UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

čuguna krasns ierīkošana, vecās plīts vietā
Autors: JudīteK ()
Datums: 25/12/2010 14:02

Labdien!
Mums lauku mājās radusies nepieciešamība nomainīt veco lauku krāsni.

jautājums:
Ja vēlamies likt jaunu čuguna krāsniņu, ko lai daram ar veco dūmvadu, kā nojaukt? Kā lai ierīko jauno, keramisko dūmvadu? Cik tas mums aizņemtu laiku, ja paņemtu arī labu meistaru palīgā? Un kādas atsaukmes par metāla dūmvada iebūvēšanu vecajā, ķieģelu dūmvadā?
Dūmvada garums 8 metri un ārējie izmēri 80cm*80cm
Jau iepriekš paldies.

Re: čuguna krasns ierīkošana, vecās plīts vietā
Autors: m. ()
Datums: 25/12/2010 14:42

Esoshajai krasnij vai un dumvadam ir problemas?

Re: čuguna krasns ierīkošana, vecās plīts vietā
Autors: JudīteK ()
Datums: 25/12/2010 14:57

Esošā krāsns 70 gadus veca, un pārbūvēt negribam, vecie podiņi. Dūmvads kādriez bija labs, šobrīd notecējis ar "melnu zupu", un dega pagājušo gadu. Izsauktais meistars ieteica pārmūrēt, bet darbs un materiāli maksā tikpat, cik ielikt jaunu čuguna krāsniņu. Kas ir labāk? Dzīvojamā platība 65 m2.

Re: čuguna krasns ierīkošana, vecās plīts vietā
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 25/12/2010 17:41

Manuprāt kautkāda plāna bleķa kastele nekādā ziņā nevar būt ekvivalenta normālai masīvai krāsnij.
"Vecie" ir kautkāda citāda izmēra vai vispār nav taisnstūraini, kā brīvdabas muzejā? Ulmaņlaika/padlaika podiņus var nopirkt veikalā J.Asara ielā.
Skursteni atkarībā no izmēriem var uzlabot ar mūsdienu tehnoloģijām, JA VAJAG.

Re: čuguna krasns ierīkošana, vecās plīts vietā
Autors: khe ()
Datums: 25/12/2010 21:03

Ja nu gluži nolemts likt čuguna krāsniņu, tad lētāk un ātrāk būs ielikt nerž cauruli vecajā skurstenī. To parasti dara no augšas - pa gabalam laiž lejā cauruli un ar ņerž kniedēm, vai skrūvēm vieno nāk gab klāt. Skursteņa apakšā jāveido lūka, pa kuru var ielikt trauku, kur satek kondensāts. Es vienā objektā, kur tautas jotul, tā arī nekad neredzēju to satecējušo kondensātu, lai gan kurināja ar pamitru priedes malku un 130 caurules gals bija vienk 10cm zemāk par skursteņa galu. Vajadzētu būt augstāk un ar nerž vai cinkoto bleķi nostrādāts vecā skursteņa gals, lai nokrišņi nelīst iekšā.

Re: čuguna krasns ierīkošana, vecās plīts vietā
Autors: Didzisp ()
Datums: 25/12/2010 23:41

Pilnīgi pierītu Vienstāvs. Salīdzinājumā ar kartīgu podiņu krāsni čuguna buržuika ir nožēlojams sū**. Lai ko arī muldtu reklāmā, bleķa krāsniņa nav tik efektīva kā podiņu krāsns un malkas iziet vairāk kā kurinot krāsni. Saku to no savas pieredzes, jo mājā ir gan podiņu krāsns, gan bleķa krāsniņas. Es nemaz nerunāju par čakari ar skursteni. Nu nav nekas sarežģīts savest kārtībā vecu krāsni. Cita lieta, uzmūrēt no jauna, kad jāņem vērā krasns svars un materiaālu uzmaksas. Pārmūrējot krāsni ta gandrīz jauni ķieģeļi nav jāpērk. Krāsns ir ka konstruktors, atmiekšķē mālus un "ļepini" no jauna :).

Re: čuguna krasns ierīkošana, vecās plīts vietā
Autors: Gints_ ()
Datums: 26/12/2010 03:35

Jā nu ar tām čuguna krāsnelēm, ko nekad neviens šo krāsneļu izveidotājs nesaka ir, ka tā ir silta tikai tikmēr, kamēr kurina. Tiklīdz beidz tā čuš. Pats esmu ielicis 10 KW jotuleni tipa kā kamīnu, bet reāli kurinu maz un reti (ir arī apkures katls). Ir doma, ka vajadzētu nākotnē atsaukt kādu meistaru, kas uzbūvē vismaz kādu siltummūri, citādi, kamēr kurina tikmēr, protams, karstums pamatīgs, bet kā beidz, tā viss...

Re: čuguna krasns ierīkošana, vecās plīts vietā
Autors: collshtox ()
Datums: 28/12/2010 21:30

Nu nevar jau tām metāliskajām kastēm likt klāt siltuma mūri, jo lai mūris uzsiltu un tajā nepaliktu sodrēji, jākurina uz pilnu klapi, bet metāla kastes tam nav domātas. Tam domātas ir šamota kurtuves. Metāla kastes domātas kvēpināšanai, un viss siltums kas aiziet skurstenī, vajadzīgs lai viņu sasildītu, lai kvēpi nekondensējas.

Re: čuguna krasns ierīkošana, vecās plīts vietā
Autors: Gints_ ()
Datums: 28/12/2010 23:54

Hmmm, a ko nozīmē "metāla kastes nav domātas, lai kurinātu uz pilnu klapi"? Sliktums būs tāds, ka relatīvi ātri nobeigsies tās kastes iekšas (sadegs tie nomaināmie bleķa gabali), vai vēl kāds cits mīnuss? Jo man personīgi šitā būs lielākoties alternatīvā apkure diezgan retos gadījumos.

Re: čuguna krasns ierīkošana, vecās plīts vietā
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 29/12/2010 11:13

Paskaties, kas tai kastei iekšās. Gan jau ir kastes arī ar izoderētām kurtuvēm, vai arī to var izdarīt pats uz tilpuma rēķina. Redeles, uz kurām malka deg, ir no čuguna šķiet praktiski visām krāsnīm, tomēr tā noteikti nav karstākā vieta, jo ogles kvēl tikai vienā pusē, bet no otras nāk auksts gaiss. Nesen mēģināju atlasīt no lietotām vēl derīgas šamota plāksnes, un pat daža no tām bija sārta un apkususi. Tas gan ticamāk noticis kādā industriālā krāsnī.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.