UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Vai tāds zemējums ir drošs?
Autors: krisa ()
Datums: 20/03/2012 14:03

Mūsu daudzdzīvokļu mājā radās šāda situācija (gribēju noskaidrot, vai tas ir droši):
* Pirmskara māja, 90% dzīvokļu ir mūžsenā divu vadu elektro instalācija (šķiet vienfāzes, bet varbūt arī tas 120/120)
* Daži no mums sagribēja 3 fāzes un Latvenergo par lielām naudām atvilka jaunu skapi kāpņu telpā ar 3 fāzēm
* Tagad viens no dzīvokļiem, kuros ir vecā elektro instalācija, veic remontdarbus, un izdomāja novilkt zemējuma vadu (zaļi dzelteno) no sava dzīvokļa uz jauno sadales skapi, un pieslēdza to, no ārpuses ieskrūvējot skapī skrūvi, un pievelkot vadu.

Es pats no maiņstrāvas lietām tik daudz nesaprotu, bet darbojos ar līdzstrāvas elektroniku un man uzreiz rodas iekšēja sajūta vai tur nevar veidoties kaut kādas zemējuma cilpas, kurās plūst strāva dēļ dažādiem potenciāliem.

Varbūt kāds elektriķis var mani nomierināt vai tieši otrādi - pateikt ka ir slikti un kur šādā gadījumā vērsties? Intereses pēc par šo jautājumu jau jautāju pa Latvenergo apkalpošanas tālruni, bet tur kaut kā neviens īsti mani nesaprata un sūtīja uz bojājumu nodaļu, kur atkal teica, lai zvanu uz apkalpošanas nodaļu, un man apnika zvanīties, nezinot vai tas vispār ir kaut kas bīstams

Re: Vai tāds zemējums ir drošs?
Autors: khe ()
Datums: 20/03/2012 14:11

Zemējums ari kaimiņos ir zemējums:) Ja nu vienīgi personai ir kādas iespējas šmaukties ar štromes uzskaiti(kas pie mūsdienu skaitītājiem nav redzēts) un viš to vadu neizmanto kā zemējumu..., bet uzkrāmē tam slodzi, bet arītad nekas nopietns kaimiņiem nedraud, jo nulle ar zemējumu ievadkastē tāpat satiekas.

Re: Vai tāds zemējums ir drošs?
Autors: krisa ()
Datums: 20/03/2012 14:16

Nu tā mana sliktā sajūta rodas no tā, ka kaimiņa kaste un mana kaste nav viena un tā pati, un nezinu kur tieši viņu zemējumi satiekas (varbūt kaut kur kilometra attālumā). Attiecīgi rodas jautājums, vai, ja piemēram viņš savā dzīvoklī savieno zemi ar neitrāli, un viņa neitrāle nāk no cita skapja, vai nevar rasties potenciālu starpība un pa to zemi plūst strāva?

Re: Vai tāds zemējums ir drošs?
Autors: khe ()
Datums: 20/03/2012 14:28

Teorētiski kautko varētu samērīt, bet priekš tam jau atkārtotais zemējums pastāv, lai potenciāli būtu visām kastēm vienādi. Ja nepieslēgsies tieši pie viņa raibā vadeļa, tad var gulēt mierīgi:)

Re: Vai tāds zemējums ir drošs?
Autors: Didzisp ()
Datums: 20/03/2012 15:03

Pag, vai tad Latvenergom ievilka uz jauno kasti piecvadu kabeli ar atsevišķu zemesvadu? Visdrīzāk tak nē. Latvenerdo zemējuma lietas neinteresē. Viņu skaitītājs labi griežas arī bez zemējuma un visdrīzāk skapis ir vienkārši sanullēts.

Re: Vai tāds zemējums ir drošs?
Autors: Didims ()
Datums: 20/03/2012 15:08

Nezinu kā ar zemējuma reālu esamību, bet man zināmā vienā objektā pie Saldus, no trafa līdz skaitītāja kastei LE ir atvilcis ~100 m 5-vadīgo kabeli, tas jaunam pieslēgumam.

Re: Vai tāds zemējums ir drošs?
Autors: krisa ()
Datums: 20/03/2012 15:27

Jā - pareizi - uz skapi nāk 4 vadi un tas ir sanullēts. Tad tikai ir jautājums kas notiek ar kaimiņa zemi, kura pievienojas pie mūsu 3F nulles?
Un vai kādam par to ir jāuztraucas?

Re: Vai tāds zemējums ir drošs?
Autors: Didzisp ()
Datums: 20/03/2012 17:08

Ja skapis sanullēts, tad pilnīgi pofig, ko kaimiņš slēdz klāt. Neba nu viņam elektrība no citas apakšstacijas pienāk. Gan jau visas nulles beigās pagrabā pie vienas šinas pieslrūvētas.

Re: Vai tāds zemējums ir drošs?
Autors: EjTakTu ()
Datums: 20/03/2012 22:57

krisa
Jāuztraucas ir tikai pašam kaimiņam, vai zeme būs pietiekoši laba savu funkciju veikšanai. Zemējums nodrošina strāvu vadošu elektroiekārtu korpusa tiešu savienojumu ar zemi un ir domāts cilvēku drošībai. Ja gadījumā uz elektroiekārtas korpusa nonāk spriegums, zemējums to "nopludina" uz zemi, izslēdzot iespēju cilvēkam vienlaicīgi pieskarties pie strāvu vadošas daļas (bojāta elektroierīce bez zemējuma) un zemes (centrālapkures radiators,ūdensvads, slapja grīda vannasistabā...). Vienlaicīgi pieskaroties ar dažādām ķermeņa daļām pie dažādiem potenciāliem var iegūt elektrotraumas - ārējos un iekšējos audu apdegumus, muskuļu spazmas, kas atkaribā no strāvas plūšanas ceļa var pat izraisīt kaulu lūzumus, elpošanas un sirdsdarbības apstāšanos. Jāpiezīmē, ka pa dažām, arī nebojātām elektroiericēm klīst strāvas. Varietpamērīt piemērams potenciālu uz sava datora korpusa, droši ka kādus 160V tur atradīsiet. Un kas rakstīts datora aprakstā? Pareizi - korpusam obligāti jābūt sazemētam. Ir? Bez zemesvada nav iespējams! Bet tomēr lietojat? :)
Ja kaimiņš taisa remontu, tad arī acīmredzot maina iekšējo elektroinstalāciju un mēģina savu elektrosaimniecību sakārtot, lai tā atbilstu mūsdienu prasībām, tādejādi rūpējoties arī par savu un kaimiņu drošību. Arī pārējiem ieteiktu ko darīt lietas labā. Nekādu skādi ar savu zemējumu šis kaimiņš citiem nevar nodarīt. Jautājums paliek atklāts par zemējuma kvalitāti mājas ievadam un LE pusē, bet tas jau apsūkāts daudzas reizes šī paša foruma lapās, jālieto tik foruma meklētājs.
Te pavisam nedaudz par zemējumu -
[lv.lv.allconstructions.com]

Re: Vai tāds zemējums ir drošs?
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 21/03/2012 00:19

pašdarbnieks, tas tavs kaimiņš. Par kasti tak maksāja tie, kam tās 3f tika, a kaimiņš caururba jūsu smuko kasti, tagad vari sūdzēt tiesā par svešas mantas bojāšanu(par to es nopietni).

Tīri teorētiski, ja kaimiņam notiek kautkāda šaize un visa viņa slodze nonāk uz šī no dzīvokļa atvilktā zaļdzeltenā vadiņa, tad pastāv risks, ka tas vadiņš, kas iekšpusē savieno kasti ar zemi nav diezko resns, var arī nodegt un tad kastes korpuss būs zem sprieguma. Un lūdzu nepiesieties man par slodzēm, es jau rakstīju, ka tas ir teorētiski!

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.