UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Granulu katla izvēle.
Autors: Kārlis M. ()
Datums: 20/10/2012 13:52

Stipri interesē granulu apkure.
Vakar biju izstādē, domājot, ka ievākšu info, painteresēšos, šo to noskaidrošu, sapratīšu kas labs, kas nē. Debilais izstādes princips - lai padarītu klienta acīs savu preci labāku, vienkārši no*irst pārējos. Katram viedoklis kardināli atšķiras. Tā arī neko nesapratu un liekas, ka tagad saprtu vēl mazāk nekā pirms tam. Man ir vajadzīgs katls ar salīdzinoši mazu jaudu, jo apkurināmā platība ir nieka 50m2. Protams, tie, kam ir ko piedāvāt šādā jaudas diapozonā saka, ka lielāka jauda nāk tikai par sliktu, katlam brīžiem nav kur likt siltumu un viņš mākslīgi sevi slāpē nost un darvojās utt., attiecīgi kuriem katli ir 15kW un uz augšu saka - bullshit, katlam ir sava regulācija un min. jauda ir ļoti zema. Tā pat par lietderības koeficientiem, katram savs viedoklis. Un arī par šneku izvietojumiem - horizontāli, slīpi, ar to līkumu uz augšu un arī ar diviem motoriem... Pašam tā kā patika Benekov B10 jaunais katls, bet nu padārgs - Ls1975,- Piedāvājums salīdzinoši plašs, bet nu galīgi nav poņas, kas galu galā ir labs, kas slikts, vai teiksim tā - kas cik atbilsts pēc kritērija cena/kvalitāte.

Apskatīju:
1. Pelltech deglis PV20a+ Sime katls
2. Defro
3. GP32 + Viadrus
4. Atmos
5. Ferroli
6. Fu-Wi (kaut kāds Polis)
7. Benekov
8. Moderator (Polis)
9. Grandeg (mazākais 25kW - garām)

Kādas atsauksmes par šiem un citiem katliem no reāliem lietotājiem??? Kā arī, kas tad galu galā ir tie kritēriji, pēc kā vadīties izvēloties katlu?

Lūdzu apspriest granulu katlus, nevis - vai vajag granulu katlu, kāpēc ne cits risinājums, utt.

Re: Granulu katla izvēle.
Autors: bobo ()
Datums: 20/10/2012 14:55

Pilnīgi tādas pašas izvēles priekšā esmu nu ... katrs slave savu produkciju...

Re: Granulu katla izvēle.
Autors: Karlis M. ()
Datums: 20/10/2012 15:03

Gribētos vismaz saprast tos pamatprincipus. Čuguna katls ir ilgmūžīgāks, bet ar mazāku efektivitāti, attiecīgi tērauda - īsāks mūžs, bet augstāka efektivitāte? Kas vēl nosaka to efektivitāti? Kaut kāds tas ieru izvietojums? Vertikāli, vai horizontāli? Vai tiešām Poļu katli ir TIK slikti, kā tauta mēļo, vai tas tomēr ir mazliet stereotips? Lielu daļu katlus var komplektēt kā vien vēlies, t.i. var pirkt atsevišķi katlu un atsevišķi degli. Varbūt tā arī jādara? Kompletos visbiežāk ir bunkurs pa kādiem Ls200,- kuru, domājams, ka bez sevišķas piepūles var izgatavot pats.

Re: Granulu katla izvēle.
Autors: Enrike ()
Datums: 20/10/2012 21:28

Par maz informācijas . Piedod par jautājumu - kapēc nekāds cits apkures veids šajā gadījumā netiek skatīts ? Ja apkurināsi tikai 50m2 kur stāvēs pats katls ? - tā izmēri nav mazi , kur glabāsi granulas ? , karstais ūdens arī vajadzīgs ? , skurstenis jau ir ?

Re: Granulu katla izvēle.
Autors: Karlis M. ()
Datums: 21/10/2012 16:56

Mājā ir atsevišķas divas malkas krāsnis, viena no tām ļoti laba, bet apsilda tikai divas istabas, t.i. pus māju. Otra, savulaik bija virtuves krāsns, kas apsildīja mūrīti starp otras pusmājas telpām - virtuvi un trešo istabu. Milzīgo izmēru dēļ, jau labu laiku atpakaļ, virtuves krāsns ir nojaukta un ir uzlikta jotul krāsniņa, līdz ar to mūrītis vairs nesilst un trešā istaba ir faktiski neapkurināma. Sanmezgls neapkurināms. Pēdējos 3 gadus esmu kurinājis ar malku, tiesa gan citā mājā, iedomājos tagad to turpināt darīt un vēl ar divām krāsnīm... Ne-e, komfortu gribās. Gāze nav pieejama, vismaz pagaidām. Runa jau vairākus gadus iet par ielas gazifikāciju, bet pagaidām nekas nenotiek. Siltumsūknis - par lielu izmaksas, sevišķi ja vēl parēķina un m2. Tad nu doma ir ar riģipša starpsienu trešajā istabā nodalīt katlu telpu un atlikušajā daļā ierīkot pieklājīgu sanmezglu. Skurstenis esošs, atliek nooderēt. Ir saimniecības ēka kur uzglabāt granulas. Par karsto ūdeni vēl nezinu... šobrīd ir boileris, varbūt pie viena jāslēdz caur apkures katlu.

Re: Granulu katla izvēle.
Autors: specs ()
Datums: 21/10/2012 20:35

Uz šitādu smieklīgu platību ieliec gaiss-gaiss siltumsūkni un saglabā abas krāsnis. Kād būs zem -10/15, tas ir divas nedēļas gadā, tad papildus piekurināsi krāsnis. Gaiss-gaiss tev maksās ap 1000/1500ls, bet apkures ievilkšana uz visiem 3000Ls un tikai tad, ja izvēlēsies visu nīstos poļu katlus.

Re: Granulu katla izvēle.
Autors: edu ()
Datums: 22/10/2012 14:18

Pellx stendā teica: "...no Ferroli mūc pa gabalu, jo viņam vajadzīgas 6mm granulas. 8mm, kuras tiek pārsvarā tirgotas LV, sprūstot iekšā."
Pelltech sevi, protams, baigi slavēja, bet zinu, ka viņam elektrods mēdz nodilt un nesankcionēti aizdedzināt granulas nelaikā...
Par jaudām - tjip ja jāsilda boileris, tad +30% jaudīgāku katlu vajag...?

Re: Granulu katla izvēle.
Autors: Enrike ()
Datums: 23/10/2012 10:59

to Karlis M.:
Jūsu variantā ir grūti ko ieteikt. Tas jau ir stratēģijas variants . Domāju ja ienākumi ļauj tad saplānojiet nākotnē visas mājas apkures sistēmas modernizāciju , patreiz pakuriniet ar malku abas krāsnis - sakrājiet naudu un tad . Jo mest ārā xk LS lai automātika apkurinātu 50m2 būtu tā maigi sakot "neracionāli" , pa šo naudu tiešām līdz "stratēģiskā" lēmuma pieņemšanai var nopirkt eļļas radiatorus un sildīties ar elektrību , ja nu pēc gada ievelk gāzi , kur jūs to katlu liksiet ? ,

Re: Granulu katla izvēle.
Autors: Kārlis M. ()
Datums: 23/10/2012 11:03

specs Wrote:
-------------------------------------------------------
> Uz šitādu smieklīgu platību ieliec gaiss-gaiss
> siltumsūkni un saglabā abas krāsnis. Kād būs
> zem -10/15, tas ir divas nedēļas gadā, tad
> papildus piekurināsi krāsnis. Gaiss-gaiss tev
> maksās ap 1000/1500ls, bet apkures ievilkšana uz
> visiem 3000Ls un tikai tad, ja izvēlēsies visu
> nīstos poļu katlus.

Kā jau teicu, reāli funkcionējoša ir viena krāsns un gaiss-gaiss siltumsūknis neatrisina siltuma padevi uz visām telpām. gaiss-ūdens atkal ir ļoti dārgi. Kā arī vēlme ir iekurināt krāsni tad, kad nav slinkums, nevis uzikt to sev kā pienākmu ikdienā. un tas, ka gadā temperatūra zem -10/15 ir divas nedēļas šķiet stipri optimistiski :) Pēdējās ziemas rāda ko citu. Un par izmaksām - domāju, ka iekļaujos Ls 2500,- (Katls ar apsaisti) iegūstot komfortu par saprātīgu cenu, gaiss-gaiss siltumsūkņa gadījumā iztērēšu vairāk nekā pusi no šiem līdzekļiem un ieguvums būtu pavājš... Laikam jādefinē precīzāk jautājumi, lai saņemtu vēlamās atbildes:

1) Kādi ir + un - čuguna katliem, un kādi tērauda katliem?
2) Kādu granulu degli ieteiktu?
3) Vai piem. ERATO III tips GP25 deglis, kam jauda ir no 5 līdz 25kw, ja patēriņš ar visu ūdens piesildi varētu būt ap 7kW, spēs optimāli darboties, vai arī "mocīsies" dēļ salīdzinoši mazā siltuma patēriņa uz sistēmu. Respektīvi, kādi būtu vēlamie rādītāji Min., Max. kW vērtībām.
4) Kāds ražotājs piedāvā degļus ar vismazākajām jaudām?

Vai tiešām būs jāatgriežas pie malkas katla ar akumulācijas tvertni un jāturpina strādāt par kačigaru?

Re: Granulu katla izvēle.
Autors: Enrike ()
Datums: 23/10/2012 11:19

Labi tad tur turpinām tālāk :O)
no augstākminētā "Kā jau teicu, reāli funkcionējoša ir viena krāsns un gaiss-gaiss siltumsūknis neatrisina siltuma padevi uz visām telpām " var secināt ka Jums ir vēlme ar rokām nekurināt arī
otru krāsni - vai pareizi sapratu ? , tātad apsildei topika sākumā piesauktā 50m2 platība palielināsies ?

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.