UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
sadales kastes uzstadisana
Autors: andris201 ()
Datums: 06/06/2011 11:44

Jautajums ka butu pareizi sadales kaste nulli ar zemejumu kopa skruvet pie vienas klemes vai atseviski katru pie savas?

Re: sadales kastes uzstadisana
Autors: Dzindzis ()
Datums: 06/06/2011 12:12

Var gan ta gan ta galvenais lai ekai butu ists zemejums nevis tikai zemejuma kontaktgrupa.

Re: sadales kastes uzstadisana
Autors: andris201 ()
Datums: 06/06/2011 12:48

Kapec ir ta, ka var divejadi var slegt?

Re: sadales kastes uzstadisana
Autors: Dzindzis ()
Datums: 06/06/2011 13:24

Visas jaunajas sadales ir atseviski 0 kontaktu gruppa un zemes kontaktu grupa. 90% jaunbuvju zemes kontaktu grupa karajas gaisa un nekur nav sazemeta. Dazas jaunbuves ir noverots sunts starp 0 un zemes grupam.Pareizi butu 0 kontaktu gruppu savienot ar ienakoso 0 bet zemejuma gruppu savienot ar isto zemejumu nesavienojot savstarpeji jo pa ienakoso 0 ir bijusi gadijumi kad ir nakusi kartiga faze.

Re: sadales kastes uzstadisana
Autors: Didzisp ()
Datums: 07/06/2011 01:29

Šitais jautājums jau te forumā daudz apspriests. Par savienojumu Tev Dzindzis nebūs taisnība. Kā reizi galvenajā sadalē zemējuma kontūrs jasavieno ar mājai pienākošo nullesvadu(moderni to sauc par neitrāli). Būtībā tas ir pēdejais atkārtotais zemejums līnijai. Tālāk jau mājā nekur mekādā gadījumā nullesvadu nesavieno ar zemējumu. Šādā slēgumā ir sazemēta visa sadzīves tehnika un gadījumā, ja uz pienakoša nullesvada parādās fāzes spriegums, tad tas noplūst uz zemejuma kontūru. Protams, zemejuma kontūram jābūt ar attiecīgo pretestību, tad tiks izsists drošinatājs apakšstacijā un mājas tehnika būs pasargāta no pārsprieguma. Šitās lietas tak ir tik elementāras bet nu gadiem tiek visādi varianti apspriesti un muļķības rakstītas.

Re: sadales kastes uzstadisana
Autors: Dzindzis ()
Datums: 07/06/2011 09:00

Mani gan ir savadak macijusi. Piemeram gadijumos kad elektriba iet pa gaisvadu linijam , iesper zibens - uz 0 paradas par desmit kV potencials ar milzigu jaudu. Majas zemejums lai cik zemomigs butu nespes pilniba visu izkliedet. Attiecigi uz visam majas iericem paradisies kV elektribas. Es negribu nevienam neko iestastit es tikai uzrakstu ka man ir macits un pec maniem noverojumiem ari ir pareizi.

Re: sadales kastes uzstadisana
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 07/06/2011 09:34

Ja spēriens paceļ mājas zemējuma potenciālu, mājā iekšā nekas, bet var norauties, ja kāds stāv ārā uz zemes un ar roku pieķēries mājas sienai. Pārsprieguma izlādētāji starp 0 un zemi bija dārgāki par tiem, kas starp fāzi un 0, tāpēc arī man tādu nav un ieejā savienota zeme ar nulli. Bet arī tāds izlādētājs pie liela spēriena tikai nedaudz samazinātu ārā stāvošajam pa nagiem sitošo spriegumu, taču palielinātu pārspriegumus mājas iekšējā tīklā.

Re: sadales kastes uzstadisana
Autors: khe ()
Datums: 07/06/2011 09:35

Vai tad zibens necaursitīs piem veļasmašinās kondiķus u.c. elektromotoru traucējumu slāpējošos kondiķus? Tāpat radīsies savienojums starp 0 un neitrāli?

Re: sadales kastes uzstadisana
Autors: Dzindzis ()
Datums: 07/06/2011 10:14

Jaa majas iericu barosanas bloki nosvils bet uz iericu korpusiem potencials visu laiku bus tuvu 0. Attiecigi ja tev paveicaas zibens izlades laika atspiesties pret velasmasinu un mazgat rokas - tu paliksi dzivs.

Re: sadales kastes uzstadisana
Autors: Didzisp ()
Datums: 07/06/2011 12:13

Ja iesper zibens gaisvadu līnijā, tad ir pilnīgi pofig, trāpa tas nullē, fāzē, vai zemējumā- tāpat visai elektronikai ir pipec :) Dzindzis, grūti pateikt, kāda tā apmācību sistema, bet sazemēts nullesvads galvenaja sadalē ir uzskatāms par atkartoto zemejumu, kurā parasti ierīkots daudzos līnijas stabos, tikai zemējuma kontūram ir zemaka pretestība, kā tiem drātsgaliem pie stabiem. Ja teorētiski nullesvada būs zibens potenciāls, tad tas būs savienots pie mājas ar zemi un potencials starp veļmašīnas korpusu un zemi faktiski arī būs vienādāks. Tā kā nekas bīstams nesanak. Protams tas ir tīri teoretiski, jo kur un kā sper zibens zin tiek Dievs tas kungs :) Faktiski no zibens spēriena aizsargāties nav iespējams. Ja arī nebūs tiešā trapjuma, tad no elektromagnetiskā impulsa izsargāties, parastā mājā, nav iespejams. Tad vajag faradeja būri :) Nav jau arī jēga, jo kaut vai tā pati datortehniuka ir tik lēta, ka aizsardzības iekārtas izmaksā dārgak, kā teiksi nopirkt jaunu rūteri. Cik nu mums tās zibens bieši sper, bet kārtīgs zemējuma gan vajadzīgs visai sadzīves tehnikai. Norauties no fazaes sprieguma ir tūkstošiem reižu lielāka iespēja kā no zibens spēriena. Ja mājai pienak gaisvadu līnija, tad, pērkona laikā visi patērētāji ir jaizrauj no reozetēm un nav ko veļu mazgāt :)

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  **     **  ********    *******   **     ** 
 **   **   ***   ***  **     **  **     **  **     ** 
 **  **    **** ****  **     **  **         **     ** 
 *****     ** *** **  ********   ********   **     ** 
 **  **    **     **  **     **  **     **   **   **  
 **   **   **     **  **     **  **     **    ** **   
 **    **  **     **  ********    *******      ***    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727