UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Elektrības pievilkšana pāri ceļam
Autors: Robsis ()
Datums: 23/01/2013 16:16

Ir zemes gabals(pie Rīga) pie kura jāpievelk elektrība, skapis ar skaitītāju atrodas pāri ceļam, ceļa domājamā daļa pieder man tāpat kā pati zeme, tātad no šī skapja jāpievelk elektrība. Latvenergo par šo daļu neatbild, viņu pārziņā ir tikai līdz skaitītājam. Tātad, ja es gribu lietot elektrību jānodrošina viss kas ir aiz skaitītāja un tikai tad Latvenergo veči brauks un pieslēgs kabeļa galu. Minimums būtu kabelis un pagaidu elektrības skapis ar drošinātāju un rozeti, kur pieslēgties mājas būvniecības laikā. Bet nav īsti skaidrs vai man jāpasūta kaut kāds projekts, vai vienkārši ņemt, rakt pāri ceļam, ieguldīt kabeli, aizrakt un dzīvot tālāk? Vienīgi jautājums kas notiks mājas ekspluatācijā nodošanas laikā, vai tur man neprasīs elektrības pieslēguma projektu u.t.t?

Re: Elektrības pievilkšana pāri ceļam
Autors: pamats topošais ()
Datums: 23/01/2013 16:24

LE piegādā elektrību līdz skapim, t.i., līdz skaitītājam. Tālāk ir lietotāja problēma. Pieslēgties skapī var tikai sertificēts elektriķis, bet elektrību vari vilkt kur gribi un kā gribi. Iesaku tikai kārtīgi ierakt un arī iezīmēt, ka kādreiz pats vai cits nepārrokas pāri...
Ieteikums vilkt uzreiz vadu līdz tai vietai, kur mājā būs drošinātāji. Vai vismaz kabeli tik garu paņemt, lai pēc tam var ievilkt. Citādi pēc tam taisīt savienojumu pusceļā-muļķīgi.

Re: Elektrības pievilkšana pāri ceļam
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 23/01/2013 16:33

Vecos laikos (2005.gadā) vajadzēja tādu "Aktu par lietotāja elektroietaises atbilstību", ko parakstīja sektificēts elektrolītiķis. Elektroietaise varēja būt arī viena rozete. Man zīmogu un parakstu uz akta izdevās dabūt uz ielas stūra pa 15 Ls. Tagad, esmu dzierdējis, vispār nevajagot.
Ja tā zeme nav Tava un kādreiz tur kautko raks, nedokumentētu kabeli, iespējams, var pārrakt un par to nekas nebūs. Man arī būtu bijis lētāk likt uzskaiti uz staba ne uz savas zemes, tomēr pagasta arhitekts ieteica par tiem padsmit metriem samaksāt, lai pa svešiem īpašumiem iet Latvenergo kabeļi, bet manējie - tikai pa manu zemi.

Re: Elektrības pievilkšana pāri ceļam
Autors: Rbsis ()
Datums: 23/01/2013 16:51

Paldies!

Jā nu laikam gan jāgaida kad atkusīs zeme, lāpsta rokās kabelis zobos un uz priekšu. To daļu kas iet zem ceļa domāju ierakt vismaz 1.5 m dziļumā, ielikt brūno kanalizācijas cauruli un tad iekšā kabeli, brīdinošā lenta pa virsu. Domāju būs pietiekoši.
Topenē redzams, ka no skapja prom iet 4 dzīslu kabelis(3f pieslēgums), tad jau laikam jēga no 5 dzīslu kabeļa nav, vai piekto vadu vajag ievilkt priekš zemējuma?
Pieslēgums man 25A 3f, ņemšu CYKY 4 dzīslu 6mm kabeli, ar domu ka nākotnē varbūt ievajagās palielināt pieslēgumu līdz 32A vai būs OK?

Re: Elektrības pievilkšana pāri ceļam
Autors: bobo ()
Datums: 23/01/2013 16:52

iepriekšējais komentētājs pilnīgi pareizi visu aprakstija,,,. man arī bija skapis pievilkts bez skaitītāja ( gaidija manu aktu un kabeli). Tad es ieraku zemē kabeli 17m saritinātu un galā rozete ar drošinātāju.
Nodevu aktu Latvenergo un atbrauca veči ,pieslēdza un uzlika skaitītāju , noblpmbēja...

Re: Elektrības pievilkšana pāri ceļam
Autors: pamats topošais ()
Datums: 23/01/2013 16:59

Par CYKY 4x6 labs jaut. LE zemi nedod, varbūt vajag 4x6 un pēc tam sev uztaisīt zemējumu un tālāk 5x6.
Varbūt kādam ir pareizāks priekšlikums?

Re: Elektrības pievilkšana pāri ceļam
Autors: crab ()
Datums: 23/01/2013 18:21

Par to 4 vai 5 jau šajā forumā ticis rakstīts.
[www.building.lv]

[www.building.lv]

[www.google.lv]

Es gan pats nezinu kā vajag, jo pat 2 elektriķi saka dažādi. Man ir 5 dzīslas, jo projektā elektriķis tā bija ierakstījis un kad liku kabeli vēl nezināju, ka LE maģistrālajā kabelī 0 un zeme ir kopā un skaitītāja skapim laikam nekāda dižā zemējuma nav. Nu savienot kopā 2 vada galus es varu vienkāršāk nekā atdalīt no viena divus (sevi mierinu) :) Taisos arī atkārtoto zemējumu uztaisīt un mājas ievad sadalē visu savienot kopā (ienākošā 0, zeme, aizejošā 0 un zeme, paša atkārtotais zemējums).

Elektriķi sākotnēji iesaistīju, jo man būvvalde PAU ierakstīja pirms 1.5 gada, lai ir projekts saskaņā ar Latvenergo izsniegtiem tehniskiem noteikumiem un attiecīgi dabuju meklēt elektriķi, kas kaut kādus ievadkabeļus un šķērsgriezumus ar pievadceļu uzzīmē projektā, ko LE var apzīmogot pirms eju skaņot uz būvvaldi projektu - LE vecis šķiet pabrīnīijās, ka kaut ko tādu no manis būvvalde prasa, jo kabelis pat teorētiski neko svešu šķērsot nevarēja.

Re: Elektrības pievilkšana pāri ceļam
Autors: Didzisp ()
Datums: 23/01/2013 18:38

Ja jau tranšeja jārok tā kā tā, tad tajā paralēli jaunajam kabelim var ierakt arī kārtīgu zemējuma kontūru. Ja kontūru savienosi ar Latvenergo uzskaites skapja korpusu, tad uz māju jāvelk piecdzīslu kabelis. Ja zemējuma galu pievilksi pie majas sadales, tad var iztikt ar čtrām dzīslām un atkartoto zemējumu pieslēgt majas sadalē. Par cik mājas nav, tad es taisītu kartīgu zemējumu Latvenergo skapim un vilktu piecas drātis. Citādak,simts punktus, neviens vēlāk to zemējumu mājā neievilks, jo būs jau aizmirsts :)

Re: Elektrības pievilkšana pāri ceļam
Autors: Didims ()
Datums: 24/01/2013 09:25

Vai 6 kvadrāti būs pietiekoši potenciālajiem 32A? Atkarīgs gan cik garš kabeļa gabals. Bet vienalga, ja tālu jāvelk, jāliek resnāks, lai būtu mazāki zudumi, ja turpat blakus, tad tā pārmaksa nesanāks pārlieku liela.

Re: Elektrības pievilkšana pāri ceļam
Autors: Robsis ()
Datums: 24/01/2013 09:38

Mērot no skaitītājā līdz mājai sanāk aptuveni 50 metri, ja veidoju smukus līkumus tā lai neiet krustām šķērsām bet perpendikulāri un paralēli zemes gabala robežām, ignorējot ;so smukumu sanāk kādi 25m, bet ta kā taisu sev, noteikti taisīšu pa smuko :) Nez tie 50 metri skaitās daudz vai maz priekš potenciālajiem 32A, pa 6 kvadrātu kabeli?

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **        **  ********   ******         ** 
  **  **         **  **        **    **        ** 
   ****          **  **        **              ** 
    **           **  ******    **              ** 
    **     **    **  **        **        **    ** 
    **     **    **  **        **    **  **    ** 
    **      ******   ********   ******    ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727