UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Malkas katls uz 160m2 līvāneni
Autors: kačigārs ()
Datums: 13/11/2011 17:18

Vecais grobiņas katls sāka laist ūdeni pelnos un jāmeklē jauns.
Vecais bija 28kw un likās pa jaudīgu, jo pārsvarā tika kvēpināts, jo nav kur likt siltumu - akumulatoru nav.
Jauno laikam ap kādi 20-23 butu jāņem.
Tikai kādu?
It kā čuguna izturīgāki, bet dikti apetelīgs uz malku.
Dzelzs it kā efektīvāki, bet pēc 7 gadi izirst.
Piedāvājumā:
Hromets, viadrus, komforts, grobiņa?
Kurš ilgāk kalpos un pie viena daudzmaz efektīvs.
Veco varēja vakarā piekraut un no rīta uz oglēm uzmest, čugunam tā laikam nevarēs.

Re: Malkas katls uz 160m2 līvāneni
Autors: qwe ()
Datums: 13/11/2011 17:27

Es ieteiktu sveces tipa katlu, teiksim - Stropuva.
Viņiem arī ir vesija, kurai ogles var bērt iekšā. Vienīgi ogles vajadzīgas šķirotās. Ja ir putekļi, tad tikai putekļus un sīkumus, ja ir lieli galbali, tad tikai lielos. Ar oglēm kurināt var panākt 7 dienu kurēšanos pie dažiem būtiskiem nosacījumiem.
Tas, ka viņš ir no dzelzs, nenozīmē ka izdegs. Viņam notiek lēnad sadegšanas process un temperatūras neuzceļās tik augstas, lai dzelss sadegtu.

Re: Malkas katls uz 160m2 līvāneni
Autors: kačigārs ()
Datums: 13/11/2011 17:30

Malka mežā aug nahaļavu, tā kā ar oglēm atkrīt.
Ir dzirdēti gadijumi, kad tie leišu katli uziet gaisā, jo neesot pareizi uztaisita apsaiste.

Re: Malkas katls uz 160m2 līvāneni
Autors: qwe ()
Datums: 13/11/2011 19:15

Apsaiste visiem katliem ir jābūt daudz maz pēc vienas shēmas. Ja tā ir savādāka kā jābūt sveces tipa katlam, tad tā ir priekš jebkura katla nepareiza. Izņemot gadijumus, ja ir apkures sistēma vaļējā.
Un kā vispār var uziet gaisā da jebkurš katls, ja slegtajā sistēmā ir jābūt vismaz diviem drošības vārstiem. Pietam Stropuvai ir patents uz sava izstrādāta gaisa ieplūdes vārstu. Ja katls iet virs 100°C, tad katls tik tālu izplešās, ka aizver vārstu ciet. Tas ir pat drošāks par parasto mehānisko vārstu kādi ir kaut kādiem Viadrus vai Rudesta un Liesmele sveces tipa katliem. Stropuvai tajā posmā nav detaļu, kas varētu sabojāties un nenostrādāt.

Re: Malkas katls uz 160m2 līvāneni
Autors: kačigārs ()
Datums: 13/11/2011 19:21

Strupova ir darināta no čuguna vai dzelzs?
Cik sezonām paredzets?
Strupova ir tas ilgdegšanas/gruzdinātajs?
Maksā gan labi - parastais malkas X 2.

Re: Malkas katls uz 160m2 līvāneni
Autors: kačigārs ()
Datums: 14/11/2011 11:07

Ir kādam pieredze ar Hromets, viadrus, komforts, grobiņas katliem?
Kurš labāks?
Ar 18kw uz 160m2 līvāneni nēbūs pamaz?

Re: Malkas katls uz 160m2 līvāneni
Autors: qwe ()
Datums: 14/11/2011 12:38

Cik es sapratu, tad no dzelzs caurulēm ar neaizmetinātu galu, kas ļāuj katlam izplesties un sarauties - nerodas mikroplausas, kuras jebkuru katla ar laiku sabojā. Kaimiņiem jauns čuguna katls pēc 3 gadiem bija metams ārā. Parādījās iekšā plaisa.
Par sezonām nemācēšu teikt. Stropuva laikam kādus 10 gadus tikai pastāv un tos pašus 10 arī garantē pie pareizas lietošanas, jo nav jau pārbaudīti ilgāk.
Jā tas ir gruzdinātājs. Patiesībā jau tā pat vien deg, tikai deg tik, cik nepieciešams siltuma uzturēšanai, nevis kā parastā katlā dēļ visas malkas degšanas reizē 70% lietderības izkūp skurstenī.
Es gan neteiktu ka čuguna katla apkure maksātu mazāk. Stropuvai malkas katls bez oglēm ap Ls850, parasts čuguna katls ap Ls500. Negribi divās stundās reizi iet mest klāt malku un no rīta salt, jāiegādājas jaudīgāks katls teiksim uz tavu platību 30kW - ap Ls650. Jāliek klāt kāds 300-400L akumulators, kurš arī maksā - teiksim - Ls250. Beigās tas pats vien sanāk. Tikai tur tev būs aizņemti 3 kvadrātmetri platības. Stropuva gadijumā labi, ja 1m2. Kā arī sveces tipa katliem tomēr pastāv iespēja pastiept kurināšanu iestājoties siltākam laikam. Parastā katlā siltākā laikā tā pat beigās paliks liekais siltums, kas izies skurstenī.
Mums vasarā Stropuva silto ūdeni boilerī ar 5 pagalēm noturēja 24h. Tas ir ļoti labs rādītājs.

Par kW. Atkarībā kāda tev tā līvāniece. Ja nesiltināta, tad vismaz 25kw jāņem. Ja siltināta tad 18 varētu derēt. Tikai nesaprotu, kāpēc pēc šodienas iespējam ir jāstrādā par kačigāru. Ja ņem parasto katlu, tad tikai jaudīgāku un ar akumulatoru. Nenožēlosi. 1x dienā iekur un aizmirsti. Ziemā 2x.

Re: Malkas katls uz 160m2 līvāneni
Autors: kačigārs ()
Datums: 14/11/2011 14:01

qwe,
Tai strupovai jau uzstādīšana arī maksās ojojoj???
Cirkulācijas sūkni arī vajadzēs.. tagad viss ir pašplūsmā.
Cik vispār varētu sanākt kopā 20kw ar visu apsaisti?

Re: Malkas katls uz 160m2 līvāneni
Autors: qwe ()
Datums: 14/11/2011 16:24

Par pašplūsmu nemācēšu neko teikt. Nav pieredzes. Izplatītājs teica, ka pašplūsma pat esot labāka priekš Stropuvas, jo nepieciešama lēna ūdens apmaiņa katlā. Tur tev labāk parunāt ar izplatītaju LV - [www.stropuva.lt]

Bet ja tev pašplūsma pēc komunistu laika standartiem, tad
pieļauju, ka ir vecie čuguna radiatori un 2x vairāk ribu nekā nepieciešams uz telpu (jābūt 1riba uz 1m2). Ja ir par daudz, tad tev tur uzreiz jāņem 40kW Stropuva. :D
Stropuvai ir divi cikli. Pirmajā uzsildam sistēmu ar kārtīgu degšanu, otrajā pārliekam uz lēnu degšanu. 40kW katls dos to, ka sistēmā temperatūru salīdzinoši ātrāk dabūsi augšā, bet lēnā degšana krietni ilgāk degs. Ja ūdens daudzums ir liels, tad mazs Stropuva katls ilgi sildīs visu sistēmu un pēc tam ātrāk izdegs.

Par pašplūsmas sistēmu neesmu zinošs. Vai tad vaļējai sistēmai liek cirkulācijas sūkni? Man liekas, ka nē. Bet kāda ir pašplūsmas sistēma Stropuvai es nemācēšu pateikt. Gan jau arī ar izplatītāju šīs lietas jāpārrunā.

Re: Malkas katls uz 160m2 līvāneni
Autors: Didims ()
Datums: 15/11/2011 09:42

Man zināmai līvānietei 20 kW bija oriģinālā katla jauda. Tagad ir uzlikts 28 kW Grobiņas katls un 750 l akumulators, sūknis ir tikai mazajam lokam, uz māju joprojām iet pašplūsmā. Radiatori nekādi pārākie - divas trubas ar bleķa plāksnītēm, nelieli.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.