UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Akas padziļināšana
Autors: JanisL ()
Datums: 19/03/2013 10:41

Sveicieni!
Situācija - mums Lielvārdē ir pirms vairākiem gadiem pašu spēkiem rakta 6 grodu aka - tālāk dažādu apsvērumu dēļ netikām. Grunts mālaini akmeņaina ar dolomīta šķembām. Jautājums - kā tādu aku normāli padziļināt, lai iegūtu vairāk kvalitatīva ūdens?

Brālim turpat netālu nesenāk raktā 10 grodu akā ir sakarīgs ūdens, līdz ar to derētu šo vēl padziļināt par metriem 4-6iem. Saprotu, ka tagad rakt pašrocīgi tālāk nebūtu droši, jo diezin vai tie iespiestie grodi gribēs sēsties uz leju. Un es pats noteikti nebūšu racējs... :)

Esmu pamanījis aku padziļināšanu ar urbšanas metodi. Nebūtu jau slikti, ja varētu aku padziļināt šādā formātā - [ej.uz] - jo tad caurulē var sūkni iegremdēt utt. Bet vai var izurbt, ja apakšā ir akmeņains māls? (Konkrētais Smiltenes racējs ir baisi aizņemts un līdz Lielvārdei esot baigi tālu un ilgi jābrauc.)

Varbūt kādam ir kāds ieteikums un arī zināms kāds konkrēts darbonis, kas varētu man te Lielvārdē ar šādu lietu tikt galā par saprātīgam naudām? Dziļurbums nav nepieciešams, un to nevaru atļauties. Paldies par komentāriem!

---------
Jānis
[www.salmiunmali.lv]
[www.lusudrava.lv]

Re: Akas padziļināšana
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 19/03/2013 10:57

Mēģini kautkā noskaidrot, vai ierokoties no 6 līdz 10 m dziļumam tur kautkas gaida. Drošākā metode - kontrolurbums, tiesa, ja no turienes sāks baigi nākt, tas traucēs rakt, bet vismaz zināsi, ka ir vērts.
Vecie grodi, ja ir ar iekšejo diametru 1 m, lai paliek savās vietās. Akas mēdz padziļināt, laižot iekšā īpašus t.s. remontizmēra grodus, kam ārējais mazliet mazāks par 1 m. Varot nopirkt no individuāliem lējējiem, kas reklamējas sludinājumos. Ja esošiem grodiem iekšējais 70 cm, tādā būs diezgan bezcerīgi pakustēties.

Re: Akas padziļināšana
Autors: JanisL ()
Datums: 19/03/2013 12:08

Ja vien spečuki teikt, ka tā ir sakarīga doma, tad man jau tos nedaudzos papildus metrus gribētos, lai kāds izurbj ar urbšanu un ieliek caurules - tā kā tajā Smiltenes linkā rādīju. Tik, lūk, tagad tādus atrast. Es domāju, ka tur turpinājumā ir tādi paši doomītainie māli, kā bija, kad brālim raka aku.

Re: Akas padziļināšana
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 19/03/2013 12:31

Ieliec vēlreiz, tas ej.uz links nestrādā.
Cik brāļa aka tālu? Jau nesen minēju, ka man grunts (dziļums, kur sākas māls - 0.5 vai 3 m) atšķiras pat 5 m attālumā.
Savulaik izraku mālā 2 akas 12 cm attālumā, un tikai otras dibenā uzdūros uz irdenu (smilšu-dolomītakmeņu) ūdens nesējslāni.

Re: Akas padziļināšana
Autors: JanisL ()
Datums: 19/03/2013 13:02

O, toč - links bojāts. Te būs - [aquatecsmiltene-service.blogspot.com] . Brāļa aka ir kādus 100-150m tālāk, bet ir zināms, ka grunts apakšā caurmērā ir ļoti līdzīga. Vismaz mēs tā ticam un ceram.. :D

Re: Akas padziļināšana
Autors: piča ()
Datums: 19/03/2013 16:11

150 metri ģeoloģijā ir dafiga daudz. viss atkarīgs, cik ir līdzekļu esi gatavs tērēt. principā jau vari arī pats izurbt, tur nekā sarežģīta nav (ja vien ir vecs makšķernieku urbis, vai kāds ģeologs-halturščiks pazīstams), īpaši, ja tev grunts ir mālaina, jo tad caurums mazāk aizbirs ciet. to spici, ko liek iekšā var vai nu pats uzmeistarot, vai latgalitē iepirkt. katgalite ir arī tādas metāla, gan diametri nelili (mazāk, kā 2"), ko pats ar kuvaldu baksti iekšā. man pašam šobrīd vairs nav tādas maziņas iekārtas, ar ko varētu iekšā grodā izurbt, savukārt ar lielo sanāks dārgi, jo nevar urbt vecajā akā un jāmaksā arī par metrāžu līdz vecās akas līmenim.
ar to sūkņa likšanu caurulē ar nevar zināt kas tev sanāks, jo nevar garantēt debitu, kas savukart nozīme, ka pie maza debita sačakarēsi sūkni un nervus un būsi lieki iztērējis naudu.
vēl vari udensapgade.lv painteresēties - viņi bāzējas ogrē.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
       **  ********   *******   ********   **    ** 
       **     **     **     **  **     **   **  **  
       **     **            **  **     **    ****   
       **     **      *******   **     **     **    
 **    **     **            **  **     **     **    
 **    **     **     **     **  **     **     **    
  ******      **      *******   ********      **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727