UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Cik dzīslas 3f kabelim
Autors: Alvisss ()
Datums: 12/10/2012 11:41

Esmu procesā un LE man ir apsolījis pieslēgt 3f. Ir doma, kamēr zeme nav sasalusi ierakt zemē kabeli no skapja līdz saimniecības ēkai, kurā gribu 3f. Veikalā skatos, ka kabeļos ir 4 dzīslas. Pēc manas, ne pārāk lielās, saprašanas vajag tak 5 - 3 fāzes, nulli un zemējumu. Kam ir domāti šie 4 dzīslu kabeļi?

Re: Cik dzīslas 3f kabelim
Autors: alise34 ()
Datums: 12/10/2012 11:50

Blondīnes viedoklis (vnk tikko līdzīgs process tika izveikts - ar meistaru palīdzību, protams): mājai ir ierīkots atsevišķs zemējums, tātad, uz āra skapi nepieciešamas tikai 4 dzīslas (zaļais vads pieslēgts nullei). Latvenergo pieslēdza un neko neteica.

Re: Cik dzīslas 3f kabelim
Autors: Didzisp ()
Datums: 12/10/2012 13:07

Precīzak,četrdzīslu kabeli velk līdz tam skapim.kuram pieslēdz zemējuma kontūru.Šai skapī zemējuma kontūru savieno ar nullesvadu. Līdz kontūram nav jēgas likt piecdzislu kabeli. Tālāk jau visur velk piecdzīslu kabeli, kur zaļdzeltenais vads ir kā zemējums. Lai gan līdz mallkas zāģā motoram pietiks ar četrām drātīm, jo piekto nav kur pievienot. Piecdzīslu kabeli velk uz citiem sadales skapjiem, kur fāzes sadala pimēram uz lampiņām,sienas kontaktiem, veļmašinu, u.t.t. Kā ari uz trīsfāzu iekārtām, kurām paredzēts atsevišķs zemējums. Latvenergo ir pilnīgi po** par zemējuma kontūru. Ja sievu nositīs veļmašīna, viņi par to neatbildēs :)

Re: Cik dzīslas 3f kabelim
Autors: Alvisss ()
Datums: 12/10/2012 13:39

Nav tik traki, ka LE nekas neinteresē. LE veicot rekonstrukciju (mainīja arī stabu pie mājas) iedzina zemējumu 5-6m dziļi.
Tātad skaidrs, veicot tālāku tīkla izveidi no drošinātāju skapja, jāizmanto 5 dzīslu kabelis. Vai 4mm2 ir gana optimāls kabelis ko vilkt līdz saimniecības ēkai (25m), kur tikai šad tad pieslēgs kādu lielāku elektromotoru (ripzāģis, metināmais).

Re: Cik dzīslas 3f kabelim
Autors: Didzisp ()
Datums: 12/10/2012 19:22

Latvenergo jau laužņus dzen zemē gandrīz pie katra otrā staba. Tas ir tā sauktai atkārtotais zemējums. Parasti ar vienu zemē iedzītu stieni nepietiek un Latvenergo lomiku zemē nevar uzskatīt par neatkarīgu zemējuma kontūru.

Re: Cik dzīslas 3f kabelim
Autors: elektrikisx ()
Datums: 12/10/2012 20:25

Es domāju ka latvenergo zemējumam nav ne vainas ,ja kabeļi iet pa zemi,jo transformatora punktā nulle tiek iezemēta,līdz ar to nulle skaitās arī zemējums un es nevaru iedomāties nevienu gadījumu kāpēc tai nullē varētu rasties pārrāvums.
Ja ir gaisvada līnija,tad protams ir mazliet savādāk,jo pastāv varbūtība,ka nulles vads var pārtrūkt dažādu faktoru pēc.
Ja kādam ir iespēja varat izmērīt nullei zemes pretestību un varat mēģināt paši dabūt labu zemi.Un tad arī var izdarīt secinājumus.

Re: Cik dzīslas 3f kabelim
Autors: Didzisp ()
Datums: 12/10/2012 20:55

Neviens jau neapšauba latvrnrgo zrmējuma kvalitāti. Skaidrs,ka gaisvadu līnījas kopējā zemējuma pretestība atbilst visām normām, laizņu ta daudz sadzīti zemē. Problēma jau rodas tad,kad pārrauj nullesvadu. Elektrikisx, Tev ir pilnīga taisnība , bet par kabeļa drošumu es gan nebūtu tik pārliecināts. Ekskavātorists Vasja uz pohām ne tādus vien kabeļus var pārraut :)

Re: Cik dzīslas 3f kabelim
Autors: elektrikisx ()
Datums: 12/10/2012 21:49

Kabeļu pārrāvums rada vienīgi neērtības , taču patērētājam bīstams galīgi nav. Lai pārrautu tikai nulli,nu tur jau jābūt lielam meistaram.

Re: Cik dzīslas 3f kabelim
Autors: Rx ()
Datums: 12/10/2012 21:57

Nav tik vienkārši ar kabeļa pārraušanas lietām: Nekad dzīslas neplīst reizē! Un ja, pirmā, kaut vai dažas sekundes daļas pārplīst pirmā...sekas var būt traģiskas elektroniskajām iekārtām. Un nulles pazušana daudzzīvokļu mājās nav nemaz tik reta, jo "čaklās rociņas" ir nekontrolējamas.

Re: Cik dzīslas 3f kabelim
Autors: elektrikisx ()
Datums: 12/10/2012 22:15

Zinu gadījumu,kad kļudas pēc uz 5 sekundēm , uz nulli tika padote fāze ,starp fāzēm trāpījās diezgan daudz iekārtu ,ari elektronisku,taču no ierindas neizgāja nekas. Varbūt kolēģim vienkārši noveicās ,jo ja laicīgi neattaptos zaudējumi būtu diezgan lieli.
Daudzdzīvokļu mājās nulle varētu pazust tikai gadījumā,ja vēl nav pārbūvēta. Ja daudzīvokļu māja pārbūvēta ar sadali pie stūra ,tad nevaru iedomāties kā "čaklās rociņas" varētu pārraut nulli,ja nu vienīgi ļaunprātīgi.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******   **      **   *******   **    **  **     ** 
 **     **  **  **  **  **     **  **   **   **     ** 
 **     **  **  **  **  **     **  **  **    **     ** 
  ********  **  **  **   ********  *****     ********* 
        **  **  **  **         **  **  **    **     ** 
 **     **  **  **  **  **     **  **   **   **     ** 
  *******    ***  ***    *******   **    **  **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727