UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Krāsns ķieģeļi
Autors: Gatishei ()
Datums: 09/05/2012 21:43

Labvakar!

Radusies nepieciešamība mūrēt krāsni. Krāsns lauku tipa mājā, apsildītas tiks divas istabas.
Krāsns būs no apmēram 400 ķieģeļiem.
Esmu ievērojis, ka DEPO ir tādi dzelteni krāsns ķieģeļi pa aptuveni 25 santīmi/gab.
Kāds ir tādus pircis un lietojis? Kāda ir kvalitāte? Vai tomēr labāk izvēlēties kāds citus ķieģeļus? - kādus?

Un vēl - vai mūsdienās nopērkamie ķieģeļi, kas tiek mūrēti ar karstumizturīgajām mūrjavām arī ir jāmitrina pirms likšanas?

Re: Krāsns ķieģeļi
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 09/05/2012 22:31

Pirmkārt kurtuves daļu jāmūrē no šamota, pie kam iesaku nevis no "ķieģeļiem" (veikalos sastopami kādi 2 izmēri), bet plāksnēm (sia Aktivator Rumbulā pretim kravas auto TA punktam ir gana liela izvēle)
Savukārt ārējā apdare nedrīkst uzkarst vairāk par 80°C, un to jau izturēs jebkas. Ja pērc Lodes, ņem labāk "dūmvadu" - izstrādājums tas pats, kas "krāsns", bet nebūs apdauzīti un citādi brāķēti.
Ar mitrināšanu katrai javas un ķieģeļu kombinācijai būs savi knifi. Ar šamotam domāto smilšu-šķidrā stikla diez vai izdosies iegūt prasīto 2 mm plānumu, lai kā mērcētu. Ar Merteli neiru darbojies. Uninaks nedēļām stāv mīksta. Viegli strādāt ar Vetonit Clay mortar, bet tā tur tikai 300°C un kurtuves tuvumā nebūs lietojama.

Re: Krāsns ķieģeļi
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 10/05/2012 21:19

NEKĀDĀ GADĪJUMĀ krāsnī nedrīkst izmantot dzeltenos ķieģeļus, mans nelaiķa tēvs ar to iekrita, dabūjām pārmūrēt ar pilniem sarkaniem ķieģeļiem.
Dzeltenie ķieģeļi der dūmkanāliem.
Pilnie māla ķieģeļi jāmērcē, līdz tie pilnībā samirkst un mūrējami krāsns javā - sarkanie māli ar granti... viienstāvam daļēja taisnība par ārējo temperatūru, bet viņš aizmirst, ka ir iekšējā dūmvadu temperatūra un tā ir krietni augstāka par 80 grādiem.. jo dūmiem pie izejas no krāsns jābūt vismaz ar 170...190 grādiem.
No literatūras datiem, kurtuve oderējama ar šamotu tikai tad, kad kurtuvē ilgstoši uztur degšanas jaudu vairāl kā 3kw stundā.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.