UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Apkures katls čuguna vs tērauda gāzģenerācijas.
Autors: Ronalds_ ()
Datums: 02/08/2012 13:11

Ātriem soļiem tuvojas tas laiks, kad manā mājā jāsāk uzstādīt apkures sistēma.
Biju nolēmis likt čuguna katlu, tipa viadrus. Skatoties pēc ražotāja sniegtajiem parametriem lietderības koeficients 20% mazāks, tomēr čuguna katlam esot krietni, labākā izturība un ilgmūžība, viņā var mest iekš gandrīz visu kas deg. Arī cena gandrīz 2x mazāka. Tāpēc 20% lielāks malkas patēriņš nelikās liela problēma.

Šodien uzzvanīju [www.siltumnieks.lv] - viņi piedāvā interesantus siltuma akumulators - saliekamos. Konstrukcija tiek piegādāta pa daļām, viņas sametina objektā. Tādā veidā var dabūt lielu akumulatoru, kuru savādāk nevarētu dabūt iekšā pa durvīm. Vienīgā problēma atrast metinātāju kas mācēs kvalitatīvi to bunduli sametināt - kaut nedaudz metināt māku, nav ilūziju ka izdosies tik garas hermētiskas šuves.

Vecis man prasīja, kādu katlu taisos likt - teicu ka čugunnieku. Viņi paši tirgo Atmos tērauda. Un vecis teica ka nav jātic ražotāja norādītajam lietderības koeficientam - čugunnieki ar malku strādājot slikti - lietderības koeficients reālais esot 30 - 40%..... Arī tērauda gāzģenerācijas katlu lietderības koeficients nav 80 - 85%, kā sola ražotāji - drīzāk ap 70% Bet tāpat iznāk ka čugunnieks ir 2x neefektīvāks..... Teicu par ilgmūžību, man atbildēja ka pie pareiza pieslēguma vismaz 15 gadi tērauda katls iešot. kad prasīju, kāpēc dažiem paziņām tērauda katli sāka pēc pāris gadiem tecēt man atbildēja ka visa vaina esot nepareizā pieslēgumā. Kāds pieslēgums viņiem bija nezinu.... Protams ka nevar visam, ko stāsta pārdevējs ticēt, tomēr viņa vārdi man lika aizdomāties.

Tāpēc jautāju forumiešiem - varbūt kād zina cik ir reālais lietderības koeficients čuguna katliem kurinot uz malku?

Un kāda ir pieredze ar tērauda gāzģeerācijas katliem? Padalieties - kāds katls, cik ilgi strādā, kāds pieslēgums? Ir bijušas kādas problēmas? Cik malkas aiziet gadā, cik bieži jākurina, kāda mājas platība, cik liels akumulators.

Re: Apkures katls čuguna vs tērauda gāzģenerācijas.
Autors: Ronalds_ ()
Datums: 05/08/2012 09:30

Tiešām nevienam no forumiešiem nav tērauda apkures katla un vēlmes padalīties ar ekspluatācijas pieredzi?

Re: Apkures katls čuguna vs tērauda gāzģenerācijas.
Autors: rbm ()
Datums: 05/08/2012 12:29

Noospied pogu meklēt un atradīsi atbilid uz saviem jautājumiem,
te tēmas par izdegušiem tēraudniekiem, beleķis vs čuguns ir bijušas jau vairrākkārt ar pietiekoši garām diskusijām

Re: Apkures katls čuguna vs tērauda gāzģenerācijas.
Autors: dzincha ()
Datums: 05/08/2012 13:09

Laukos agrāk bija tērauda katls. Nokalpoja ap 8-9 gadi. Tad sāka tecēt. Reāli šis bija pārāk jaudīgs 32kw un vienmēr tika smacēts uz 55-60 grādi. Bet nu darva tecēja, tad šo berza nost un tā šis kalpoja ilgus gadus.
Tagad ir čuguna sime vai tipa togo, uzkarst ātri, atdziest tikpat - malku spēj tik krāmēt, inerces nav - koroče tērauda esot bijis labāks. Tikai to tērauda vajadzēja uz kādi 25kw vai pat 23, tad būtu normāla slodze šim un nevajadzētu smacēt.
Ja ir akumulators, tad tēraudnieks pie pareizas kurināšanas ies arī vismaz 10 gadus.
Un par čugunu ir dzirdēts, ka iemetās plaisa ne no kā, ta kā tā

Re: Apkures katls čuguna vs tērauda gāzģenerācijas.
Autors: Ronalds_ ()
Datums: 05/08/2012 17:06

Meklētāju lietoju, tomēr atradu tikai vispārīgas diskusijas....

Vienu gan interesantu lietu atradu - ekonmaizers. Tīri teorētiski kopā ar čuguna katlu varētu būt kruta... Daži šeit plānoja tādu likt. Jautājums vai kāds ir uzlicis? Cik saprotu gatavu tādu nevar nopirkt. Bet kur varētu uztaisīt? Cik varētu maksāt?

Re: Apkures katls čuguna vs tērauda gāzģenerācijas.
Autors: aigarello ()
Datums: 05/08/2012 17:45

Ir dzelzs katls, Dakon Dor 32D . varu teikt tikai to labāko !
Kurtuve iekšā izoderēta ar šamotu, ir primārā un sekundārā gaisa padeve, kurinot ar labām oglēm, kad katls iededzīes, dūmus pat manīt nevar, sadeg gāzes pilnībā .Lietderības koef. ir augsts .

Re: Apkures katls čuguna vs tērauda gāzģenerācijas.
Autors: aigarello ()
Datums: 05/08/2012 17:49

Ir zināms cilvēks , kurš vienu ziemu ar čugunnieku kurināja, malku, briketes . Ziemas salā mūra skurstenis bija viscaur silts, lai piemestu malku degošam, tiklīdz atver durtiņas, tā dūmi nāca mutuļiem .

Re: Apkures katls čuguna vs tērauda gāzģenerācijas.
Autors: Hmm ()
Datums: 05/08/2012 17:52

Kurinot slapju malkas pašteces sistēmā tērauda katls pa kādām divām sezonām bija beigts, čugunnieks gāja pirms tam un iet vēl pēc tam kopā jau 20gadus.

Re: Apkures katls čuguna vs tērauda gāzģenerācijas.
Autors: Ronalds_ ()
Datums: 05/08/2012 17:58

aigarello! Cik liela apkures platība, kā siltināta, cik ogļu gadā aiziet?

Re: Apkures katls čuguna vs tērauda gāzģenerācijas.
Autors: Ronalds_ ()
Datums: 05/08/2012 18:02

Hmm!
Tas ka pie nepareizas sistēmas tērauda katls ir ātri beigts, tas skaidrs! Paštece neder tēraudam. Jautājums kā tērauds uzvedās pie pareizas apsaites ar akumulatoru, bet pie ne pārāk labas malkas....

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.