UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Sit pa nagiem (udensvads + nezemēta ierīce)
Autors: qwertys ()
Datums: 20/08/2012 09:30

Problēma sekojoša - pieskaroties pie radiatora (vislabāk ar kādu brūci) var just nelielu strāvu. Tāpat, ja pieliek indikātoru pie radiatora, nekas neuzrādās, bet ja ar otru roku pieskaros teiksim datora korpusam, indikators iedegas (ierīces protams nezemētas).
Otra situācija - veļas mašīna (pagaidām bez zemējuma), ja ar vienu roku turos pie udensvada un ar otru roku pieskaros pie strāvas pievienotai veļas mašīnas veļas bundulim dabūju pa nagiem visus 220V.

Tas viss privātmājā. Atsevišķa zemējums kā tāds atsevišķi nav - tikai tik cik ievada sadalē mājas zemējuma vads pieslēgts pie Latvenergo ienākošās nulles.

Skatījos vai trubas nav pieslēgtas kaut kur pie sezmejuma - neatradu.
Ir Junkers gāzes katls, kuram vajadzētu būt pieslēgtam pie mājas zemējuma (Latvenergo nulles) - pieļauju, ka līdz ar to pie zemes ir arī visa apkure un gan jau arī ūdensvads.

Kur varētu būt problēma - vadi ne tur pieslēgti? Iztrūkstošais zemējums ierīcei?
Vadus gan vietām esmu vilcis pats, bet krāsas pagaidām atšķiru.

Re: Sit pa nagiem (udensvads + nezemēta ierīce)
Autors: zihers ()
Datums: 22/08/2012 23:43

Pareizi būtu, ja potenciālu izlīdzināšanas kopnei tiktu pievienots zemēšanas kontūrs(dabā neesošs?varbūt ierīkot?), elektrolīnijas neitrāle, metāliskie cauruļvadi (apkure, ūdensvads utt), ... . No mājas sadales zemēšanas vads kā atsevišķs vadītājs uz zemējamām ietaisēm (t.sk. dators).
Potenciālu starpība starp radiatoru un datoru parādās, jo abi vai viens nav sazemēti un datora barošanas bloks, kā arī var būt vēl kāda cita ierīce rada šo situāciju.
Ieteiktu zemējumu izveidot un sazemēt zemējamas ierīces.

Re: Sit pa nagiem (udensvads + nezemēta ierīce)
Autors: qwertys ()
Datums: 23/08/2012 09:33

Paņēmu testeri un pamēriju strāvu starp trubu un veļasmašīnu, dabūju ~20V (laikam pietiekami, lai dabūtu pa nagiem), Tāda pati voltāža rādās starp nekur nepievienoto zemes vadu, kas nāk no v-mašīnas rozetes un nulles vadu.
Pievilku zemi no sadales (to pašu, kas pie mājas ievada savienota ar Latvenergo nulli), problēma izzuda.
Cik nu pameklēju, tad tā varētu būt zemes vadā inducētā strāva (bet vai var būt tik liela, vads max 5m), vai nu kāda neliela noplūde v-mašīnā.

Re: Sit pa nagiem (udensvads + nezemēta ierīce)
Autors: Dzindzis ()
Datums: 23/08/2012 09:41

Saliec normālas rozetes un ienullē tās un viss būš kārtībā.

Re: Sit pa nagiem (udensvads + nezemēta ierīce)
Autors: Dzindzis ()
Datums: 23/08/2012 09:43

Un nevis inducētā strāva bet kapacitatīvie sprieguma dalītāji pie vainas.

Re: Sit pa nagiem (udensvads + nezemēta ierīce)
Autors: moldriks ()
Datums: 26/08/2012 00:43

Kas tie par kapacitatīvajiem dalītājiem? Varbūt induktīvie dalītāji pie vainas un nesanāk jaudu trīsstūris ar pareiziem leņķiem. 330kV vads noteikti iet gar pagrabu un inducē radiatoros nelielu spriegumiņu. Nevajag skarties pie vairākām ietaisēm vienlaicīgi vai arī vajag saslēgt visas iekārtas savā starpā ar 3x35 Cu lentīti un pievienot 4 omu zem. kontūram, kurš ir noslēgts un ietver visu objektu, lai atkal neveidotos pāris V potenciālu starpība. Labāk ar rokām neaiztikt to, ko var parādīt voltmetrs.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.