UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Siltuma akumulators uz bēniņiem
Autors: Ronalds_ ()
Datums: 17/08/2012 14:31

Vai ir prātīgi likt siltuma akumulatoru uz aukstajiem bēniņiem?

Pēc maniem aprēķiniem iznāk ka lai ziemā pie - 25 būtu jākurina 1x diennaktī vajag 2t akumulācijas tvertni. Tādai diemžēl vietas katlu mājā nepietiek. katlu mājā max varu iebāzt d=900,h=2400 kopā ~1.5m3 Un tad diezgan tizli sanāk - bundulis priekšā logam :( (jā jā - kļūdījos projektējot - archicad rasējums un dzīve tomēr ir divas dažādas lietas....)

Uz bēniņiem vietas atliku likām. Vienīgi neko resnāku par d=600 nevaru dabūt caur lūkai. Bet nu divas tvertnes d=600, h=3300 nodrošinātu vēlamos 2000l. Tiesa gan tvertnes būtu jāliek guļus blakus vienu otrai. Ideālā vietā ir virs nesošās starpsienas, kas jācer ka noturēs svaru. Vienīgais ar siltināšanu čakars būs.
Jebkurā gadījumā uz bēniņiem būs jālien, jo izpelšanās tvertnei vietas katlu mājā nebūs.

Un te rodas pavisam ķecerīga ideja - atvērtā, bezspiediena sistēma - spiediena nav = vienkāršs akumulators, elementārs izpelšanās trauks. mazāks spiediens uz trubām.
Bet kur atvērtās sistēmas trūkumi? Nav takš nekādu problēmu lietot piespiedu cirkulāciju šādā sistēmā? Kāpēc vairums taisa slēgtās sistēmas?

Re: Siltuma akumulators uz bēniņiem
Autors: Rx ()
Datums: 17/08/2012 15:10

Manas domas: Nevajag pārspīlēt ar akumulatora tilpumu. Kā jau senāk rakstīju, 800L akumulatorā ieiet 50kw +/-. Un tajā laikā kad kurās krāsns, akumulators pildās, bet māja arī sildās no krāsns! Tā, apmēram 3,5-4 stundas. ( kas liedz kurināt ar mazāku jaudu tik ilgi, cik vēlās, nepārvārot...) Arī ar degšanas režīmu nevajag pārforsēt- nav jau čuguns jākausē.... Lielajā aukstumā ( ,...cik tad bieži un ilgi tas ir?) var jau pa starpai iekurināt. Piebildīšu, ka akumulatoru var "lādēt" jebkurā laikā. Un ja arī nekurināšanas pauze ir ilgāka, temperatūra mājā nemaz tik ātri nekrīt, jo akumulators to cenšas uzturēt. Tāpēc jau senāk rakstīju: Obligāti automātiku: Tā izvelk no akumulatora visu maksimāli. Un drēgnajā laikā, kā nupat kā bija, mazliet iekurina un divas-trīs dienas komforts mājās. Par atvērto sistēmu: Jā, mazāks spiediens sistēmā, jo tā ir atvērtā un līdz ar to vārīšanās temperatūra ir ap 100 grādiem ( mazliet virs...). Bet sistēmā vārīšanās burbulīši jau sāk parādīties ap 90+/-..grādiem. Līdz ar to, sistēmas darba temperatūrai jābūt zem 90 grādiem. Krāsnīm šajā gadījumā uzrāda ka maksimālā temperatūra ir 95 grādi, pie ūdens staba augstuma 10-15m.

Re: Siltuma akumulators uz bēniņiem
Autors: Ronalds_ ()
Datums: 17/08/2012 16:00

Par atvērās sistēmas trūkumiem pats atradu. Jebkurš sūknis pirms sevis rada lielāku vai mazāku retinājumu - spiediena kritumu. Ja sistēmā cirkulē 90 grādi karsts ūdens (Uz vārīšanās robežas), tad neliels spiediena samazinājums un rodas tvaika burbuļi - tā saucamā kavitācija, kas beidz nost sūkņus un pamatīgi samazini viņu efektivitāti. Ja sūkņu nav - paštece, var būt atvērtā sistēma, bet kā ir cirkulācijas sūkņi sistēmai jābūt zem spiediena.

Re: Siltuma akumulators uz bēniņiem
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 17/08/2012 18:26

A kapēc bundulis katlu telpā nevar būt priekšā logam?
Cik saprotu, tad akumulātoru izmantošanas lietderība atkarīga no telpā esošās apsildes virsmas lieluma... ja apsildes radiatoram pieņem temperatūru 25 grādi, tad tā ir pavisam cita sildvirsma nekā 80 grādi un tātad uzkarsējot tvernē ūdeni līdz 95 grādiem tu ar zemas temperatūras sildvirsmām iegūsi citādu akumulācijas tverni.

Re: Siltuma akumulators uz bēniņiem
Autors: Ronalds_ ()
Datums: 17/08/2012 19:18

Protams ka var būt bundulis priekšā logam. Tikai tizi. Un kurtuves platība kur piemēram improvizētu darbnīciņu varētu iekārtot, tiek izniekota. Par sildvirsmām viss skaidrs - būs lieli radiatori kuri strādās ar zemas temperatūras siltumnesēju. Bet tāpat manai mājai lai ar garantiju izvilktu 24h ja ārā -25, iekšā +20 vajag 2000l akumulatoru.

Re: Siltuma akumulators uz bēniņiem
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 17/08/2012 21:44

vai tajā gadalaika periodā, kad ārā ir -25 grādi ... pieņemu 10 diennaktis apkures periodā, tu siltumnesēju nevari sistēmā laist karstāku, piemēram 35 grādi un kurināt intensīvāk... nevis akumulatora sistēmu rēķināt uz to, ka apsildes radiatori darbosies uz 25 grādu temperatūru?... tad arī akumulatoru vajadzētu mazāku!

Re: Siltuma akumulators uz bēniņiem
Autors: Ansis L ()
Datums: 17/08/2012 22:43

improvizētā darbnīciņa var viensundiv aizkrauties tik pilna ar instrumentiem, ka viss pilns līdz malām. kā rāda personīgā pieredze ar sīku improvizētu darbnīciņu saimniecības telpā:)
darbnīcu vajag pienācīgi lielu, labu ērtu, ar vietu kur viskautko nolikt, jo viskautkas, ja vien ir vairāk kā viens - sāk vairoties, daloties vai pārojoties, un tā ar katru gadu saimniecība tikai pieaug un pieaug.

ja katlu telpa nav sevišķi liela, tad nav vērts mocīties, un droši veltot to tikai saimniecības vajadzībām -kā noliktavai un kurtuvei beigās tā tik ar būs ka knapi pietiks:)

Re: Siltuma akumulators uz bēniņiem
Autors: Bils G ()
Datums: 25/10/2012 17:42

Ronald! Kādu apk.sistēmu beigās uzlikāt? Man arī ir doma Viadrus katlam pievienot-uzstādīt 2x1000L AKT uz bēniņiem ar pašteci. Kādas domas, pieredze? Vai akumulācija darbosies arī ja katls nekurina, vai cik ilgi?

Re: Siltuma akumulators uz bēniņiem
Autors: MW ()
Datums: 25/10/2012 18:17

Atvērtā sistēmā skābeklis piekļūs ūdenim, tas būtiski vicina koroziju, vēl man šķiet, ka savādāk jārēķina hidraulika, jābūt lielākiem trubu diametriem, bet tas jāpapēta dziļāk.

Re: Siltuma akumulators uz bēniņiem
Autors: pux ()
Datums: 15/06/2013 12:14

Sveiciens,
ja kāds lasa vēl šo sadaļu, tad gribētos saprast kā 800 L siltuma akumulatorā var uzkrāt 50 kW ( domāju, ka 50 kWh) enerģiju.
Pēc maniem aprēķiniem sanāk (ja temperatūra akumulatorā 85 grādi un apkures sistēma labākajā gadījumā uz 40 grādiem) ka pie 45 grādu starpības (aptuveni rēķinot 1 kubikmetrs ir 1 kWh ) var uzkrāt 45 x 0.8 = 36 kWh.
Vai es ko galīgi nepareizi rēķinu? Balstos tikai uz to, ko 6 klasē fizikā mācīja.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******    ******   **     **   *******    *******  
 **     **  **    **  **     **  **     **  **     ** 
 **     **  **        **     **  **     **  **        
  ********  **        *********   ********  ********  
        **  **        **     **         **  **     ** 
 **     **  **    **  **     **  **     **  **     ** 
  *******    ******   **     **   *******    *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727