UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Ventilatora pieslēgšana.
Autors: Kombuļu Inese ()
Datums: 14/06/2012 20:26

Sveiki! Lieta tāda nesen pabeidzu skolu sāku strādāt celtniecības uzņēmumā par elektriķi, man tika dots uzdevums pieslēgt ventilatoru 14W 220V ar laika aizturi. Kam ievadi ir 1) patstāvīgā fāze 2) fāfe caur slēdzi 3)nullvads. Lieta tāda ka telpā ir divi slēdži kas saslēgti virknē un ieslēdzot vai izslēdzot to slēdzi kas nav savienots ar ventilatoru tas sāk strādāt un pēc kāda laika izslēdzas. Vairākkārt pārbaudiju visu viss pareizi. Varbūt kāds var palīdzēt?

Re: Ventilatora pieslēgšana.
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 14/06/2012 21:24

telpā divu slēdžu vietā uzstādi sensorslēdzi un caur to pieslēdz ventilātoru

Re: Ventilatora pieslēgšana.
Autors: Rx ()
Datums: 14/06/2012 21:27

Tā kā nav zināma precīza shēma, ieskaitot to, kuri vadi ir kopējā kabelī, un kuri nē....Izteikšu hipotēzi: ka tas vads, kas iet uz ventilatora to ieeju, ko saucat, ka tai jāiet caur slēdzi, iet paralēli , ļoti tuvu, vadam, uz kuru tiek padota fāze no minētajiem virknes slēdžiem. No šī fāzes vada rodās indukcijas- kapacitatīvā saite no virknes slēdžiem ( savādi, kā tie tiek lietoti...vai nebūs krusta slēdži, kam uzdevums neatkarīga ieslēgšana un izslēgšana no diviem punktiem) inducē ventilatora elektroniskajā daļā spriegumu , ka bijis padots uz šo ieeju spriegums, kas palaiž ventilatoru. Pēc šī impulsa-sprieguma noņemšanas, laika aiztures taimeris iztur iestādīto laiku un ventilators izslēdzās.

Re: Ventilatora pieslēgšana.
Autors: Kombuļu Inese ()
Datums: 14/06/2012 21:37

Es kaut ko tādu arī iedomājos tikai nemācēju to izskaidrot. Man liekas ka tā arī būs vaina tikai kā šo impulsa spriegumu noņemt?

Re: Ventilatora pieslēgšana.
Autors: Rx ()
Datums: 14/06/2012 21:54

Noņemt var ( jāmēģina) sekojoši: Pieslēdz kvēlspuldzi starp neitrāli un to ventilatora ievadu, kas paredzēts slēdža pieslēgšanai. Ja tas palīdz, var mēģināt arī ekonomisko spuldzi kvēlspuldzes vietā. Un var arī mēģināt lampas vietā, kā aprakstīju tās pieslēgumu: pielikt kondensatoru 0.01mkfF 400V ( lieto daudzās iekārtās kā impulsu traucējumu novērsējs impulsa barošanas avotu ieejā, slēdzot pret korpusu....Kā arī tas ir sastopams vecajās dienas gaismas lampās, pie droseles... Šis efekts ar palaišanos nebūtu, ja lampa jau būtu paredzēta jau sākumā: pamatā tā arī šos ventilatorus lieto: ieslēdzot gaismu, palaižās arī ventilators. Izslēdzot gaismu, vēl kādu laiku strādā ( izsūc smaciņas....mitrumu) un pats izslēdzās, tā panākot vienmēr labu gaisa sastāvu šajās telpās.

Re: Ventilatora pieslēgšana.
Autors: Rx ()
Datums: 14/06/2012 21:57

Aprakstītās metodes būtība ir šuntēt augstomīgo taimera palaišanas ieeju, tā neļaujot spriegumam palielināties tik lielam, lai shēma "saprastu", ka "jāpalaižās..."

Re: Ventilatora pieslēgšana.
Autors: Kombuļu Inese ()
Datums: 14/06/2012 22:20

Vinīgi mīnuss ir tāds ka pieslēdzot kvēlspuldzi starp neitrāi un ventilatora ievadu pazūd laika aizture
Es sapratu tā, ka vieglākais variants ir nomainīt kvēlspuldzi pret ekonomisko un ja tas nelīdz tad jānopērk kondensators un jānošuntē ieeja

Re: Ventilatora pieslēgšana.
Autors: Rx ()
Datums: 14/06/2012 22:49

Nē, nepazūd aizture: sameklējiet šādu ventilatoru oriģinālo pieslēgšanas shēmu! Paskaidrošu tuvāk: Ventilatoram trīs pieslēguma vadi. Divi: Fāze un nulle, visu laiku klāt, lai varētu tas strādāt, pēc palaišanas sprieguma atslēgšanas. Trešais kontakts ir palaišanas ieeja: Uz to jāpagod arī 220V fāze. Ja tā tur ir, ventilators griežas bezgalīgi ilgi, kamēr spriegums ir...Pēc sprieguma noņemšanas, laika aiztures shēma vēl turpina darbināt ventilatoru no fāzes- nulles, kas pa tiešo.

Re: Ventilatora pieslēgšana.
Autors: Rx ()
Datums: 14/06/2012 22:53

Shēma šāda:

Re: Ventilatora pieslēgšana.
Autors: Rx ()
Datums: 14/06/2012 22:57

Ja lampiņa nav paredzēta, var piemeklēt (Jūsu gadījumā, kad traucējumi palaiž taimeri) maksimāli maziņu, mazjaudīgu lampiņu uz 220V ( teiksim no ledusskapja) kuru kaut kur var noslēpt, vai pat izmantot kā dizaina elementu, kas saka, ka DEG- strādās bezgalīgi, jo ieslēgts slēdzis, nedeg- var griezties no aiztures, bet apstāsies.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **   *******   **     **  **      **  ******** 
 ***   **  **     **   **   **   **  **  **     **    
 ****  **         **    ** **    **  **  **     **    
 ** ** **   *******      ***     **  **  **     **    
 **  ****         **    ** **    **  **  **     **    
 **   ***  **     **   **   **   **  **  **     **    
 **    **   *******   **     **   ***  ***      **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727