UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Automātiskie slēdži
Autors: jūrnieks ()
Datums: 17/05/2013 00:32

Labdien,
Lūdzu palīdziet!
Savilkta elektroinstalācija divstāvu privātmājā. Daudz automātisko slēdžu- katrai telpai un ierīcēm savs automāts. Problēma atklājās, kad netīšām salaida vadus uz īso. Kastē izslēdzās ne tikai konkrētais paredzētais automātiskais slēdzis, bet ārā sadales skapī atslēdzās galvenais strāvas padeves automāts manai ēkai. Mēģinājām vēlreiz laist uz īso- ja ne ārā skapī, tad iekšā ienākošais galvenais 3-fāznieks automātiski atslēdzās. Elektriķa skaidrojums- sliktas kvalitātes automāti-abb. Beigās sanāk- automātiskajam slēdzim zūd jēga uz konkrēto vietu, ja jau noslēdzās galvenais pienākošais slēdzis uz māju.Cik pamatoti ir vainot slēdžu kvalitāti? Versijas- kāds varētu būt risinājums.
Paldies par jebkuru skaidrojumu.

Re: Automātiskie slēdži
Autors: khe ()
Datums: 17/05/2013 06:37

Ielikt galvenos ar c burtu, kam ilgāks aiztures laiks.

Re: Automātiskie slēdži
Autors: Pavels.O ()
Datums: 17/05/2013 08:31

Vainot ABB viennozīmīgi vajag it īpaši būvniekiem, jo būvnieks ir tas erudītākais posms, kurš krietni labāk pārzina ražošanas kvalitāti un tehnoloģiju, bet nestrādā ABB, jo tur viņu neciena, nenovērtē un negrib maksāt!
BET ABB automātslēdži ir labas kvalitātes, slēdži atbilst starptautiskiem standartiem, līdzvērtīgi var ierindot mūllerus, GE, siemensus un pārējo vidējo klasi. Domāju ka slēdži nav pie vainas.
Pirmām kārtām mājā jāizmēra cilpa fāze-nulle, lai redzētu īsslēguma strāvas, jāizvērtē automātslēdžu selektivitāte, piemēram, gan jau uz apgaismojumu arī ielika B16 automātslēdzi, lai nodrošinātu 3,5 kW apgaismojuma guļamistabā. jānodrošina selektīva darbība, jācenšas izmantot viena ražotāja aizsardzība, nevis jāmiksē. Vissdrīzāk ievadā (ārā sadalē) jau stāv C grupas slēdzis.
Bet ja ir sabāzti uz visiem atzarojumiem savi automātslēdži, tad zūd jēga no 3 fāzīgā automātslēdža ievadā, jāliek parasts slēdzis komutācijai, jo ko viņš aizsargā - strādā kā otras zonas aizsardzība? Pēc mērījumiem uz aizsardzības shēmas izpētes var spriest ko mainīt, uz ko mainīt, bet ko nē.
P.S. Lai būvnieki uzraksta petīciju ABB ražotājam.

Re: Automātiskie slēdži
Autors: VK ()
Datums: 17/05/2013 09:09

Ja īsslēguma strāva ir 200A, tad nostrādās visi automāti, kam īsslēguma aizsardzība ir zem 200A.
Piemēram B 20A automātam īsslēguma aizsardzība ir 60A. C automātam 100A.

No tā var secināt, ka nostrādās visi B grupas automāti kam strāva ir mazāka par 200/3 = 67A, vai C grupai 200/5 = 40A

Latvijā ir grūti atrast automātus ar drošinātāju raksturlīkni, jo tie maksā dārgi.
Parastajiem automātiem ja strāva ir lielāka par īsslēguma aizsardzība nominālu, nostrādes laiks ir tik īss, ka visi atslēgsies vienlaicīgi.

Selektīvu atslēgšanos var nodrošināt ar drošinātājiem vai speciālajiem automātiem, jo tiem nostrādes laiks ir atkarīgs tikai no nomināla pārsniegšanas kārtas. Parastajiem automātiem tas ir kā siltuma aizsardzība ~ pie 1,2x - 30 min, pie 2x minūte

Re: Automātiskie slēdži
Autors: ibm ()
Datums: 21/05/2013 11:25

Ir viena problēma, kuru nevar apiet - tas ir Latvenergo uzstādītais ievadautomāts ievadsadalē jeb ķēdes posms "ierakumu otrā pusē". Un to viņi mainīs pret "inertāku" grupu ļoti nelabprāt, tev faktiski smagi jāpierāda, ka tev saimniecībā jāslēgalē milzīgs patērētājs ar milzīgu momentāno (starta) strāvu. Normālā gadījumā šiem pie kājas un nereti ir situācijas, kad īsslēguma gadījumā bliež ārā visu. Man vienīgi gadījumos, ja izdegot spuldzei sadomā izšaut automātu, tad gan izslēdzas tikai iekšējie automāti (apgaismes ķēdēs man 6 un 10A). Tāpat arī, ja "uztaisu" īso vājstrāvas ķēdē, tobiš, apkures katla automātikā utt, kur stāv 2A automāti. Bet, ja veiksmīg noīsina jaudas ķēdi ar 20A automātiem, tad droši var aut kājas un iziet ārā pie reizes - izbliež gan iekšējo, gan ārējo (3x25). Man arī ir ABB, bet nu samierinos ar šo izpausmi, jo ne jau ražotājs pie vainas, bet fizika :).

Re: Automātiskie slēdži
Autors: moldriks ()
Datums: 06/06/2013 08:33

Saliec kūstošos drošinātājus, ja vēlies selektivitāti.

Re: Automātiskie slēdži
Autors: Pavels.O ()
Datums: 06/06/2013 09:03

argumentē

Re: Automātiskie slēdži
Autors: moldriks ()
Datums: 10/06/2013 23:53

Tur nav ko argumentēt, VK arī par to pašu rakstīja. Neviens parastais automātslēdzis A, B vai C normālā režīmā nenodrošina selektivitāti attiecībā uz īsslēgumu, jo aut. slēdžu nostrāde parādoties īsslēguma strāvai ir neprognozējama. Vairumā gadījumu īsslēguma strāvas lielums pārsniedz minimālo aut. slēdža elektromagnētiskā atkabņa atslēgšanas strāvu un to atslēdz 0,01-0,03s laikā. Var protams mākslīgi samazināt īsslēguma strāvu aiz katra posma, bet ar to neesmu nodarbojies.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **        ********   **      **  **    **  ******** 
 **        **     **  **  **  **   **  **   **    ** 
 **        **     **  **  **  **    ****        **   
 **        **     **  **  **  **     **        **    
 **        **     **  **  **  **     **       **     
 **        **     **  **  **  **     **       **     
 ********  ********    ***  ***      **       **     

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727