UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Vecā mājā atjaunot apkuri...
Autors: portiz ()
Datums: 26/10/2011 05:42

Esmu apkures meklējumos. Lieta tāda, ka ir 80gadīga māja Rigaa. Platība mazliet pāri 120m2. Savulaik paša mūrnieka celtas un attiecīgi ieliktas bija divas podiņkrānis - viena mazāka, otra lielāka apvienojumā ar virtuves plīti. Kaut kad 2000.gadu sākumā tā laika īpašnieki izrāva krānis ārā, viena daleji saglabajusies - muritis palicis, iemūrēja virtuves krāsnis murisha vietaa kamīnu un otrā pusē nojaucot plīti - uzlika gāzes apkures katlu Junker Cerasmart un kadreizejo virtuvi uztaisija par vannas istabu.
Viss jau būtu labi, ja vien apkure gāzes balonos nebūtu tik dārga un ar saviem trūkumiem - ja nav laikus piegādāta gāze - vari palikt aukstumā.

Majas 5 istabas diezgan savdabigi izkartotas - faktiski maja ir ka divas daljas sadalita - kopeja istabu platiba teju 73m2 ir divas daljas + viena istaba no tiem 73 - 9m2 blakus virtuvei, kura nav maza - gandriz 19m2, jo majas kadreizejam 3 standarta istabam, kuram bija paredzeta malkas apkure - velak padomju gados piebuvets majas galaa, verandas vietaa vel divas istabas. Viena ir saules puse - liela(21m2),divi lieli logi, silta vienmer, otra(8,8m2) - vienmer vesa,viens logs, maza un nepiesilst ar metru garo radiatoru. Ta jau ir pirma sape ar esosho gazes apkuri, ka mazo istabu nebij iespejams normali apdzivot, tagad esam samierinajushies un vienkarshi ierikojushi gerbtuvi visiem, jo ir parak vesa, parak maz gaismas.

Otrs - mums ienākumi dikti mainīgi, visa esošā situācija apkārt liek padomāt uz priekšu - dikti negribas to atkarību no gāzes.
Ērti jau bez gala - ieslēdz katlu un aizmirsti teju uz gadu, līdz ikgadējai apkopei. Gāzes katla meistars, kas šo licis, ieteica uzlikt automatiku, kas regulē katlu pēc vajadzīgās apkures T telpās. Nezinu, kā to štruntu precīzi sauca. Un cik liela vai maz jēga no tā ir.

Kāpēc gribas kaut ko mainīt -
- gāze balonos ir dārga - mums sanāk ar visu ūdens uzsildīšanu un apkuri gadā ap 1400Ls. Par cik vel nav pabeigata vannas istaba un vannas nav, tad silatais udens terejas mazak, bet bus vairak, kad pabeigsim, par cik 3 mazi berni un 2 pieaugushie. Dusha tomer mazak patere silto udeni.
-ja gadas, kad piegadatajam nav gazes baloni, ko atvest = sedi aukstumaa. Nu nepatik man ta atkariba no piegadatajiem, laiku saskanjoshana darba laika u.c
- man ir patalogiskas iedomas, ka vajag maksimali visu pashu, maksimali neatkarigiem no dazadu veidu piegadatajiem - elektribas, gazes u.c
- malka ir pashiem daudz bieza slani, ir kas par velti sagatavo, jo cilvekam patik gatavot malku, otrs - pashiem ir gan savs mezs, gan tehnika ar ko sagatavot, izvest, atvest u.c
- es samera daudz uzturos majas, darbs tads, ka varu brivak planot kur un kad stradaju - krasns kurinashana nesagada problemas, esmu laukos augusi.
- ir jau divi skurstenji - nav nekas no jauna jaizgudro,tiesa- viens nefunkcione jau gadus teju 10, otrs funcione, tik ievilkta papildus truba gazes katlam. Un papildus kalpo kaminam, kas ir gan vizuali pabriesmiga skata, gan reali nesilda diez ko, mazu telpu, kura iebuvets, piesilda nedaudz, bet visur citur , protams, auksts. Kad izkuras - diezgan fiksi atdziest. Man , pieradushai laukos kurinat krasnis, izmeginajos dazadi = jega maza - siltums viss izkup gaisaa.

Problema ir sekojosha - nav vietas kur likt malkas apkures katlu, ja liek metala ar visiem papildus pribambasiem. Kamins man riebjas jebkura gadijumaa un bij doma manit.

Vai kadam ir pieredze ka apvienot patikamo ar lietderigo - esosho gazes apkures sistemu ar malkas apkuri? Ideala gadijumaa gribetu pashreizeja virtuve vel malkas pliti ar muriti istabaa apvienot, jo daudz gatavoju un cepu maizi. Teoretiski tas droshi vien ir iespejams, jo skurstenis tak ir palicis no kadreizejas krasns. Laukos bija maizes krasns, ir vel tagad, tik jalabo. Shaja maja nekad tada nav bijusi, bet kadreizeja virtuve tagad ir vannas istaba un droshi vien palikushajam skurstenim, kas shobrid ir pie virtuves, nebij paredzets neko dizi lielu klat piejugt, ka vien nelielu krasni, kas apsildija 2 istabas(skatoties pec kadreizejiem planiem).

Jautajums tads - cik liela butu jega likt kaminkurtuvi esosha kamina vietaa, ja tapat kamins ir istabaa, kur 16,5 m2, talak ir istaba 21m2, bet otra majas dalja ir faktiski pilnigi atsevishkji, ticamak un vienkarshak ir likt pie otra skurstenja otru krasni. Bet baidos pat domat par izmaksam un gribas ne tikai prakstiski, bet ari gliti(savulaik te bijushas vienkarshas baltu glazeto podinju krasnis bez visadam cakam u.c - gribas kaut ko tadu pashu). Vai buvet normalu kaminu esosha vietaa un kaut kada veida sajukt esosho centralo apkuri. Vai tas maz iespejams, ja shobrid ta strada ar gazi. Un par malku ir doma tada, ka kamer esam pie majas -gan lai letak, kurinam ar to. Ja esam prom ilgaku laiku, ka nesanak iekurinat vismaz 1x dienaa - iesledzam gazi.
Vai ir tads varinats, kad apkures krasnij ir reize ari plits virsma uz ka gatavo edienu un sajudzama ar cenralapkuri. Ka tada gadijumaa ar silto udeni?
Otrs - visas izmainjas japlano paredzot, ka nakotnee tiks izbuveti beninji ar ~ platibu 40-50 m2.
Ir kadi ieteikumi?
Pametajos lasot aprakstus katliem - skatoties izmerus, gala beigas ari izskatu - mums nemaz nav kur tadu ielikt. Ja tadu liktu, teju vai speciala piebuve jabuvee, kas pie esoshas situacijas to maju skata zinjaa izkropljos, jau ta piebuves laika gaita nakushas klat. Krasnis - nekadas saprashanas, lasu aprakstus , bet gudraka nepaliku, lai spetu saprast vai mums tas der. Vel jo mazak saprotu - letak, glitak, vieglak darbinamas butu parasti, klasiski muretas(un kur tagad raut labu krasnju meistaru?) vai ielikt ruptnieciski razotas krasnis/kaminkrasni. Ja liek klasiski, ta ka ta pastav problema - paliek udens, kas jasilda vai nu ar gazi, vai elektribu. Gribas maksimalu neatkaribu no citiem. Ja udens paliek uz elektribas vai gazes - abos gadijumos var but bridis, ka jamazgajas udens vannite bez silta udens. Vai iespejams udenim uzlikt saules energijas apsildi - tas prieks gan jau nav diez ko lets. Un vai viss funkcione pilnigi bez papildus elektribas no Latvenergo?
Pa cik jumtam ta ka ta naksies piekerties, ja buvges 2 stavu, tad varbut var apvienot un uzlikt kaut ko uz jumta alternativas energijas iegushanai kaut udens sildishanai tikai. Tiesa, es gan baidos domat par izmaksam visam un cik gados tas maz atmaksatos. Bt shausmigi nepatik ari esosha situacija, ka apkure izmaksa daudz, otrs - atkariba no piegades. Ja nav gazes(ka man dotaja bridi gazes piegadataji nespej piegadat kopsh piektdienas gazi, jo neesot ko...), vai kada bridi nav gazei naudas, paliec vispar bez apkures. Nedarbinasi tak silditajus, kas izmaksa vel drausmigak. Malku tapat vedam un vedisim no laukiem, jo turp vismaz tuvakos gadus braukasim regulari, par cik pashiem zeme. Tik cik sagatavoshanas izmaksas uz vietas.

Re: Vecā mājā atjaunot apkuri...
Autors: q ()
Datums: 26/10/2011 07:17

Vai Tu Austrālijā dzīvo?

Re: Vecā mājā atjaunot apkuri...
Autors: khe ()
Datums: 26/10/2011 09:06

Jūsu gadījumā iesaku paralēli esošai apkurei ielikt piem Kalvis apkures plīti ar cepeškrāsni.Tā, lai kurinot plīti gāzes katls saprot, ka siltuma pietiek un atslēdzas.
[www.kalvis.lt]

Re: Vecā mājā atjaunot apkuri...
Autors: soseds2 ()
Datums: 26/10/2011 20:06

Nu, vietu akumulatoram un malkas katlam vajadzetu atrast. Izmaksas ap 3000.. materiali, katls, akjis, darbs.

Re: Vecā mājā atjaunot apkuri...
Autors: ddt ()
Datums: 26/10/2011 20:33

Uzmūrē 2 ķieģļu krāsnis tur kur bija. Vienu dienu kurina vienu, otru dienu otru.

Re: Vecā mājā atjaunot apkuri...
Autors: Dzindzis ()
Datums: 27/10/2011 10:06

Viennozimigi čuguna krāsns ar centrālo apkuri uz kādi 25kW un kombinēto boileri.Reali lēti,smuki,aizņem maz vietas un pie vajadzības var viegli pārsēgt uz gāzi.Darbs sanest malku,nedaudz patīrīt un izbērt pelnus. Varu vēlāk iemest fočenes un aptuveno kalkulāciju cik man tas izmaksāja. 1400Ls pa sezonu kur vispār ir prāts tādu naudu maksāt par apkuri :))

Re: Vecā mājā atjaunot apkuri...
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 27/10/2011 10:25

Pievienojos ddt, plānojums, kas ļauj apkurināt ar divām krāsnīm (un vēl gatavi dūmvadi), manā skatījumā ir vērtība.

Re: Vecā mājā atjaunot apkuri...
Autors: Dzindzis ()
Datums: 27/10/2011 11:03

Jātīra divas krāsnis, jātira/jāpieskata divi dūmvadi , dubultā jānes malka, netiek atrisināta ūdens uzsildīšanas problema, dubultā tiek aizņemta vieta - reāli pagājušais gadsimts :))

Re: Vecā mājā atjaunot apkuri...
Autors: Dzindzis ()
Datums: 27/10/2011 22:32

Rekur var apskatities krasns un improvizēta siltummezgla foenes. Siltummezgls vel nav līdz galam pabeigts, vajag pievienot kombinēto boileri un saules kolektorus.
[foto.inbox.lv]

Re: Vecā mājā atjaunot apkuri...
Autors: torch ()
Datums: 27/10/2011 22:44

Nu un tev tā čuguna krāsns uz 25 kw? Kaut kā neizskatās...

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  ********   ********    *******         ** 
 **        **     **  **     **  **     **        ** 
 **        **     **  **     **  **               ** 
 ******    **     **  **     **  ********         ** 
 **        **     **  **     **  **     **  **    ** 
 **        **     **  **     **  **     **  **    ** 
 ********  ********   ********    *******    ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727