k ko samazinat nav jegas. Tapat filtru ir verts panemt ar colligo vitni, tobis lidz kolektoram, lai visur colla. Kolektoru nem tadu, lai var nogriest katru tocku atseviski un ar balansesanas iespejam (piem. ja poda vajaga mazaku padevi). No kolektora uz boileri, ja ir 3 bar. der 20mm, bet idealaja tomer 25mm. Parasti ja taisa kolektoru sistemas, karstajam ari taisa sadalijumu, tad caurules diametrs nedrikst but mazaks par boileri ieejoso. Saja gadijuma pie maziem caurulu diametriem, lai nesvarstas spiediens, sistemai prasas izplesanas trauks aukstajam, un pec vajadzibas ari boilerim.

Re: Vai korekta ūdensapgādes sistēma???
Autors: mw ()
Datums: 18/07/2010 02:48

Jā, es arī visur liku 20, izrādās neesmu bijis vienīgais.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.