UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
+/- "eko" varants kanalizācijai?
Autors: Viktors M ()
Datums: 11/10/2010 21:05

Ir ideja par šo [www.rlm.lv] ,jo var atvest ar parastu busu. Piepūšot vaigus viens vīrels to pats varētu uzstādīt.Cena arī "draudzīga". Vai betona grodi būtu "ekoloģiskāks" variants? Ir vēl kādi risinājumi. Tīru bioloģisko attīrīšanu nepiedāvāt, jo tur vajag elektrību.

Re: +/- "eko" varants kanalizācijai?
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 11/10/2010 21:58

Anaeroba sistēma pēc literatūras datiem skaitās līdz pat 10 x neefektīvāka par aerobu. Savukārt gaisu bez kompresora var padot pa augu saknēm > mākslīgais mitrājs (constructed wetland, reed bed).
Es esmu procesā uz ko līdzīgu:
[www.failiem.lv]
Pārāk daudz informācijas arī man nav, galvenokārt vecā grāmata "Ekoloģiskā būvniecība", P. un M. Kruše u.c., Preses Nams, 1995.
[ww-concepts.lv]

Re: +/- "eko" varants kanalizācijai?
Autors: Viktors M ()
Datums: 12/10/2010 08:58

Šitādam dīķim vietu vajag, kura man nav pieejama. Piekrītu par aerobo vidi. Arī esmu par, lai viss sadalītos maksimāli un to pēcāk var likt kompostā

Re: +/- "eko" varants kanalizācijai?
Autors: aaaa ()
Datums: 12/10/2010 09:10

Viktor, tā nosēdaka ir ar neredzēti mazām skatakām - 160mm. Neaizmirsti, ka vismaz reizi 2 gados nāksies aku sūknēt ar zeltvedēju un neesmu pārliecināts, ka viņu caurule pa to mazo lūciņu ies iekšā. Parasti visām nosēdakām tomēr ir vairāk vai mazāk kanalizācijas lūka klasiskā izpratnē.
Par bioloģisko attīrīšanu - es tomēr uzskatu, ka visi tie dati ir nekorekti. Ja aerobajai mucai paraugs tiek ņemts tieši izejā un faktiski šajā vietā attīrīšanās jau ir beigusies, tad anaerobajai to dara tieši tāpat un tad kliedz, ka redz, nākot ārā briesmīgi netīrs ūdens, lai gan tas nav korekti. Anaerobajai attīrīšanās turpinās vēl vismaz mēnesi arī infiltrācijas laukā, kurš, ja izveidots pēc ražotāju norādēm, tomēr ir aerobs pasākums. Es vismaz taisīju tā, kā Uponor mājaslapā rādīts un tur infiltrācijas caurules lauka galā iznāk vertikāli ārā, tātad oļu bērumam visu laiku piekļūst gaiss. Korekti būtu ņemt augsnes paraugus zem infiltrācijas lauka pēc mēneša un tad salīdzināt piesārņojumu,. Nedomāju, ka tas būtu būtiski lielāks salīdzinājumā ar klasisku aerobo sistēmu.
Par mitrāju runājot - neredzu īpašu starpību starp oļu infiltrācijas lauku, kam piekļūst gaiss un mitrāju. Oļu laukam pat virsmas laukums varētu būt krietni lielāks par tādu dīķi. Jo galu galā gandrīz nevienai baktērijai nepatīk saules gaisma, tāpēc labāk baktērijas barot zem zemes, nevis atklāti. manuprāt tas ir efektīvi lieliem notekūdeņu daudzumiem, bet privātmājai? Nu nez.

Re: +/- "eko" varants kanalizācijai?
Autors: Viktors M ()
Datums: 12/10/2010 09:17

Par apkalpes lūkām es arī aizdomājos, jo katram zeltvedim jau caurule citādāka. Teorētiski jau var palūkt, lai viņi resnāku ielīmē.

Vispār jau jautājums bija par to, kurš no variantiem būtu "eko" +/- kā izstrādājums? Vēl atradu HDPE plastmasas ražojumu.

Re: +/- "eko" varants kanalizācijai?
Autors: aaaa ()
Datums: 12/10/2010 09:57

Tā rlm muca jau arī ir no HDPE (ciets polietilēns). Betona grodus pats neieliksi, tur vajag traktoru, varot ar vinču, bet nu nez, plastmasas mucai jau principā arī vajag traktoru, ja vien to mega-bedri nedomā rakt ar rokām, bet nu tādai 2m3 mucai vajag 3-4m3 bedri - nopietns raciens ar rokām. Traktoram augstākais 10 min.
Bet principā visu izšķir gruntsūdens līmenis. Ja tas ir augstāks par plānotās mucas dibenu, tad ar rokām to principā izdarīt nav iespējams, tad vajag traķi, lai fiksi izrok, fiksi iemet mucu un ber ciet. Pats to darīju, zinu ko runāju, cīņa ar gruntsūdeni nav joka lieta.

Re: +/- "eko" varants kanalizācijai?
Autors: Viktors M ()
Datums: 12/10/2010 10:25

Būs jāparokās iedomātajā vietā, lai redzētu par grunts ūdens līmeni. To arī zinu. Esmu piedalījies akas rakšanā. Pasaukšu kaimiņpuikas, lai rok.

Re: +/- "eko" varants kanalizācijai?
Autors: aaaa ()
Datums: 12/10/2010 10:46

nav svarīgi, kas fiziski rok, ja ir ūdens bedrē - pilnīgi garām, akai ir caurs dibens, tur nav problēmu, bet šitā 2m3 tukšā muca ūdenī uzpeld ar 2 tonnu cēlējspēku. Kā tu viņu noliksi vajadzīgajā augstumā un novaldīsi? Viņa kā pludiņš peld un nemitīgi cenšas apgāzties uz sāniem. Mēs bijām 3 pieauguši veči un nefiga tu viņu nevari savākt - liela, neērta, nav kur pieķerties. Beigās traktors mērkaķa ātrumā izraka bedri, biju jau sagatavojis dēli ar vajadzīgo augstumu, mucu iemetām, apmēram nostellējām vietā un vienīgais glābiņš bija traktora kauss, kas mucu no augšas piespieda un neļāva tai uzpeldēt. Protams, mucu momentā lējām ar ūdeni, bet 2 tonnas ūdens tu 5 minūtēs neieliesi, un kamēr ieliesi, muca atkal būs sagāzusies, sašķiebusies, uzpeldējusi un zeme nogruvusi. Ja ir sausa skaista vieta, tad tas ir elementāri, bet šitā - ui, negribas pat atcerēties. Dubļos līdz ceļiem, kājas strieg, zeme grūst, muca neklausa, ūdens bedrē ceļas ātrāk kā tu spēj darboties...
Iesaku to gruntsūdeni tomēr noskaidrot.

Re: +/- "eko" varants kanalizācijai?
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 12/10/2010 11:07

Cik zinu, process nokaut viena veida baktērijas un savairot citas nav ātrs... No šī viedokļa labāk ir neraudzēt. Pašam gan nav vēl viss skaidrs, bedri izraku, jo nebija kur mālu likt.

Re: +/- "eko" varants kanalizācijai?
Autors: khe ()
Datums: 16/10/2010 22:22

Nez vai kas vienkāršāks un labāks būs par nepiestiprinātu baktēriju sistēmu ar burbuļu pūšanu?

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
       **  **     **  ********  ********   **      ** 
       **  ***   ***  **        **     **  **  **  ** 
       **  **** ****  **        **     **  **  **  ** 
       **  ** *** **  ******    ********   **  **  ** 
 **    **  **     **  **        **         **  **  ** 
 **    **  **     **  **        **         **  **  ** 
  ******   **     **  ********  **          ***  ***  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727