UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Par elektroenerģijas uzskaiti.
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 06/07/2011 23:27

Teorētiskas dabas jautājums. Ir divi elektrības skaitītāji daudzīvokļu ēkā. Es sava spēka vada nulles vadu pievienoju pie kaimiņa skaitītāja. Vai tādā veidā es nesamazinu elektrības patēriņu, jo mana skaitītāja nulles vads ir atslēgts.

Re: Par elektroenerģijas uzskaiti.
Autors: zihers ()
Datums: 07/07/2011 09:18

Cik noprotu, tad doma par pēc skaitītāja esošā nulles vada pievienošanu citam nulles vadam, t.i. kaimiņa nulles vadam vai ekstrēmāk - ūdensvadam, apkurei utml.. Uz elektroenerģijas uzskaiti šāda situācija iespaidu neatstāj, bet uz dzīves labsajūtu gan.
Normālā situācijā skaitītāja strāvas spolei caurplūdusī strāva nemainīsies, arī sprieguma spolei nekas nemainās. Ir variācijas par dažādām fāzēm un pienākošā nulles vada pazušanu, taču tas vairāk uz manis pieminēto dzīves labsajūtu. Ja ir iespēja operēt ar pirmsskaitītāja ķēdi, tad cita situācija.

Re: Par elektroenerģijas uzskaiti.
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 07/07/2011 11:14

... tātad, ja jau nulles vads elektroenerģijas uzskaites ierīci neietekmē, tad kapēc tas tiek tai pieslēgts?

Re: Par elektroenerģijas uzskaiti.
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 07/07/2011 11:19

No vismaz vienas puses jāpieslēdz, lai darbotos sprieguma spole. Jaudas formulā P-U*I arī taču ietilpst gan strāva, gan spriegums.

Re: Par elektroenerģijas uzskaiti.
Autors: paskars ()
Datums: 09/07/2011 17:41

Skaitītāja sprieguma spoles darbības nodrošināšanai nepieciešama nulle. Skaitītājs nullei pievienots paraleli (nulle, pretēji fāzei, caur skaitītāju neplūst).
Tātad atvienojot nulli no skaitītāja pēcuzskaites pusē un pievienojot to citur , skaitītāja darbībā nekas nemainīsies. Tas skaitīs tā kā nākas, jo fāzes plūdīs tam cauri.
Ja no skaitītāja tiek atvienota nulle arī pirmsuzskaites pusē, tad 1-fāzes skaitītājs 100% pārstās griezties vispār (nedarbosies sprieguma spole), par 3-fāžu skaitītāju neesmu 100% drošs, bet domāju, ka tas griezīsies tāpat kā iepriekš.
Tā ka to savu nulli vari slēgt, kur gribi - skaitītāja rādījums ne tev ne kaimiņam nemainīsies. Tikai šadā gadījumā tiks noslogots kaimiņa nullvads, kas pieņemsim dubultai slodzei nav rēķināts un var nodegt.
Kaimiņš šādu pieslēgumu var nesaprast, jo tomēr tas nav korekts! Viņš var to atvienot, vai arī iet kauties ar tevi! :D

Re: Par elektroenerģijas uzskaiti.
Autors: būvinženieris Ivars Brinmanis ()
Datums: 09/07/2011 20:23

Tātad sprieguma spoles darbībai nepieciešama nulle... no tā izriet, ka es pie nulles vada varu pieslēgties arī pirms uzskaites un to nevarēs konstatēt. Tātad man nulles vadam var būt paralēls pieslēgums. Savukārt to nulles vadu , kas pieslēgts skaitītājam es varu noslogot ar citas frekvences svārtstībām, kas atšķiras no tīkla 60Hz, piemēram 300Hz. Kas notiek ar uzskaites spoles darbību?

Re: Par elektroenerģijas uzskaiti.
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 10/07/2011 00:26

Redzēju reiz lapu krieviski, kādi vispār ir skaitītāji utt, varbūt kāda no šīm:
[www.google.lv]

Re: Par elektroenerģijas uzskaiti.
Autors: Jo ()
Datums: 10/07/2011 12:56

Palasiet labak so informaciju [leg.co.ua]. Ka sacit jasak "Na kazduju hitruju zopu estj hren s vintom"

Re: Par elektroenerģijas uzskaiti.
Autors: gam ()
Datums: 11/07/2011 09:41

gruti laiki inzenieriem, gruti par elektribu samaksat :D

Re: Par elektroenerģijas uzskaiti.
Autors: moldriks ()
Datums: 03/08/2011 02:38

Interesanti ko tur taisies darīt un kā taisies mainīt to frekvenci un ko par to teiks TV aparāts.:). Nulli vari ņemt no kurienes gribi, kaut vai dzen mietu zemē. Skaitītājs griezīsies tāpat. Arī, ja mēģināsi ar /frekvenčnieku/ regulēt veļasmašīnas apgriezienus.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.