UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 1234Nākošā
Pašreizējā: 1 no 4
Vecā labā apaļā krāsns
Autors: IneseX ()
Datums: 27/01/2011 16:48

Sveikiņi!
Vai kāds nav lietas kursā, vai kaut kur ir vēl dabūjamas vecās labās apaļās metāla krāsnis, kādas agrāk gandrīz katrā mājā bija? Šķiet, ka vīramātei laukos savu mūžu nokalpojusi, vajadzētu jaunu, jo sāk nākt dūmi iekšā, bet kamēr uzmūrēs podiņu, nav kur palikt, bet jaunie čuguna brīnumi tur īsti neder, jo krāsns apkurināja 2 telpas... Pasērfoju pa internetu, neko prātīgu neatradu, varbūt kādam ir bijusi kāda saskare ar to?

Re: Vecā labā apaļā krāsns
Autors: Rx ()
Datums: 27/01/2011 17:05

Varētu Inesei noderēt: [www2.la.lv]

Re: Vecā labā apaļā krāsns
Autors: lee ()
Datums: 27/01/2011 17:11

Vai tad tās var kaut kur dabūt? Tādas taču ir jāmūrē, apkārt skārda čaulas, vidū samērā nevīžīgi salipināti ķieģeļi. Ja nāk dūmi atpakaļ, iespējams, ka iekšā ķieģeļi sadrupuši un aizsprostojuši dūmeju, var mēģināt paurķēt, varbūt izdodas, bet samērā maz ticams. Ja tā jājauc ārā. Ja izjauks, tad jau būs caurums uz abām telpām un tajā vietā var kaut kādu pagaidu brīnumu ievietot.

Re: Vecā labā apaļā krāsns
Autors: khe ()
Datums: 27/01/2011 18:05

Vasarā vēl redzēju Latgalītē to metāla daļu komplektu. Bet vai tad vienmēr vajag jaunu to bleķi?

Re: Vecā labā apaļā krāsns
Autors: Didzisp ()
Datums: 27/01/2011 22:55

Jebkurš kārtīgs skārdnieks uztaisīs bleķa krāsni. Tur tak nekā nav. Gan jau vēl caksa no bleķa uzlocīs gar krāsns augšu, ja tik paprasīsi:) Krāsns bleķus tak vieglāj taisīt par notekcaurulem.

Re: Vecā labā apaļā krāsns
Autors: kdvlp ()
Datums: 28/01/2011 07:14

Pēc konstrukcijas tā bleķa krāsns ir ideālāka par visiem citiem šeit apspriestajiem risinājumiem, jo kā siltuma akumulators tā ir ar ideālu formu - mazā virsma ļauj bremzēt siltuma atdevi. Neviens jau nespiež virsmu taisīt no prasta skārda un nokrāsot ar eļļas krāsu. Tāpat durvis var būt kvalitatīvas ar stiklu. Fasādi, tāpat kā čuguna kamīniem, var taisīt falšu - dekoratīvu. Tikai kāda shēma derētu vai kāda jauna pieredze.

Re: Vecā labā apaļā krāsns
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 28/01/2011 08:30

Delviga grāmatā ir vienas rasējums, nav gan doti izmēri, tomēr, salīdzinot ar ķieģeļiem, diametrs varētu būt ap 0.7-0.8 m.

Re: Vecā labā apaļā krāsns
Autors: aaaa ()
Datums: 28/01/2011 09:26

Man liekas, visa tā ģeniālā apaļās krāsns doma tomēr ir drošība. Nav svarīgi, kā ķieģeļi salipināti - krāsns uz āru nedūmos un arī konstruēt daudz vieglāk - faktiski tur nemaz krāsns ķieģeļus nevajadzētu - varētu salipināt jebkurus akmeņus ar mālu javu iekšpusē - galvenais, lai masa būtu. Kā svensonu Camina rūpnieciskās "podiņu" krāsnis - bleķa korpuss, naturāli piebērts ar smiltīm. Pusotra tonna masas - nu ko tad krāsnij vairāk vajag?

Re: Vecā labā apaļā krāsns
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 28/01/2011 09:39

Vai starp telpām bleķi nelika uzreiz gar koka sienas galu? No siltumtehnikas viedokļa gan manuprāt šķirba starp bleķi un oderējumu neko labu nedod.

Re: Vecā labā apaļā krāsns
Autors: aaaa ()
Datums: 28/01/2011 09:46

Nea, to nu gan ne. Man radiem krāsns stūrī starp 3 istabām. Koka dēļu starpsienas. Klasiski atstāj apmēram ķieģeļa platuma šķirbu un piemūrē klāt līdz ar koka sienu. Koka sienai un ķieģeļiem pēc tam vienlaidu apmetums - kokam uz skaliem, ķieģeļiem pa taisno. Tur vēl veco laiku elektroinstalācija - es teiktu - pat drošāk kā mūsdienās. Visi vadi iet pa virsu (agrāk koka mājām tas bija būvnormatīvos paģērēts), vai nu centimetru nost no sienas uz apaļiem keramikas distancerīšiem, vai, ja ir klāt, tad vadi smuki ievalcēti metāla apvalkā. Nozarkārbas no bakelīta, kas, atšķirībā no mūsdienu jēlplastmasas nozarenēm, praktiski nedeg, arī slēdži.
Tā krāsns, kas starp 3 istabām, no skursteņa atrodas vismaz 3 m attālumā. Līdz skurstenim iet nedaudz slīpa dūmeja, kas principā karājas gaisā. Pa stūriem leņķdzelži, mūrēta no ķieģeļiem, apmesta. Vilkme zvērīga nupat jau 100 gadus.

Iet uz lapu: 1234Nākošā
Pašreizējā: 1 no 4


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  **     **  **     **   *******    *******  
 **        ***   ***  **     **  **     **  **     ** 
 **        **** ****  **     **  **                ** 
 ******    ** *** **  **     **  ********    *******  
 **        **     **  **     **  **     **         ** 
 **        **     **  **     **  **     **  **     ** 
 ********  **     **   *******    *******    *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727