UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

cirkulacijas suknja jauda
Autors: Dimdins ()
Datums: 08/01/2012 20:18

cirkulaacijas suuknim mainot poziicijas(manam3) mainaas jauda un pluusma kautkaadi m3 stundaa. kas nosaka to kaadaa poziicijaa jaastaav iesleegtam suuknim? vai var buut taa ka uzlikts pirmais rezhiims(min w) un uudens iet vieglaako celju pa iisaakajiem lokiem un uz taalaakajiem nemaz neiet? Vai palielinot jaudu suuknim aatraak var uzsildiit apkures sisteemu par cik tiek paarpumpeeti vairaak m3 uudens?

Re: cirkulacijas suknja jauda
Autors: Rx ()
Datums: 08/01/2012 20:56

Plūsma sadalās apgriesti proporcionāli plūsmas pretestībai. Jeb citiem vārdiem, pa ceļu kuram mazāka pretestība ies vairāk siltumnesēja kā pa to, kam ceļā lielāka pretestība. Un pie mazas jaudas, suknim, tajā zarā , kuram liela pretestība, caurplūstošais siltumnesējs nepados nepieciešamo siltuma jaudu. ( Jauda ko pārnes siltumnesējs ir atkarīga no caurplūstošā siltumnesēja daudzuma un temperatūras.). Tāpēc lai ekonomiskāk darbinātu sūkni, palielina slodzi tajos zaros, kuros ir maza pretestība, tā liekot siltumnesējam iet vairāk pa tiem zariem, kuros pretestība lielāka. To sauc par sistēmas balansēšanu. Nobalasētu sistēmu var darbināt ar mazākas jaudas sūkni, kā tajā gadījumā, ja tā nav balansēta.

Re: cirkulacijas suknja jauda
Autors: rem ()
Datums: 08/01/2012 21:47

Tas nozīmē, ka es varu ar radiatoru regulēšanu, tiem, kam mazāka pretestība, tuvākos aizgrizts un pataisīt plūsmu mazāku, tādejādi ar mazāku plūsmu pnākt to pašu efektu?

Re: cirkulacijas suknja jauda
Autors: Rx ()
Datums: 08/01/2012 22:16

Jā, tieši tā. Tāpēc jau radiatoriem izejā ir ar skrūvi regulējama caurplūde.

Re: cirkulacijas suknja jauda
Autors: Dimdins ()
Datums: 09/01/2012 07:04

silto griidu kolektoram arii ir balansieri un mehaniski reguleejami vaarsti. varu turpgaitaa katru loku piegriezt, varu atpakaljgaitaa. kuru dalju buutu labaak reguleet vai tam nav buutiskas noziimes. uz doto briidi man ir taa ka kombineetais boileris saak sildiit tad kad suuknis ir 3 poziicijaa vai arii kad sisteema ir uzsilusi(ap 60 graadiem). siltajaam griidaam ir savs kolektors, 4 loki(arii savs suuknis) kopaa 350m trubas. saakumaa bija taa ka praktiski nesildiija taalaakaa telpa. pagroziiju skruuviites, tagad silda. domaju vai palielinot suuknja jaudu uz taa reekjina ka uudens cirkulees straujaak, aatraak netiks sisteema uzsildiita?
veel jautaajums par t siltajaas griidaas. lasiiju ka siltajaas griidaas jaalaizh iekshaa ne vairaak kaa 35 graadi. ja kolektora termogalvu taa iestatu tad taa arii notiek, tikai nezinu cik nedeeljas buutu jaakurina lai tas 35 graadu skjidrums uzsildiitu griidu. runa iet par jaunu maaju. paaris nedeeljas tikai kurinu(neregulaari)

Re: cirkulacijas suknja jauda
Autors: khe ()
Datums: 09/01/2012 13:02

Ja kurini neregulāri, tad laid kaut visus standarta 43 grādus, ja dzīvo un rūpējies par veselību, tad tik karstas grīdas nevajadzētu turēt. Tas ari ir atkarīgs no grīdu laukuma attiecības pret ārsienām un galvenais no mājas siltinājuma, lai grīdas ar pēc iespējas zemāku virsmas temp varētu uzturēt pieņemamo temperatūru mājā.
Par uzsildīšanas ātrumu: tas ir atkarīgs no katla jaudas, pēc tam no sūkņa ražības(jaudas), no cilpu garumiem(ar īsākām un vairāk cilpām ir mazāka pretestība un siltuimnesējs ātrāk skrien cauri, tā visai grīdai uzreiz iedodot temperatūru), vēl ietekmē ari termostata caurplūde(vai tas ir piemērots grīdu laukumam, vai nebremzē plūsmu), arī kolektoru skaits(var būt katram stāvam savs kolektors ar mazākiem sūkņiem, ka viens ar lieljaudas) utt... Vajadzētu pievērst uzmanību atplūdes temp no grīdām, ja tā ilgi turas stipri atšķirīga no turpgaitas, tad nu nekas, bez sūkņa palielināšanas nebūs līdzams, ja nu vien pabalansējot tās. Termometrus vajadzēja salikt vairāk, tad var sekot temp, jo droši vien grīdas noņem sākumā visu siltumu, tad tik nāk boilera rinda... Vēl mēdz būt, ka katla sūknis nespēj noņemt visu siltumu no tā, vai ari lieki griež riņķī pa katlu jau sen pārkarsušo ūdeni(dēļ termostatiem, kas neaizver mazo loku un dēļ balansējošo ventiļu trūkuma šādā mazajā lokā). Īsti bez shēmas un sīkas iztirzāšanas nesanāk...

Re: cirkulacijas suknja jauda
Autors: Dimdins ()
Datums: 09/01/2012 14:13

tad ja es palielinu suuknja jaudu tad visam buutu efektivaak jaadarbojas?turpgaitaa 60graadi, atapakljgaitraa ap 45

Re: cirkulacijas suknja jauda
Autors: khe ()
Datums: 09/01/2012 14:59

Kas ir mazajā lokā, jeb katla lokā? Bez grīdām vēl ir radžiki? Turpgaita 60 gr grīdām, vai sistēmai? Ja grīdām, tad flīzes leks nost:), ja sistēmai ar malkas katlu, tad katlam kaitīgi...

Re: cirkulacijas suknja jauda
Autors: Cietnis ()
Datums: 08/02/2012 00:07

Lūdzu palīdziet ar padomu.

Pagrabstāvā uzstādīts gudrais apkures katls (tilpums 110 litri) ar savu kontrolieri.
Aiz/pie katla uzreis apkures loka sākumā stāv GRUNDFOS UPS BASIC.
Apsildāmā platība 180m2, katla jauda 30 kW.

Līdz pirmam kolektoram - 16m., no kura atzarojās:
- 1.stāva loks (čuguna radiātori, kopā 120 ribas, tilpums apt. 190 litri), apt. 50 tek.m.
- 2.stāva loks (22 tips, 7 radiātori 500x900mm, tilpums apt. 40 litri), apt. 30 tek.m.

Kurinot parādās tāda situācija, ka katla kontrolieris katlam strādājot vēro turp- un atpakaļ gaitas temperatūru izmaiņu dinamiku, un kā rezultāts dod kļudas paziņojumu - inerta apkures sistēma un atslēdzās.
Dabā varu pateikt to, ka otrā stāva tālākais radiātors ir pavisam rendens.
Pamēģināju atslēgt otrā stāva loki - tad viss darbojās perfekti.

Man ir aizdomas, ka:
- pārāk mazs apkures sistēmas sūknis
- sistēma nav sabalansēta.

Vai varat ieteikt professionālu padomu?
- mainīt apkures sistēmas sūkni, vai esošajam palielināt jaudu (it kā tur pat ir kādi 3. režimi)
- ieslēgt starpposmu papildus sūkni (starp 1. un 2. stāviem) - kādu?
- vai ir kāda gudra automātika vai resp. vēl kaut kas?

Būšu pateicīgs par jebkūru sakarīgu priekšlikumu.

Re: cirkulacijas suknja jauda
Autors: khe ()
Datums: 08/02/2012 09:55

Otram stāvam labāk savu sūkni, jo tilpumi un caurplūde dažādi. Var jau ari sabalansēt varbūt...Vajadzētu zināt pirmā un otrā stāva atgaitas temp.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.