UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Elektrības problēmas divstāvu privātmājā.
Autors: rs6 ()
Datums: 15/11/2010 21:44

Paziņam ir privātmāja 30 gadus veca un saka, ka ir problēmas ar elektrību. Tas izpaužas tā. Ieslēdzot TV, CRT tipa 29'', specifikācijā norādīts 110W patēriņš, ieslēgšanas brīdī visā mājā apgaismojums paliek tumšāks un tad atkal deg kā ierasts. Gadījumā, ja ieslēdz gludekli, tad blakusistabā interneta modemam nepietiek strāvas un tas visu laiku restartējas, bet pc darbojas un laukā neslēdzas. Kad mājā, dienas laikā mainīja logus, meistari teica, ka viņu urbis negriežas uz pilnu jaudu. Bet ja darbina cepeškrāsniņu mazo (mikroviļņu krāsniņas lielumā), tad daļā mājas ir tumšāks un daļā atkal gaišāks, bet tas ir gadījumā, ja ieslēdz to ar lielo resno vadu pagarinātāju no vecā skaitītāja skapja garāžā, jo skaitītājs mājai līdz ar ielas rekonstrukciju ir laukā mājai pie žoga. Kāds zin, kur varētu būt problēma. Nau jau pāris gadus tā ir, situācija nemainās, nav ne labāk, ne sliktāk. Nekur nekas nesmird. Teica, ka koridorā ir gaisma pie griestiem, bet kad to ieslēdz, tā spuldzīte momentāli pārdeg, tādēļ to gaismas slēdzi nelieto un tur izslēgtu. Ir kādam kādas idejas ?

Re: Elektrības problēmas divstāvu privātmājā.
Autors: Rx ()
Datums: 15/11/2010 22:15

Slikta neitrāle. Mēriet pie skaitītāja visus spriegumus pret esošo neitrāli. Ja varat, nomēriet neitrāles vada spriegumu pret zemi (kaut vai iesitot zemē stieni un pret to mērot). No rezultāta varēs secināt kur meklēt vainu, jo pie sliktas neitrāles (slikts neitrāles pievads, nav pienācīgi sazemēts...) rodās savstarpēja fāzu sprieguma staigāšana pie nevienādām slodzēm. (viens spriegums pieaug, otrs samazinās.)

Re: Elektrības problēmas divstāvu privātmājā.
Autors: rs6 ()
Datums: 15/11/2010 22:19

Ja jāķeras klāt skaitītājam, tad jau jāsauc tikai un vienīgi Latvenergo elektriķi.

Re: Elektrības problēmas divstāvu privātmājā.
Autors: Rx ()
Datums: 15/11/2010 22:26

Mēriet skaitītāja skapī uz drošinātājiem. Ja pats to nēmākat palūdzite kādu kas nebaidās no elektrības.

Re: Elektrības problēmas divstāvu privātmājā.
Autors: rs6 ()
Datums: 15/11/2010 22:33

Mazliet ne pa tēmu. Tas tad varētu būt Latvenergo nolaidības dēļ liekot jauno skaitītāju pie mājas žoga ārpusē ?

Re: Elektrības problēmas divstāvu privātmājā.
Autors: Reālais džeks ()
Datums: 17/11/2010 12:15

Vispirms daži jautājumi.
- Vai mājai pienāk gaisvadu elektrolīnija, piemēram ja māja atrodas laukos dziļi mežā? Ja atbilde ir JĀ, tad viss aprakstītais varētu būt lielo zudumu dēļ, kas rodas tajos vados.
- Cik automātiskie drošinātāji ir latvenergo skapī? Pieņemu, ka trīs un katrs savai fāzei. Ja mājai pievestas trīs fāzes un nevis viena, tad ja ir slikts tas centrālais vads (neitrāle, kā minēts iepriekš), tas izskaidro to, ka virtuvē lampiņa deg ārā, jo ja tā neitrāle ir slikta, lampiņa dabū nevis ~220V, kā uz tās sāniem uzrakstīts, bet gan ~380 no divām fāzēm.

Ko darīt? Veikt diagnostiku.
- Ieslēgt vienlaicīgi CTR 29 collīgo, urbi, krāsniņu, gludekli un modēmu. Tas lai max jaudas caur neitrāli pumpētu.
- ar elektrisko skrūvgriezi (tāds skrūvgriezis, kuram neona lampiņa galā) iebāzties elektrības rozetē, vispirms vienā caurumā, tad otrā. Tikai vienā caurumā esot iekšā, lampiņai jādeg. Jo vienā caurumā ir fāze, bet otrajā neitrāle (zeme) tikai pie fāzes tas neons spīd. Ja deg lampiņa, iebāžoties abos caurumos- neitrāle ir baigi sliktā un pastāv risks, ka nākošais, kas sadegs būs CTR vai DLS modēms.

Kā to neitrāli salabot?
a) prasīt Latvenergo, lai atbrauc un paskatās vai līdz skapim viss OK;
b) ja Latvenergo nevar vai negrib palīdzēt, var pats to slikto neitrāli iezemēt un tad būs labi. Vajag kaut kādu zemējuma kontūru atrast (varbūt netālu no mājas ir TELE2 raidītājs, piemēram, kas ir forši sazemēts, utt) un neitrāli pie tā zemējuma vada pieslēgt.
Kā trast kura rozetē ir neitrāle, kura fāze. Visātrāk ir noriskēt un paņemt vienu pēc brīvas izvēles, jo pastāv 50% iespēja, ka būs īstā. Neveiksmes gadījumā, mēģinot iezemēt fāzi, tiks izšauts vienīgi automātiskais drošinātājs.

Re: Elektrības problēmas divstāvu privātmājā.
Autors: aigarello ()
Datums: 17/11/2010 14:00

Kad man atbrauca latvenergo elektriķis nomainīt sadegušo padomju laika paketslēdzi uz automātu, ilgi nācās skaidrot,kapēc un lūgt nulles vadu ienākošajā jaudas kabelī savienot ar skapja korpusu un mājas tīkla nulli.
Jo tajos laikos zemējums skapim nebija ierīkots, bet viņš par to pat nepārliecinājās .
Varbūt te arī nav savienots nulles vads ?

Re: Elektrības problēmas divstāvu privātmājā.
Autors: paskars ()
Datums: 19/11/2010 18:45

Tas jau gluži nav iespējams, ka nullvads (neitrālvads) nav savienots pilnībā. Tad jau nestrādātu vai nosviltu visas mājas elektroierīces. Katrā ziņā uzskatu, ka neitrālvads kādā vietā savienots ļoti pavirši vai arī laika zobs ir kārtīgi sabojājis kādu neitrālvada savienojumu.
Jautājums sekojošs:
Varbūt mājas saimnieki atcerās, kas sākušās šāda veida problēmas? Ja tās ir sākušās uzreiz vai neilgu laiku pēc skaitītāja iznešanas uz ielas, tad jau vaina būtu skaidra. Pavirši pieskrūvēts neitrālvads kādā no savienojumiem, kas veikti rekonstrukcijas laikā.
Katrā ziņā jāmēra spriegumi starp katru fāzi un nulli(neitrāli) tiem jābūt vienādiem. Nesaucot latvenergo to var izdarīt vecajā skaitītāja skapī pie drošinātājiem vai arī vecajā mājas ievadā (pikolo), ja tāds ir saglabājies.

Katrā ziņā nekādus Reālais džeks ieteiktos mākslīgos īsslēgumus neiesaku taisīt jau tā vājajā elektroinstalācijā. Kā arī papildus zemējumus loģiski būtu pieslēgt mājas sadales skapī, nevis kādā atsevišķā rozetē.

Iesaku tomēr pēc iespējas ātrāk risināt šo problēmu, jo kādā nejaukā dienā nieka spuldzītes vietā var sadegt lielākā daļa mājas tehnikas, kas var izmaksāt vairāk kā elektriķa izsaukšana problēmas novēršanai. Ja liekas, ka vaina varētu būt Latvenergo savienojumos pie jaunā skaitītāja, vajag zvanīt viņiem un braukt augumā, lai taisa.

Re: Elektrības problēmas divstāvu privātmājā.
Autors: umka ()
Datums: 12/01/2011 21:26

Ja mājai pienāk 3F tad viennozīmīgi ir slikts kontakts nulles vadā. Ja kontakts pazudīs pa visam tad var nodegt daļa no mājās esošamajām elektroierīcēm! Tas no pieredzes nulle bija pazudusi Latvenergo skapī pie skaitītāja!



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  ******    **    **  **      **  ********  **    ** 
 **    **   ***   **  **  **  **  **         **  **  
 **         ****  **  **  **  **  **          ****   
 **   ****  ** ** **  **  **  **  ******       **    
 **    **   **  ****  **  **  **  **           **    
 **    **   **   ***  **  **  **  **           **    
  ******    **    **   ***  ***   ********     **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727