UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Kādu ūdens caurules diametru izvēlēties?
Autors: paskars ()
Datums: 23/01/2011 22:11

Tā nu ir sanācis, ka nekad vēl dzīvē neesmu darbojies ar santehniku vairāk kā pieslēdzot kādu veļas mašīnu vai nomainot kādu jaucējkrānu. Iesāku savā dzīvoklī remontu un nu ir pienācis laiks ķerties klāt veco ūdens cauruļu nomaiņai.
Reālā situācija ir tāda:
Virtuvē no stāvvada atzarojas 1/2 collu melnā metāla trubas, kas pa grīdas apakšu aiziet arī uz vannas istabu. Cik nu saprotu, ka aukstajam ūdenim jāvelk kausējamās plastmasas trubas ar diametru, kas aptuveni vienāds ar vecajām 1/2 collu trubām.
Bet problēmas ir ar karstā ūdens trubu, jo no virtuves līdz vannas istabai (2 ūdens ņemšanas vietas - vanna un izlietne) ir nedaudz vairāk kā 6 metri. Vecā truba zem grīdas ir bez siltinājuma un ūdens tajā atdziest ļoti ātri. Katru reizi vannas istabā diezgan ilgi jānotecina, līdz atnāk karsts ūdens, kas ievērojami palielina ūdens patēriņu. Gribētos ielikt mazāka diametra plastmasas trubu, lai būtu jānotecina mazāks tilpums.
Tad nu jautājums, cik liels ir mazākais trubas diametrs, ko var likt 6 metrus garai trubai, lai dušā un izlietnē tomēr saglabātos normāls ūdens spiediens.

Re: Kādu ūdens caurules diametru izvēlēties?
Autors: aaaa ()
Datums: 23/01/2011 22:27

Kāpēc tieši kausējamās? Liec trīsslāņu ar pressavienojumiem. Presi var izīrēt, turklāt trīsslāņu ir lokana, to var izlocīt pēc sirds patikas, kausējamā ir cieta, tur katram nelielam pagriezienam vajag veidgabalus un atkal potenicāla noplūdes/defekta vieta. Tiko pārbaudīju - no kolektora līdz tālajai vannasistabai apmēram 12 metri. Aizvilkta viena 16mm trīsslāņu caurule. Iekšējais diametrs tādai ir 12mm. Man gan spiediens sistēmā ir paliels (3.5-4 bar), bet atgriežot līdz galam vienlaicīgi izlietni, bidē un vannas krānu, neredz nekādus ūdens spiediena zudumus. Tas pie visa tā, ka vannas krānam caurplūde ir vairākas reizes lielāka par parastu izlietnes krānu. Par dušu+izlietni runājot - nu cik bieži tu vienlaicīgi lietosi gan dušu, gan izlietni? Ar 10mm iekšējo diametru pilnīgi pietiks.

Re: Kādu ūdens caurules diametru izvēlēties?
Autors: Didims ()
Datums: 23/01/2011 22:41

Var pie pienākošā karstā ūdens izveidot tipa kolektoru un no tā vilkt uz katru patērētāju (tai skaitā virtuves izlietni) atsevišķu 16 diametra aaaa minēto daudzslāņu cauruli ar skrūvējamiem galiem (dēļ 6 savienojumiem takš neņems nomā aparātu) un skrūvējamie ir OK.

Re: Kādu ūdens caurules diametru izvēlēties?
Autors: paskars ()
Datums: 23/01/2011 22:49

Kausējamās plasmasenes biju iedomājies tāpēc, ka man ir pieejams tas lodāmurs jeb kā viņu tur sauc!
Didim - ar kolektoru tu domā vienkāršu troiņiku?

Re: Kādu ūdens caurules diametru izvēlēties?
Autors: paskars ()
Datums: 23/01/2011 22:52

Par spiedienu runājot, man pilsētas ūdensvads! Tam jau laikam ir ap 1,5 - 2 bar

Re: Kādu ūdens caurules diametru izvēlēties?
Autors: Didims ()
Datums: 23/01/2011 22:56

Plastmasenes baigi izplešās pie temp. maiņas, un savienojuma vietas zem grīdas neviena materiāla caurulēm nav laba doma.
Nu apmēram tā, kā Tu saki. Troiņiks sanāk, ja Tev vajag uz 2-iem patērētājiem.

Re: Kādu ūdens caurules diametru izvēlēties?
Autors: aaaa ()
Datums: 24/01/2011 12:33

Nu nevajag 2 patērātājiem nekādus kolektorus. Daži dara tā, ka aizvelk, piemēram 20mm cauruli līdz troņikam, tad velk 16 vai cik tur tā mazākā ir uz katru. Bet 2 patērētājiem tas ir lieki, 16mm caurule un punkts - viss notiks. Man gan arī savienojumu nekur zem grīdas nav. Ir kolektors un uz katru patērētāju aiziet sava caurule. Taisītu vēlreiz - tā nedarītu - lieki sadārdzina. Grīdā gan savienojumus kategoriski nebetonētu, var taču kādā reģipša starpsienā tos paslēpt. Ja kas, var izzāģēt smuku caurumu un visu salabot. Zem grīdas siltās caurules jāizolē.
Es pressavienojumu presi ņēmu nomā Komfortā pie Spices. Maksāja 5 Ls dienā, drošības nauda 200 Ls. Visu sagatavoju, paņēmu un saspiedu, ko vajag. Neredzu problēmu.
Trīsslānenes ar skrūvējamiem nav paredžetas, tā ir haltūra. Nesaku, ka netur, bet var neturēt, presējamie veidgabali, ja ņem oriģinālos, tomēr ir daudz drošāki.

Re: Kādu ūdens caurules diametru izvēlēties?
Autors: soseds2 ()
Datums: 24/01/2011 18:08

Nu skatoties, kads sistema spiediens. Ja lidz 2bar., tad labak 20mm kausejamo, bet ja 4bar., tad pietiek ar 16mm uz divam tockam. Ideala varianta 20mm, lidz galejai tockai 16mm. Jebkuram parastam vannas vai izlietnes kranam pievadi ir ar ieksejo diametru 8mm. Iesaku dubulti nosiltinat. Ir iespeja nosiltinat cauruli un papildus ievietot el. kabeli. Labakais siltinajums gatava putuplasta izolacija.

Re: Kādu ūdens caurules diametru izvēlēties?
Autors: aaaa ()
Datums: 24/01/2011 19:25

Kausējamai biezas sienas, cik diez ir iekšējais diametrs, vai tik nav tik pat cik 3-slāņu ar 16mm ārējo?

Re: Kādu ūdens caurules diametru izvēlēties?
Autors: Didims ()
Datums: 24/01/2011 20:38

Cilvēks takš rakstīja, ka grib, pēc iespējas mazāk tecinot, tikt pie karsta ūdens, tāpēc vilkt 20mm ar sadalīšanu uz 16-iecēm galā nebūs labākā izvēle. Likt vienu 16-nieci ar nebūs īsti labi - lielākajā daļā gadījumu, kad lietos katru ietaisi atsevišķi, nebūs nekādu problēmu un arī tajās retajās reizēs, kad lietos abus divus, gan jau, ka būs labi, bet tas īsais mirklis, kad Tu stāvi dušā, baudi silto ūdeni un kāds atgriež blakus izlietnes krānu, parasti tomēr nosvārstās karstā ūdens spiediens un tas izmaina dušā ieregulētā ūdens temperatūru (ja vien nav termostats).
A kur problēma ar savelkamajiem savienojumiem daudzslānenēm? Tas, ka nav redzētas, tas jau automatom nenozīmē, ka nav OK.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.