UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
jaunas elektroinstalācijas izveide
Autors: specs ()
Datums: 04/11/2010 23:34

Lūgums pakonsultēt, par izcenojuma veidošanos, ja mājai no nulles tiek veidota elektroinstalācija. Gribu runāt ar elektriķiem no vienlīdzīgām pozīcijām, tāpēc vēlos nedaudz iepriekš izglītoties. Ir elektriķi, kas nosauc gala ciparu, ir tādi, kas manipulē ar ciparu par punktu. Pirmkārt, kas ir punkts? Slēdzis, rozete, lustras izvads? Ja vienā vietā kopā atrodas divi kontakti, vai tas ir viens vai divi punkti? Otrkārt, vai punkta izcenojumā ietilpst viss pārējais darbs - vada vilkšana no sadales kārbas līdz punktam neatkarīgi no attāluma, vai tur arī ir savs tarifs? Saprotu, ka cena varētu atšķirties no tā vai vadus štrobē, vai laiž pa virsu.

Re: jaunas elektroinstalācijas izveide
Autors: specs ()
Datums: 05/11/2010 09:15

Un vēl. Ja runā par punktu, vai punkta izveide ir vada gals no sienas vai arī caurums sienā + kārba + slēdzis/rozete kārbā.

Re: jaunas elektroinstalācijas izveide
Autors: Ronalds_ ()
Datums: 05/11/2010 16:57

Pēc manām domām elektrības ievilkšana ir ļoti vienkārša padarīšana kura neprasa ne speciālus instrumentus, ne speciālas iemaņas, ne zināšanas. ;) Katrā ziņā pēc mana novērtējuma krietni vienkāršāk kā apkures ierīkošana.

Kas attiecas par cenām - tad ja samaksu prasa par punktiem - lieks čakars - jāprasa meistaram cik viņš grib par visas sistēmas sataisīšanu un miers!

Re: jaunas elektroinstalācijas izveide
Autors: heating ()
Datums: 05/11/2010 17:39

Man elektrikis stradaaja uz stundu izpellnu!!Es pateicu kur ko gribu un sis rukaaja!!Protams elektrikis bija savs cilveeks un nebija ieintereseets vilkt gumiju!!

Re: jaunas elektroinstalācijas izveide
Autors: Dainis... ()
Datums: 05/11/2010 20:26

Ja jagriež štrobes betonā, tad rēķinies ar papildizmaksām par tekošajiem metriem, labakais tada gadījumā izvēlēties piekārtos griestus, lai jāštrobē tikai nolaidumi. Var jau arī apakšā gar grīdlīstēm vadus salikt, bet kāda garantija, ka urbjot grīdlīstes kur vadā neiepērsi? ja visur reģipši, tad samaksa tikai par punktiem(5-10ls) +Sadales "apsaite"(apm20ls). Es par punktu skaitu visu rozešu bloku, bet ir kolēģi, kas par katru nākamo rezeti blokā piemet pa kādam latiņam. slēdzis-punkts(līdz 4 iebūvētiem gaismekļiem), katrs vajstravas kabelis ar ligzdu-punkts. bet izcenojumi atkarīgi arī no objekta- lielākiem apjomiem var ko nolaist, bet ja delj viena sledža un paris rozetēm 2x jabrauc bankrots...

Re: jaunas elektroinstalācijas izveide
Autors: slēpnis ()
Datums: 06/11/2010 10:04

Vai var kaut kur apskatīties tādu standarta individuālās mājas slēgumu-shēmu, ja tā var izteikties. Kā to sadali ievilkt un "apsaistīt" tādas lietas. Esmu draugos ar elektrību un 100 punkti, ka viss strādas, ja savilkšu, bet gribās lai būtu tā, kā vispārpieņemts. Lai arī bez manis jebkurš varētu orientēties un saprast, kas tur darīts.

Re: jaunas elektroinstalācijas izveide
Autors: zihers ()
Datums: 07/11/2010 13:48

Uz jautājumu "par ko un cik" labāk atbildētu tāme. Var jau iziet no pozīcijas "gribu to un par tādu summu". Runāt par punktiem un komatiem ir stipri nekonkrēti.
Esmu tāmes piekritējs, jo tā ievieš skaidrību un ir kontrolējama. Ja nav materiālu specifikācija, par tāmēšanu var nākties maksāt.

Re: jaunas elektroinstalācijas izveide
Autors: Didims ()
Datums: 07/11/2010 22:07

Slēpnim,
Ja darbu, kuru spētu izdarīt pats, tiešām arī vēlies darīt pats, bet nedaudz pietrūkst kompetences, vienmēr pastāv iespēja nopirkt padomu. Iespējams, ka šis ir tas gadījums, kad būtu lietderīgi samaksāt par elektroinstalācijas projektu, kaut vai stipri vienkāršotu.
Sākt vienalga vajadzēs ar savu vēlmju apzināšanu un izlikšanu uz papīra - kur, kādi patarētāji (lampas, rozetes, iekārtas), cik daudz, cik jaudīgi. Tad var skaitīt kopējās jaudas un censties dalīt pa fāzēm (ja ir uz ko dalīt, protams), lai ar esošo pieejamo jaudu varētu vienlaicīgi nodrošināt vislielāko kampienu neraizējoties par ienākošajiem drošinātājiem. Ja vēlies taupīgo variantu, tad plāno sadali "zaru" veidā uz atsevišķiem virzieniem, telpām vai stāviem. Izšķērdīgais variants ir taisīt "zvaigznes" veidā. Tad var sadalīt rozetes un apgaismojumus pa atsevišķiem automātiem un arī fāzēm - tas, lai izbūves un remontu laikā varētu pieslēgt/atslēgt piem. gaismu, bet rozetēs el. tomēr pienāk un uz remontlaiku vari nodrošināt apgaismoju no turienes, vai arī ja rozetē pievienotā slodze izsit korķus, tad nepaliec bez apgaisnojuma. Tāpat arī blakus esošās telpas var sadalīt pa dažādām fāzēm.
Lai situācijā varētu orientēties pats un citi, visdrošākais laikam vienalga ir zīmēt izpildshēmas, it īpaši sarežģītākajām vietām - piem. gaismām ar slēgšanu no vairākām vietām.
Vadus var likt - gaismām 1,5 mm2, rozetēm 2,5 mm2. Automātus attiecīgi 10 un 16 A.
Priekš sadales saskaiti automātus, izvēlies piemērotu skapi, ieliec skrūvējamo kontaktrindu priekš zemējuma un nullējuma.
Apkalpošanas ērtumam būtisks ir darbu izpildes akurātums. Izvēlies kaut kādu vienotu augstumu, kurā ies horizontālie pievadi, vertikālos centies laist tieši virs un zem rozetēm un slēdžiem, tas pie nobeigtas apdares ļaus labāk orientēties, kur paslēpti vadi.
Gan jau vēl kaut kas noderīgs arī tepat forumā ir ticis rakstīts.

Re: jaunas elektroinstalācijas izveide
Autors: IMARAS ()
Datums: 13/11/2010 15:15

RONALDAM-----"Pēc manām domām elektrības ievilkšana ir ļoti vienkārša padarīšana kura neprasa ne speciālus instrumentus, ne speciālas iemaņas, ne zināšanas..."
Es ļoti gribētu apšaubītu Jūsu domas par tik primitīvu,ka Jūs izsakaties darbu veikšanu...Tādus gudrīšus savā dzīvē esmu saticis ne vienu vien un ,kad viņi salaiž dēlī savu saimniecību un beigās lūdz,lai to bardaku sakārtotu un savestu kārtībā..pirmais jautājums skan šādi-kāds idiots te to visu montējis...
Jā el, montāžas finišā mēs tik redzam rozetes,slēžus,gaismekļus...pārējais darbs ir sienās,kārbās un apŗēķinos,lai būtu pareizs fāzu slodzes sadalījums ,vienmēŗīgs sadalījums pa telpām,optimālais montāžas veida un ceļu risinājums...un pats galvenais-pareizs pieslēgums.
Nevajag celt gaisā tikai savu profesionālo izglītību,bet cienīt arī citu specialitāšu prasmi,zināšanas un pieredzi.
Man mati ceļās stāvus,kad es dzirdu kādu gudrīti,kurš pats vēlās veikt el. montāžu savā mājā...sevišķi,ja tā māja ir puse no koka konstrukcijām,citiem degošiem materiāliem...bet tā ir viņa personīgā problēma,kad viņā sapņu māja vienājaukā dienā uzliesmos no kāda īssavienojuma,vai nepareizi aprēķinātas un sadalītas slodzes...
Vēlu veiksmi pārvērtēt savas domas par citiem profesionāļiem...!:)

Re: jaunas elektroinstalācijas izveide
Autors: spk ()
Datums: 13/11/2010 21:00

Specialitātei nav ne vainas, tik tie speciālisti tādi neefektīvi trāpās :). Nav māja nekāda rūpnīca, mierīgi var savilkt pats kur un kā vajag. Man pāris elektriķi ir nākuši te vienu problēmiņu tipa diagnosticēt, nevienam neteicu, ka pats visu vilku, un šie arī nekādus idiotus montierus nepiesauca, tik vienreiz ieminējās, ka 2. stāvā smukāk samontēts :)



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********        **   ******   **    **  **      ** 
 **    **        **  **    **   **  **   **  **  ** 
     **          **  **          ****    **  **  ** 
    **           **  **           **     **  **  ** 
   **      **    **  **           **     **  **  ** 
   **      **    **  **    **     **     **  **  ** 
   **       ******    ******      **      ***  ***  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727