UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

apkures radiatora lietošana siltajam dzeramajam ūdenim
Autors: AShks ()
Datums: 25/11/2011 00:03

Sveiki!

Situācija:
Ūdens uz boileri nāk no dziļurbuma, un tā temperatūra ir.. nu, kādi 5 grādi visticamāk. Boileris atrodas pagrabā, kurš ir neapsildāms, bet temperatūra turas ap 16 grādi. Radās doma palielināt ienākošās aukstās trubas laukumu, lai aukstais ūdens paspēj nedaudz uzsilt, pirms nokļūt boilerī. Tādā veidā boilerim būtu jāsilda vairs nevis 5grādu ūdens, bet piem. 15 grādi, un pataupītu enerģiju. Tāpat pagrabā man neskādētu arī vēsāka temperatūra, līdz ar to es vienlaicīgi varētu sasildīt ūdeni un atdzesēt pagrabu.

Vai, kā siltummaini var izmantot parastu, jaunu apkures radiatoru? tur taču nekādas eļļas vai kas cits kaitīgs nav iekšā? Ar kādām problēmām es vēl šādā veidā varētu sastapties?

Re: apkures radiatora lietošana siltajam dzeramajam ūdenim
Autors: rs ()
Datums: 25/11/2011 09:47

melnā metāla radiators dzeramajam ūdenim nederēs-ātri būs caurs, arī ūdens var būt brūns, normatīvi jau arī to neatļauj. Kaparu, nerūsējošo tēraudu varētu, tikai jārēķinās ar kondensātu...

Re: apkures radiatora lietošana siltajam dzeramajam ūdenim
Autors: aigarello ()
Datums: 25/11/2011 10:51

Varētu kaut vai kādu dzeramam ūdenim paredzētu cauruli , pietiekami garu , ap 10,15 metriem ,ievietot spirālē savītu 200 l mucā. Atkristu problēma ar kondensātu .

Re: apkures radiatora lietošana siltajam dzeramajam ūdenim
Autors: nokijs ()
Datums: 25/11/2011 11:10

Lai nedaudz priekšuzsildītu auksto ūdeni, tad var taisīt tādu sistēmu kā "drain water heat recovery", latviakojot tas skanētu kanalizācijas ūdeņu siltuma atguve. It sevišķi ja tev ir pagrabs. Papēti to caur māti googli.
Lai vai kā, bet sistēma diezgan elementāra, pat sūknis nav nepieciešams.

Re: apkures radiatora lietošana siltajam dzeramajam ūdenim
Autors: AShks ()
Datums: 25/11/2011 16:56

Hmm, tas drain water heat recovery (ja bez googleeshanas pareizi sapratu:) varētu būt tīri interesanta lieta. Jo tak tajā laikā, kad siltais ūdens patērējas, tad arī šamais nonāk kanalizācijā. Jātaisa, ka siltais ūdens uz kanalizāciju iet caur tvertni, kurā ievietota spirāle, caur kuru plūst pienākošais aukstais ūdens.
Diemžēl jau esošajā sistēmā to būs īstenot krietni dārgāk, kā iegūtais labums :)
Tiesa, dušas izvads ir brīvi pieejams, un tur iztekošās kanalizācijas siltumu toč varētu nedaudz atgūt.

Un par melnajiem radiatoriem, normatīviem un kondensātu - paldies! Tiešām būs jāpaliek pie spirālēm no kapara trubiņām.


Re: apkures radiatora lietošana siltajam dzeramajam ūdenim
Autors: Rx ()
Datums: 25/11/2011 17:27

Jautājums: kā pagrabā turas 16 grādu....( ziemā?!!!) Bez siltuma avota tas nav iespējams, ja nu griesti "siltuma cauri". Un ja tā, tad dzesējot pagrabu, tiks zaudēts siltums mājā. Ja vasarā, tad cik ziemā? Bet ja galvenais ir atdzesēt pagrabu, tad vareni liels radiators būs jāliek, vai arī ar ventilatoru jāpūš kā arī sasildītais jāuzglabā. "Ūdens sildīšana" nevar notikt dinamiski: caurplūstot aukstajam -izejā jau silts, jeb manāmi sasildīts. Process varētu notikt , ja veic nepārtrauktu cirkulāciju, kā apkurē un uzkrāj boilerī. Jāsaprot, ka , gaisā uzkrātā enerģija ( siltums) ir ļoti maza, salīdzinot ar uzkrāto sienās, griestos,..mantās un sevišķi ūdenī! Un siltuma- aukstuma apmaiņa radiatorā, gaisā, pie mazas temperatūras starpības būs ļoti maza. Jeb izpratnei: Cik ilgi jāstāv spainim auksta- 5 grādi ūdens telpā, lai tas sasiltu līdz telpas temperatūrai... Jā, var šos 10 litrus ieliet radiatorā un process būs ātrāk....bet ne jau momentāni! Bet ja uzdevums ir dzesēt pagrabu, un mazliet sasildīt ūdeni, tad ar lielu radiatoru var līdzēt: Un atkal pieminēšu Regulus radiatorus (jau citos aspektos par tiem minēju...): Tiem konstrukcijā ir: Cu čūska, kas iet pa radiatora iekšpusi, bet siltuma radiatora plāksnes ir alumīnija, speciālā tehnoloģijā kontaktētas ar Cu cauruli. Līdz ar to, nekas nerūsēs. Bet: Uzmanīgu dara tas, ka būs radiatora norasošana un elektroķīmiskais pāris Al- Cu sāks viens otru ēst nost! Bet varbūt, sasniedzot temperatūru zem rasas punkta, viss būs OK, kaut gan maz ticams...

Re: apkures radiatora lietošana siltajam dzeramajam ūdenim
Autors: Viesturs470 ()
Datums: 25/11/2011 18:37

Fizikas likumi vēl nac atcelti !
no kurienes tas siltums pagrabā - no tā paša boilera ar švaku izolāciju un caur citām konstrukcijām kur temperatūra aukstāka. ja pagraba temperatūru pazemināsi nevainot siltuma atdevi no tā avotiem plūsma aukstuma virzienā palielināsies un sasildītā udens vietā dabūsi aukstu istabu.

Ja gribi pagrabu aukstu jānovērš siltuma zudumi no boilera un citām telpām, bet ar tādējādi ietaupīto enerģiju varēsi uzsildīt to ūdeni !

Re: apkures radiatora lietošana siltajam dzeramajam ūdenim
Autors: soseds2 ()
Datums: 25/11/2011 19:55

Man pirmais naca prata par so topiku - kondensats, aprasosana. Principa seit ir runa par vienkarsotu kondicioniera vai siltumsukns darbibas principu.
Ja man butu iespeja, es noteikti realizetu saimniecibas udens prieksildisanu caur notekudeniem.

Re: apkures radiatora lietošana siltajam dzeramajam ūdenim
Autors: AShks ()
Datums: 25/11/2011 23:16

Par siltumu pagrabā.. nenoliedzami, ir arī zudumi no apkures katla trubām, kas ne pārāk labi izolētas iet uz augšējiem stāviem, boileris ir noizolēts labi, bet ienākošās / izejošās trubas ne tik labi. Bet tā ir atsevišķa maza telpiņa. Citā pagraba daļā ir vēsāks. Tiko aizgāju pačekoju, ir ap 15 grādi. Moš pie grīdas ir ap 12..13 grādi.
Siltuma zudumi caur griestiem (pirmā stāva grīdu) nevajadzētu būt lieliem. Ir dzelzbetona pārsegumi ar keramzīta slāni pa virsu, tad putuplasts, tad siltās trubas, un viss atkal apliets ar betonu.

Bet silts pagrabs bija jau tad, kad māju vēl nekurināja.. acīm redzot arī zeme nav diži auksta.

Re: apkures radiatora lietošana siltajam dzeramajam ūdenim
Autors: slēpnis nelog ()
Datums: 26/11/2011 05:41

"Jātaisa, ka siltais ūdens uz kanalizāciju iet caur tvertni, kurā ievietota spirāle, caur kuru plūst pienākošais aukstais ūdens. "

Nē, tā nav jātaisa :) Siltā ūdens pievienotais saturs ieķeps spirālē, papildus tur nosēdīsies tauki, kuri ar silto ūdeni nonāks tur šķidrā veidā, bet uz aukstā ūdens spirāles sacietēs. Un beigās būs lielāks čakars nekā labums.

To labāk taisīt, kā vertikālā kanalizācijas stāvvada posmu. Tiek izmantots efekts, ka ūdenim līstot pa vertikālu cauruli, tas "izklājas" pa caurules malām. Tātad stāvvada posms, cik nu rocība un vieta ļauj, tiek aizvietots ar tāda paša diametra vara vai dzelzs cauruli, kurai apkārt ir apvalks "krekls" pa kuru cirkulē pienākošais aukstais. Tādu ierīci viens austrietis patentējis, ja pareizi atceros un tāda tiek komerciāli tirgota. Tikai firmu neatceros.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.