UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Iesakiet kādu energo-taupīgu kanalizācijas notekūdeņu apsaimniekošanas sistēmu
Autors: Ansis Liepa ()
Datums: 12/12/2010 16:53

Sveiki!
varbūt kāds no jums var ieteikt kvalitatīvu, LR likumiem un standartiem atbilstošu ekoloģisku kanalizācijas notekūdeņu attīrīšanas/gruntī ievadīšanas sistēmu privātmājām, kas būtu ekspluatācijā maksimāli lēta un izdevīga?

šobrīd ir zināmi 2 veidi - septiķis tas ir pāris grodi kur kanalizācijas notekūdeņi tiek nostādināti, un tālāk drena ūdeņu ievadīšanai gruntī. un otrs - sistēmas ar gaisa kompresoriem, kur notekūdeņi tiek itkā/cerams labāk attīrīti ar gaisa un aerobo baktēriju palīdzību.
pirmajam veidam trūkums ir tāds, ka ne visur to atļauj būvvalde, otrajam veidam galvenais trūkums ir ekspluatācijas izdevumi - tātad elektroenerģijas patēriņš galvenokārt. jo principā visām sistēmām jābūt tādām kas darbojas pašas un neprasa katru mēnesi virināt maku un tās barot.

ir zināmi arī mākslīgie mitrāji, purvāji utml, bet tie droši vien aizņem vairāk vietas un piemērojami lauku apstākļiem?

īsāk sakot - vai ir kāds brīnišķīgs risinājums? ja ir, tad iedodiet linku uz tirgotāja informāciju.

paldies!

Re: Iesakiet kādu energo-taupīgu kanalizācijas notekūdeņu apsaimniekošanas sistēmu
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 12/12/2010 18:42

Mākslīgais mitrājs. Augi lai piegādā skābekli. Forumā jau cilāts, man gan pašam viss vēl nava skaidrs. Brinkmanim, šķiet, bija idejas par vēja izmantošanu.
[www.ww-concepts.lv]

Re: Iesakiet kādu energo-taupīgu kanalizācijas notekūdeņu apsaimniekošanas sistēmu
Autors: Rx ()
Datums: 12/12/2010 19:07

Trešais: septiķu sistēma ar ikpārnedēļas papildināšanu ar baktērijām. Tās lieliski sadala septiķu massu un gala rezultātā bez skābekļa iepumpēšanas viss notiek. Ir zināma sistēma, kurai kaimiņš uzsūtīja inspekciju pārbaudēm...un pārbaudes liecināja, ka ūdens sagatavots ievadīšanai zemē, grāvī un nekādu postu nerada. kā piemēram : [www.hidrostandarts.lv] un te: [www.mbakva.lv] . Triger izmantotas manai , kā arī zināmās pārbaudes izgājušajā sistēmā.

Re: Iesakiet kādu energo-taupīgu kanalizācijas notekūdeņu apsaimniekošanas sistēmu
Autors: soseds2 ()
Datums: 12/12/2010 20:30

Tad es nesaprotu, ko seit velas ietaupit, naudu uz bakterijam vai elektribu? Sodien par visu ir jamaksa! Apkures sistemas griezas tris sukni( piemers), par to neviens nesatraucas, bet par nieka kompresoru gan! Tad jau atkritumi ari jamet meza, lai ietaupitu uz atkritumfirmas pakalpojumiem! Ja daba tiek piesarnota, tad mums pecak par to bus jamaksa nodoklu veida.

Re: Iesakiet kādu energo-taupīgu kanalizācijas notekūdeņu apsaimniekošanas sistēmu
Autors: aaaa ()
Datums: 12/12/2010 21:00

Ja grib lai nesmird, tad sistēma ir jāaerē, jeb jāpievada tai gaiss. Tas Hidrostandarts raksta, ka sadalās līdz CO2 un ūdenim, būtu pirms ko tādu rakstījuši, paprasījuši jebkuram 1. kursa ķīmijas studentam, pilnīgas aplamības. Septiķī, kas līdz zobiem anaerobs, lai kādus ģenētiski modificētus superbaciļus tur iekšā nebērtu, nekas vairāk par metānu, sērūdeņradi, amonjaku, ūdeni un droši vien arī fosfīnu nesanāk. Vienkārši lai no organikas iegūtu CO2 ir vajadzīgs skābeklis, punkts, bez variantiem. Savukārt aerobās sistēmās bērt kaut kādus baciļus - tā ir atkal klientu mānīšana. Pilnīgi pietiek ar kompresoru, mikrobi paši zin, kas jādara, anaerobie skābekļa klātbūtnē iznīks, aerobie savairosies un viss notiks.
Mitrājs privātmājai - pilnīgi garām, lēns un neefektīvs process, ja vien vidū neuzstāda strūklaku :). Droši vien jau labākais ir tā aerobā attīrīšana, bet nu bez štromes tērēšanas te neiztikt. Par gala attīrīšanu septiķa un aerobās sistēmas gadījumā vēl zinātnieki strīdās, bet, protams, ja pa taisno no mucas grib baseinā laist, tad anaerobā nederēs. Aerobā ir galā jau pēc iznākšanas no mucas, kamēr no anaerobās mucas iznākušais smirdūdentiņš vēl ir paša attīrīšanās ceļa sākumā un infiltrācijas laukā pavisam smuki visa šmuce tiek laika gaitā sadalīta. Bet tā kā mums patīk aurot - ārprāts, ārprāts, kā to dabu gandē un visur vajag sertifikātu priekšā pakaļā, tad, protams, aerobajai mucai konkurentu nav. Interesanti, kas vairāk dabu gandē - ogļu elektrostacija, kas ražo štromi kaku kompresoram, vai kaka, kas pašķīdīta ar čuriņu nonāk zemē tārpiņiem par prieku? Hmm, nu tas tā, pārdomas...turpinam bļaut.

Re: Iesakiet kādu energo-taupīgu kanalizācijas notekūdeņu apsaimniekošanas sistēmu
Autors: Rx ()
Datums: 12/12/2010 21:21

Ieberot baktērijas sausajā tualetē, kurā skābeklis nekādi netiek pumpēts, pēc ārkārtīgas, gadiem ilgas smirdoņas, var elpot un arī ilgāk pasēdēt.(Personīga pieredze). Septiķa sistēmā, lejot ūdeni izlietnē, noskalojot sū... ejot dušā skābelkis tie pastiprināti pievadīts un process notiek. Protams, intensīvāk tas notiktu ar kompresoru, bet nu jau 5 gadi, septiķis nav jātīra. Kā jau teikts, sadalās 80 procenti viss kas iekšā.

Re: Iesakiet kādu energo-taupīgu kanalizācijas notekūdeņu apsaimniekošanas sistēmu
Autors: Ansis Liepa ()
Datums: 12/12/2010 21:27

nu nezinu par ko tad te tā jāuztraucas :D
par ekonomiju apsvērumi ir tādi, ka ir nepieciešama pilnīgi super-eko saimniecība, kura neprasa ikmēneša tēriņus, arī centrālapkures sūkņi tur netiek izmantoti, savukārt atkritumi - ja nepērk pienu, krējumu, biezpienu, sieru, alu, limonādi, jogurtu, sendvičus u.c. superveselīgas un cieši fasētas lietas iepakojumos, tad atkritumu daudzums var sarukt līdz pāris maisiem gadā. to tad uzsien uz muguras un ar stopiem braucot aizved uz svalku :D laigan jautājums - kādēļ sava īpašuma nomaļākā vietā nedrikst ierīkot PAGAIDU mikrosvalku, kur noglabāt plastmasas uz tuvākajiem 10-20gadiem? turklāt lielajās svalkās mēdz atgadīties ugunsgrēki, kuru laikā krietns apjoms visindīgāko savienojumu izplūst gaisā...

pats es lietoju septiķi, tākā saimniecība neliela un iedzīvotāju maz, tad tas viens divdaļīgais grods bez nosēdumu izsūknēšanas jau kalpo 4. gadu un drenažai blakus priedes aug griezdamās:) manuprāt vienīgā vieta kur būtu jāuztraucas par šo bezskābekļa kanalizāciju ir gadījumos ar blīvo 600-1200kvm piepilsētu apbūvi, tur vietas ir maz, kanalizācijas uzsūkšanās laukumi mijas ar brīvajiem laukumiem kuros atrodas dzeramā ūdens akas...
toties aka ir viekāršāks un veselīgāks dzeramā ieguves veids (un energo neatkarīgāks) kā dziļie urbumi elles dzīlēs.

paldies par viedokļiem un mitrāja infu, manuprāt mitrājā ir potenciāls, ( protams nejau 600kvm runtsgabalā:) ) iztēlojos cik raženi tur augtu ātraudzīgās malkas apses, niedres u.c. labumi, varbūt pat gardi ķirbji?


Re: Iesakiet kādu energo-taupīgu kanalizācijas notekūdeņu apsaimniekošanas sistēmu
Autors: khe ()
Datums: 12/12/2010 21:45

[enfriho.ls.lv]
Cik saprotu, tad elektrības izdevumi ir ap 19ls gadā. Par kabeļtelevīziju dažs to summu atpogā mēnesī.

Re: Iesakiet kādu energo-taupīgu kanalizācijas notekūdeņu apsaimniekošanas sistēmu
Autors: soseds2 ()
Datums: 12/12/2010 22:45

Ansim par fairy, ace un domestos ir jaaizmirst! :)

Re: Iesakiet kādu energo-taupīgu kanalizācijas notekūdeņu apsaimniekošanas sistēmu
Autors: aaaa ()
Datums: 12/12/2010 22:49

Rx: Vai esi mēģinājis arī Bioefekta ražotās atejas baktērijas? Visu laiku gribu iebērt septiķī, bet nekad neatceros nopirkt.
[bioefekts.lv]
Viņiem mājaslapā nav, bet veikalos esmu manījis viņu Bio-Tualete, laikam saucas.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******   ********   **         **    **   ******  
 **     **  **     **  **    **   ***   **  **    ** 
        **  **     **  **    **   ****  **  **       
  *******   **     **  **    **   ** ** **  **       
        **  **     **  *********  **  ****  **       
 **     **  **     **        **   **   ***  **    ** 
  *******   ********         **   **    **   ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727