UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

zemējums pie gala lietotāja
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 27/02/2012 19:21

sen neko ar elektrību profesionālos nolūkos neesmu darījis, bet sanāca runāt ar kolēģi par subj.
šis tikko esot nokārtojis uberdārgo sertifikātu, kādā kontekstā nezinu, bet esot kautkādi jaunie standarti, ka pie mājas zemējumam ir jābūt <4 Omi. Šoreiz galvenā runa nav par 4 vai 8, bet gan par vienu fizikālu parādību.
Situācija. 0,4 līnija, pie kuras pieslēgti vairāki tuvu(tāliem gabaliem līnijas pretestība padarītu savu bufera darbu) esoši lietotāji, vienam lietotājam tiek izbūvēts zemējums ar standartam atbilstošu zemējumu, pārējiem vai nu zemējuma nav vai ir stipri lielāka pretestība. Notiek reti sastopama parādība, līnijā pazūd nulle, pie trafa, visi patērētāji līnijā tiecas pie zemākās pretestības zemējuma, pie noteiktas slodzes zemējums neiztur.
Situācija ir reta, bet IMHO reāla, risks pastāv. Diskutējot nonācām pie 2 variantiem
1. pie mājas netaisīt pārāk labu zemējumu(tas gan neatbilst noteikumiem un tādēļ arī netiek atbalstīts)
2. Ievadā, pirms skaitītāja likt kūstošo drošinātāju nulles vadā ar aprēķinu uz zemējuma izturības rezervi.

Otrais variants ir apsverams, bet šobrīd nevaru pateikt vai to kāds saskaņos, ja LE sadalē uztaisīs šādu slēgumu. Es gan neredzu tam nekādu problēmu, ja zemējums atbilst normai, tad vispār var atgriezt pienošo nulli un dzīvot bez sprieguma krituma(mērījis neesmu, bet pieņemu).

Re: zemējums pie gala lietotāja
Autors: Rx ()
Datums: 27/02/2012 23:13

Ja ievadā nulvadā liksiet drošinātāju, tad tā izsišanas gadījumā fāzes spriegums 220V pieaugs līdz līnijas spriegumam 380V pie visnelabvēlīgākajiem nosacījumiem ( noslodzes fāzēs). Ja nulli saņemsiet no zemes, bez pienākošā nulvada starpniecības, tad pie 10A patēriņa, spriegums fāzē būs nevis 230V bet 230V mīnus I(A) reiz pretestība (Om) līdz iezemētam nules vadam pie transformatora. Tātad spriegums Jūsu slodzē būs atkarīgs no strāvas. Ko darīs skaitītājs...???. Starp citu, vienādas noslodzes gadījumā visās fāzēs, pa nulvadu strāva neplūst. Tāpēc slēdzot patērētājus, cenšās tos tā slēgt, lai noslodze pa fāzēm stipri neatšķirtos.

Re: zemējums pie gala lietotāja
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 27/02/2012 23:21

fāzes spriegums nepieaugs, jo mājas zemējums ir aiz skaitītāja, bet drošinātājs uzskaites sadalnē. Tas, ka spriegums pieaugs tiem, kam ir slikts zemējums(vai vispār nav), ir skaidrs.

Ja pa nulli I neplūst tad jau sanāk, ka vienalga kāda resnuma ir nulle. No kā tad silst zeme, ja pazūd nulle pie trafa un līnija ar zemi kopā caur sūdīgu atkārtoto? Piekrītu, ka simetriskas slodzes gadījumā In=O, bet tā dzīvē nekad nav.

Mani kā patērētāju neinteresē ko darīs skaitītājs, ja nulle pazūd sadales tīklā, galvenais, ka man nekas nesadeg.



Negribās te diskutēt par jaunu kontinentu, bet tā kā risks manā sapratnē pastāv, padalījos ar secinājumiem.

Re: zemējums pie gala lietotāja
Autors: Rx ()
Datums: 27/02/2012 23:46

Nekādos slēgumos nav pieļaujams drošinātājs nulvadā! Kā saprota to, ka "zemējums neiztur?" Kas tad tas par zemējumu? Un: Strāva zemējumā nevar pārsniegt strāvu fāzes vadā.

Re: zemējums pie gala lietotāja
Autors: khe ()
Datums: 28/02/2012 00:45

Pārsprieguma, zemsprieguma aizsardzība un zemējuma vads ne vājāks par pienākošo nullvadu - nodegs tik pienākošais, bet dēļ Latvenergo...?

Re: zemējums pie gala lietotāja
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 28/02/2012 09:10

Rx: "Strāva zemējumā nevar pārsniegt strāvu fāzes vadā"
Cik es saprotu, sākumā runāja par situāciju, kad nulle noraujas trafa izejā, no kura baro veselu ciematu. Un, ja 20 mājām katrai stāv 25A drošinātājs un slodze iekristu izteikti nesimetriska, kurš zemējums to izturētu?

Re: zemējums pie gala lietotāja
Autors: elektrikisx ()
Datums: 28/02/2012 09:26

Man jau liekas,ka visvienkāršāk būtu uzlikt strāvas noplūdes releju ar 30 mA,un kolīdz nulle pazudīs,tā šis būs ārā.

Re: zemējums pie gala lietotāja
Autors: elektrikisx ()
Datums: 28/02/2012 09:30

Un vēl gribu piebilst,ka nulles pazušana pie trafa nekādu lielu ļaunumu nenodarīs,ja ir salikti nulles zemējumi,stulbāk manuprāt būtu,ja tā nulle pazust tieši pievadā uz māju.

Re: zemējums pie gala lietotāja
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 28/02/2012 15:09

khe, tas ka nodegs pienākošais skaidrs, bet tas notiks pievādā pie "labākā zemējuma" uzskaites sadalnes. Un tie jau būs zaudējumi, no kuriem manis minētajos variantos es gribētu izvairīties.

elektrikisx, te neiet runa par noplūdnieku. Pieņem, ka tas ir uzlikts!


Principā efekts ir līdzīgs zibens parādībai, jo zibens arī sper tur, kur vismazākā pretestība, sekas, protams, nesalīdzināmas.
Kā jau rakstīju, šis iespējamais bojājums aktualizējās, kad tika norādīts par 4 omu zemējuma standartu. Bet tas var skart arī lielākas pretestības zemējumus, pie noteiktiem apstākļiem.

Re: zemējums pie gala lietotāja
Autors: elektrikisx ()
Datums: 28/02/2012 15:26

Vari būt mierīgs,nekas nekur nenodegs.Bija reiz gadījums Lubānā,kad viens amatnieks pie trafa pārbūves pamanījas pie viena fīdera nepielikt nulli.Kas notika?? Nekas nenotika.Vienīgi nestrādāja kaut kāda automātika ūdenstornim un tas arī viss,jo atkārtotie nulles zemējumi savu darbu paveica godam.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.