UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Audio kabeļi
Autors: manparchu ()
Datums: 16/03/2011 10:16

Veicu remontu un ir iespēja ģipškartona sienās savilkt kabeļus arī priekš mājas audio. Apskaņošanas sistēma gan vēl nav, tik vīzija uz perspektīvu. Tāpēc jautājums spečukiem, kādus kabeļus vajadzētu ievilkt no iecerētās mūzikas centra dislokācijas vietas uz potenciālajām skandu vietām? Es labprāt "iemestu" sienās/griestos dažus liekus vadu metrus ar domu, ka par pašu audio sistēmu sākšu domāt pēc gada.
PS. Telpa - 30 m2 viesistaba, par super-truper Hi-End skanējumu satraukuma nav, ar polsterēšanu un ideālāko skandu izvietojuma vietu testēšanu nenodarbošos. Apskaņošanas mērķis - lai dzīve omulīgāka :)
PPS. Plasmasas kabeļu kanālus, ar domu, ka varēs savilkt iekšā visu, ko ievajadzēsies, nepiedāvāt. Slēpt grīdlīstēs arī nav risinājums.

Re: Audio kabeļi
Autors: LaurisV ()
Datums: 16/03/2011 10:47

Galvenais, lai daudzdzīslu, lokani. Nekādi speciālie audio kabeļi nav vajadzīgi, tas ir mīts. Vienīgais audio kabeļu pluss ir tāds, ka tie ir vizuāli pievilcīgāki(caurspīdīgi), tiem ir marķējums, lai nesajauktu + un -(tas ir nosacīts + un -, jo tas nodrošina vienīgi to, lai skaļruņi netiktu saslēgti pretfāzē, tātad jāievēro koncekvence), un tie ir lokani.

Re: Audio kabeļi
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 16/03/2011 11:04

Priekš kam iebūvēt lokanus? Ieliec lieku to pašu vīto pāru kabeli kā ethernetam. Sanāks pa simetriskā interfeisa pārim priekš 4 audio kanāliem, kam vajadzētu būt pietiekami pat filmām vai spēlēm, kurās šauj priekšā un pakaļā. Ja tomēr vajag 5, tad liec vēl 4 pārus. Vai arī optiku.

Re: Audio kabeļi
Autors: manparchu ()
Datums: 16/03/2011 11:12

LauriV,
Paldies par atbildi! Bet, vai vari konkrētāk? Ieteicamais šķērsgriezums, materiāls - vara? Vai ar "daudzdzīslu" domāts tas, kur atsevišķa dzīsla sastāv no n-kopā savītiem mikroskopiskām stieplītēm? Manā uztverē standarta 3x1,5mm2 elektrības kabelis ir "3 dzīslu"(fāze, nulle, zeme). Jā, cik tad pavisam dzīslas vajag audio - divas? Par ekranēšanu ir jāstraucas, ja paredzamais vadu garums - līdz 6 m?

Re: Audio kabeļi
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 16/03/2011 11:16

Šķērsgriezuma pietiks pat mata resnumā. Kopējo ethernet kabeļu ekrānu vieno pie visām "Chassis ground":
[en.wikipedia.org]

Re: Audio kabeļi
Autors: Didzisp ()
Datums: 16/03/2011 11:21

Ieliec gofras trubas ar buksieri un nelauzi galvu. Kad būsi nobriedis līdz skaņai varbūt sagribēsies HI-END un visus tos datorkabeļus varēsi iespraust vienā vietā :)
Nu nav iespējams tā savilkt kabeļus lai paredzētu visus variantus, bet pa trubām vēlāk veklkā ko gribi. Trubas galā tukša kārba ar vāku un nekādu problēmu.

Re: Audio kabeļi
Autors: aaaa ()
Datums: 16/03/2011 11:30

Audio tikai un vienīgi daudzdzīslu un vēlams resnus. Pats reiz piedalījos vadu demonstrācijā vienā Hi-Fi veikalā, kur pie konstanta setupa tika mainīti sistēmas komponenti - vadi, tumbas utt. Vadu ietekme uz skaņas kvalitāti ir milzīga!!! Ja velc, tad ievelc parastos daudzdzīslu 2x1.5 uz katru tumbu obligāti vara! un darīts.
Nesaku, ka jāvelk kaut kādi speciālie audio kabeļi, bet nu arī ne telefona vadi. Galu galā uz tiem dažiem desmitiem metru pāris lati vairāk vai mazāk nekādu lomu nespēlē.

Re: Audio kabeļi
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 16/03/2011 11:42

Vispār mūsdienīgi būtu mājas media serveris un pat ne caur vadiem, bet bez vadiem pieslēgtas konsoles.
Garš interfeiss starp jaudas pastiprinātāju un skaļruni jebkurā gadījumā ir garām. Ja nu tomēr, tad vada viņu pretestība būtu jāsalāgo ar skaļruni. Pie 8 omiem tās varētu būt divas folijas abpus plānas dielektriķa plēves.

Re: Audio kabeļi
Autors: aaaa ()
Datums: 16/03/2011 13:17

Demonstrācija bija sekojoša - (mani tur aizvilka čoms audiofīls un tas bija Zviedrijā) - smukā polsterētā istabā nolikta high-end sistēma no augšējā plaukta.
Pieslēdz parastu tievu elektrības vadu un atskaņo to pašu gabalu, ja nemaldos, bija kaut kāds klasiskais orķestris. Noņem vadu, uzliek paresnu vara vadu no lētā gala - man kā pilnīgam nejēgam šajā jomā atšķirība bija vairāk kā saklausāma ar ausi. Tālāk lika pavisam dārgu vadu (ja nemaldos, cena bija kaut kādi kreizī 100 USD/m), un atkal varēja just atšķirību, bet nu tiki tad, ja pasaka, uz ko tieši jāklausās. Tests bija arī uz dažādām tumbām, jo pilsonis konkrēti gribēja pirkt tumbas.
Protams, ja pie esošas sistēmas pieslēgs lielas tumbas ar etherneta vadu, skanēt jau viņas skanēs un nesalīdzinot nekāda vaina, bet vai dažu latu dēļ ir vērts likt ko tādu, kas točno nav tas labākais variants?
Ja par mājas kinozāli, tad uzmanība jāpievērš tikai front un centram, pārējais ir tikai efektam. Uz aizmugurējiem skaļruņiem var vilkt arī telefona vadu, tas nav svarīgi. Protams, ja visas tumbas ir komplekts par 50Ls, tad arī ar vadiem nav vērts iespringt.

Re: Audio kabeļi
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 16/03/2011 13:34

Vai tiešām uz nieka 20 kHz izpaustos nesen apspriestais skinefekts?
Kā jau teicu, no praktiskā viedokļa nevajag vispār attālināt skaļruni no pastiprinātāja. Pa etherneta vadu jālaiž lineārās izejas līmeņa signāls. Ar līnijas pretestību salāgota simetriska mazjaudas signāla kvalitatīvas pārraides košākais piemērs ir padomjlaika radio translācijas caur parasto telefona vīto pāri (kopējā buntē ar telefona sarunām) attālumā no Mežaparka līdz Doma laukumam! Šodien visi kabeļi pieder Lattelekomam un radio translācijas, tostarp no Mežaparka, veic caur satelītlinku, kurš laiž cauri tikai zemā bitreitā saspiestu šļupstošu signālu.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.