UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
LED strāvas īpatnības
Autors: EgilsK ()
Datums: 08/03/2013 19:11

Cik esmu dzirdējis, tad LEDiem nāk savādāka strāva kā parastajā transformātorā, LED transformators uz12 v būtu sagādāts, bet jautājiens, vai strāvas elektrības pazušanas gadījienā ir veselīgi pieslēgt 12v auto akumulatoru?

Re: LED strāvas īpatnības
Autors: Rx ()
Datums: 08/03/2013 19:48

LEDs spīd, ja caur to plūst pienācīģi liela strāva. Strāvas lielumu nosaka ražotājs. Parasti uzrāda nominālo strāvu, jeb tādu, kas ļauj LED spēdēt ļoti ilgi un spilgti. Ja strāvu palielina lielāku, tad spīdēšanas spilgtums arī palielinās, tikai resurs krīt. Krīt jo straujāk, jo lielāka strāva un spīdēšanas laiks. Ir LED , ko baro ar palielinātas strāvas impulsiem, bet kopējā vidējā strāva paliek nominālā. Impulsa barošanas avota izejā ir līdzspriegums. Strāva tiek noteikta divos veidos: vai nu ar ierobežojošajām pretestībām ( lentveida LED), vai arī ar strāvas stabilizatora mikroshēmām. Ja strāvu caur LED nosaka pretestība ( rezistors), tad palielinot spriegumu, pieaugs strāva. Mazliet palielinot strāvu nekas uzreiz nenotiks...tikai ilgākā laikā resurss kritīs. Tas pamatā notiek siltuma iespaidā, jo LEDi arī sakarst un no tiem jāaizvada siltums ( tā ir LED problēma, lai tos pielietotu plašā mērogā ar lielām jaudām). Nomainot 12V uz akumulatora 12V nekas slikts nenotiks. Tikai: Nav tāda 12V akumulatora! Ir ar nosaukumu 12V, bet reāli tajā ir 12,7-13,5V. Jeb tā spriegums ir atkarīgs no uzlādes pakāpes. Ja LED strāvu nosaka rezistors ( rezistori), tad strāva caur LED no akumulatora būs par 10 ar ....% lielāka kā ar 12V precīzo avotu,. nekas slikts tas nav. Ja LED ir ar strāvas avotu, tad strāva caur LED būs tāda pati kā no standarta barošanas avota.Var droši darbināt abos variantos.

Re: LED strāvas īpatnības
Autors: EgilsK ()
Datums: 08/03/2013 20:01

Cik saprotu, trāpijies zinošs cilvēks, tad jautāšu tālāk. Vai Tie trafi, kas nopērkami mūsu bodēs un maksā no 40 līdz...nezinu cik pat, ir ar kaut ko labāki par manu no Ķīnas saņemto trafu par mazpadsmit latiem? [www.ebay.co.uk]

Re: LED strāvas īpatnības
Autors: Rx ()
Datums: 08/03/2013 20:12

Nav būtiskas starpības: Tas Jūsu ir ar "Impulsu transformatoru". Tālāk teiktais ir saprašanai: Spriegums no tīkla 230V tiek iztaisnots ( pārveidots līdzstrāvā) un ar elektronisko slēdžu palīdzību ( tranzistoru- mikroshēmu vadītu) tiek pārveidots uz lielāku frekvenci kā tīklā ( tīklā ir 50 hz, bet barošanas avotā ir daudzi desmiti khz.) Tā iegūstot to, ka var lietot maziņu ferīta transformatoriņu, tai pašā laikā transformēt lielu jaudu. Ir arī droseļu barošanas avoti, bet tie ir ar daudzām nepilnībām un tos lieto lokālām iekārtām, tieši korpusā barojot LED.

Re: LED strāvas īpatnības
Autors: malacis ()
Datums: 08/03/2013 21:20

Svarīgi ir saprast galveno - LEDi ir ļoti nelineāri patērētāji. Tas nozīmē, ka, palielinot spriegumu par 10%, strāva pieaugs nevis par 10%, bet varbūt pat 3 reizes. Un LEDs pārdegs.
Tāpēc LEDu barošanā izmanto nevis sprieguma, bet gan strāvas stabilizatorus. Par primitīvu strāvas stabilizatoru var kalpot virknē slēgts rezistors. Ja šāda rezistora nav, tad nedrīkst LEDu barošanai izmantot sprieguma avotu, piemēram, akumulatoru.
Tie, kuri nesaprata atšķirību starp spriegumu un strāvu, marš uz 7. klasi fizikā!

Re: LED strāvas īpatnības
Autors: Rx ()
Datums: 08/03/2013 22:28

Nav jau tik traki...3 reizes? Piemēram ražotajās lentes LED : uz trijām diodēm , kas slēgtas virknēm ir viens rezistors. Ja pieņem ka uz diodes krīt maksimums 3V, tad pie barošanas 12V uz rezistora kritīs 3V. Pieaugot spriegumam par 10%, kas ir 1,2V, vismaz 0.2v pieaugs uz LED. Tad uz rezistora pieaugs par 1V. Tātad: bija 3V, palika 4V uz stabilizējošā rezistora. Kas sastāda strāvas pieaugumu par 33%. Tā ir realitāte. Protams, ja rezistors ir 1 gab, bet diodes ir četras gab. Tad šim rezistoram jābūt maza nomināla un pie 1V pieauguma strāva jau palielināsies vairāk kā 33% . Daudz vairāk. Bet tādas shēmas nelieto un tāds slēgums ir pilnīgi nepareizs.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **    **  **          *******   **      ** 
 ***   ***  ***   **  **    **   **     **  **  **  ** 
 **** ****  ****  **  **    **          **  **  **  ** 
 ** *** **  ** ** **  **    **    *******   **  **  ** 
 **     **  **  ****  *********         **  **  **  ** 
 **     **  **   ***        **   **     **  **  **  ** 
 **     **  **    **        **    *******    ***  ***  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727