UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

apkures katla automatizācija
Autors: specs ()
Datums: 11/05/2011 22:55

Nevaru saprast, kāda īsti jēga granulu apkures katla apgreidošanai ar āra vai istabas temperatūras sensoru, ja radiatoriem ir termoregulatori. Saprotu, ka katlam ir jāuzliek katlā uzturamā min temperatūra, un lai šis dzenā 70 grādīgu ūdeni pa trubām, bet, ja mājā būs pietiekami silts, tad ūdens cirkulēs garām radiatoriem, jo termoregulatori būs noslēgušies. Tas pats jautājums par mazā loka nepieciešamību???

Re: apkures katla automatizācija
Autors: kamins ()
Datums: 12/05/2011 11:02

Biki precizēšu. Āra temperatūras lasītājs dod signālu katlam un pēc šem datiem katls maina savu temperatūru un sistēmas temperatūru. Pašā katlā ir ielikta minimālā un maksimālā temperatūra, kā arī vasaras režīms pie kādas temperatūras viņam ir jāstrādā pie ūdens sagatavošanas. Tas kas notiek apkures sistēmā regulē servomotors. Noturot sistēmā nepieciešamo temperatūru. Ar termogalvām jau atsevišķi pieregulē katras telpas temperatūru. Uz to arī sanāk ekonomija. Bezšiem pamatiem ir vel pāris fīčas kas palīdz ekonomēt . Tas jau ir atkarīgs no katra ražotāja atsevišķi.

Re: apkures katla automatizācija
Autors: phe ()
Datums: 13/05/2011 16:59

āra temp. devēja vienīgais uzdevums ir likt laicīgi katlam sākt darboties vai tieši otrādi samazināt kurināšanu, negaidot kamēr istabā mainīsies temp., tas ļauj noturēt vienmērīgāku temp. telpā un varbūt drusku ietaupīt kurināmo.
BET tam vajag arī atbilstošu automātiku, nezinu vai kādam granulniekam vispār tāda ir!?

telpas temp devējs arī ļauj uzturēt stabilāku t telpā, (tasir kā auto ir kondicionieris un ir klimata kontrole)

mazais loks IR obligāts noteikums!!! un par to nevar būt diskusijas!!!

Re: apkures katla automatizācija
Autors: Rx ()
Datums: 13/05/2011 20:20

Izstabas termoregulators pret radiatora termoregulatoru: Izstabas termoregulators seko patiesajai temperatūrai izstabā, jo to uzstāda tajā vietā, kur nav tiešas radiatora siltuma ietekmes. Un pa caurulēm tad plūst salīdzinoši zema temperatūra. Ja regulē tikai radiatoru termostati, tad temperatūra izstabā tiek kontrolēta nosacīti, jo pie radiatora tā ir vienmēr lielāka. Bet aizveroties radiatora termovārstam savienojošš caurules vienalga silda. Lietojot abas regulācijas var precīzāk uzturēt telpās komforta temperatūru.

Re: apkures katla automatizācija
Autors: specs ()
Datums: 14/05/2011 10:12

Katls savu ieslēgšanos/izslēgšanos regulē ar iekšējo automātiku, t.i. ieslēdzas, kad temperatūra katlā nokrītas zem, piemēram, 70 grādiem. Tāpēc domāju, ka var atstāt katlu tikai uz iekšējo automātiku - paša katla temperatūras kontroli, bet telpu temperatūru regulēt ar radiatoru termoregulatoriem. Nav uzdevums ekonomēt uz automātiku, bet vienkārši nesaprotu, ko tas āra vai iekšas devējs regulēs, ja termogalvas virinās radiatorus un katla ieslēgšanos/izlēgšanos regulēs katla temperatūras devējs, kas reaģēs uz to, cik ātri atdzisīs ūdens sistēmā. Paskaidrojiet!

Re: apkures katla automatizācija
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 14/05/2011 15:01

Reiz jau Jāņa blogā
[salmiunmali.blogs.lv]
secinājām, ka vismaz vienu pietiekami lielu patērētāju nedrīkst regulēt, citādi var notikt bums!

Re: apkures katla automatizācija
Autors: kamins ()
Datums: 15/05/2011 21:35

Ne visiem katliem, bet KLIMOSZ granulu katliem un jaunajiem malkas katliem ir šādas automātikas jau gadus 3. Tā pati automātika, kas regulē katla darbību regulē arī sistēmas temperatūru atkarībā no āra temperatūras. Tādēļ katlam ir vairāki sensori, kas piestiprināti pie caurulēm un lasa temperatūru. Kā arī vada servomotoru. Jaunā tipa automātikas var vadīt divus atsevišķas kontūras(servomotorus)

Re: apkures katla automatizācija
Autors: Didims ()
Datums: 16/05/2011 09:42

Pēc āra temperatūras var mainīt uz radiatoriem ejošā ūdens temperatūru. Lai radiatori būtu vienmērīgi silti tik cik +- nepieciešams - bišķ padziest, bišķ papildinās ar _nedaudz_ siltāku ūdeni. Siltākā laikā dodot uz radiatoriem pārmēru karstu ūdeni vienā brīdī tie būs karsti, tad atdzisīs pavisam auksti, tad telpas temperatūrai atdziestot termoregulators atkal tos pielaidīs ar karstu ūdeni, tāda raustīšanās. Tas gan ievērojamāk ir pie masīvām ēkas konstrukcijām.

Re: apkures katla automatizācija
Autors: JanisJanis ()
Datums: 20/05/2011 15:42

Ja māki youtubē ieslēgt subtitrus (Latviešu), tad mēģini noskatīties šo video:
[youtu.be]

Protams tur ir redzamas dažas Angļu īpatnības (radiatoru galvas vertikāli), bet visumā ļoti lēnām un soli pa solim izstāsta par apkuri.

Cieņā
energodata.lv

Re: apkures katla automatizācija
Autors: Zigurds ()
Datums: 27/05/2011 14:18

specs Wrote:
-------------------------------------------------------
> Nevaru saprast, kāda īsti jēga granulu apkures
> katla apgreidošanai ar āra vai istabas
> temperatūras sensoru, ja radiatoriem ir
> termoregulatori. Saprotu, ka katlam ir jāuzliek
> katlā uzturamā min temperatūra, un lai šis
> dzenā 70 grādīgu ūdeni pa trubām, bet, ja
> mājā būs pietiekami silts, tad ūdens cirkulēs
> garām radiatoriem, jo termoregulatori būs
> noslēgušies. Tas pats jautājums par mazā loka
> nepieciešamību???

pilnīgi piekrītu, ka āra sensors ir lieka izvirtība un vairāk nepieciešams zemas temperatūras kondensācijas katlu iekārtām. mazais loks nepieciešams, lai karstā ūdens temperatūra boilerī turās pietiekoši karsta, kad radiātoros pietiek ar 40C, bet grīdai - 28C.



Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.