UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Granulu degļi. Pelltech vs KMP PX22
Autors: Zigurds ()
Datums: 06/06/2013 00:08

Nu jau 3 apkures sezonas ir pagājušas, kopš uzliku Hromets 15kW malkas katlam vertikālo dūmcauruļu ekonomaizeri (18kW) un Pelltech PV20a granulu degli (līdz šim biju kurinājis savus 250m2 ar Auer Gianola Pulsatoire gāzes katlu).
Dažos vārdos par katla sistēmu:strādā vienkārši ideāli, dūmgāzu temperatūra pie izejas ir zem 100oC, jo degšanas procesā var kādu laiku roku uz izvada noturēt un, saslapinot, pleķītis lēnām izžūst. Dūmenis D150mm ANSI čaula keramzītbetona bloku mūrējumā (neatceros ražotāju. Bloki 400x400 iekšā kanāls 250x250 ar noapaļotām malām). Arī vietas katls daudz neaizņem. Granulu tvertne MAFA, 300L un transportieris MaFlex 25w, 1800mm.
Pa šo laiku līdz pēdējai skrūvītei esmu izpētījis 3 dažādu ražotāju degļu darbību: Igauņu Pelltech PV20a, Zviedru Ariterm/KMP PX22 un Dāņu/Grieķu Megatherm MPB-50. Tāpēc gribētu padalīties ar jums savā pieredzē. Salīdzināšu PV ar PX.(Megatherm ir stipri līdzīgs PX, tāpēc, ja kādam būs interese, tā būs atsevišķa diskusija). Tātad.

Koncepcija, konstruktīvās īpatnības.
PV konstruktīvais risinājums jau no pirmsākumiem ir veidots tā, lai bez īpašas pārbūves vārētu aizvietot šķidrā kurināmā degli daudzos šķidrā kurināmā katlos, kam ir 3-eju dūmgāzu ceļš, t.i. liesma pa katla kurtuvi aiziet līdz galam un iegriežas 2.ejā. Degkameras un sistēmbloka savienojošās caurules diametrs ir 89mm, kas atbilst standarta mazas jaudas šķidrā kurināmā degļa sprauslas diametram. Degļa degkamera D-146mm/L-170mm ir viensienu apaļa caurule un pilnībā atrodas katla kurtuvē. Sekundārais gaiss tiek padots tieši liesmas virpulī virs degļa ārdu plāksnītes.
PX - paredzēts iebūvēt vairumā cietā kurināmā katlos, speciālajos Ariterm kombinētajos katlos, kā arī pielāgojams vairumā 2-eju vai 3-eju šķidrā kurināmā katlos, veicot degļa atveres paplašināšanu. Degļa degkamera ar ārējo D-154mm/L-280mm ir divu cauruļu konstrukcija, kas stiprinās piegādes komplektā esošā flancī, kas pieskrūvēts kurtuves durtiņām. Degkameras gals var atrasties 1,5 līdz 20cm katla kurtuvē. Sekundārais gaiss tiek uzkarsēts, pirms nonāk liesmas zonā pie izejas no degļa degkameras.

Degļa pamatelementi, darbība, jaudas līmeņi.
PV deglis darba ciklu uzsāk, saņemot komandu (klikšķi) no katla termostata. Deglim ir 6 jaudas līmeņi ar soli 2kW - no 10 līdz 20kW. Neiedziļinoties detaļās- jaudas līmeņus var regulēt manuāli un automātiskā režīmā. Akselerācija notiek caur degļa dozējošo transportieri. Degļa vadības automātika kalkulē transportiera ražību (= degļa jaudu), skaitot magnētiskos impulsus no magnēta uz transportiera motorreduktora ass. Tāpat arī gaisa plūsma tiek regulēta uzskaitot ventilatora apgriezienus - magnētiskos impulsus no magnēta uz ventilatora ass. Pluss: rūpnieciski iestādītie parametri ir ļoti precīzi. Vairumā gadījumu ir tikai nedaudz jāpalielina, vai jāsamazina gaisa daudzums degšanas kvalitātes koriģēšanai, atkarībā no granulu kvalitātes. Vienkārši izdarāma funkcija, veicama ar dažiem vadības pogu spiedieniem. Visi parametri pārskatāmi uz displeja. Mīnuss: daudz kustīgo detaļu. Laika gaitā jādomā par motorreduktora zobratu remontu. Aizdedzināšana notiek ar karsta gaisa plūsmu vienā punktā. Aizdedzes termoelements - 480W. Palielināts darba resurss.
Padeves transportieris no tvertnes uz degli tiek vadīts precīzi, pateicoties optiskiem granulu līmeņa devējiem. Arī liesmu degkamerā kontrolē fotodiode. Ļoti pārdomāta vadības automātikas darbību pēctecība (loģika).
PX deglis strādā uz katla ūdens temperatūru. Visi pamatparametri atspoguļojas uz displeja. Parametrus izmaina ar vienu universālu pogu. Ir trīs jaudas līmeņi. Gaisa plūsmu (degšanas kvalitāti) ieregulē, izmainot ventilatora motora jaudu (0-100%) katram jaudas līmenim. Granulu akselerācija notiek ar to pašu padeves transportieri. Sākumā tas šķiet mīnuss, bet ātri vien pierod. Patiesībā, ļoti pārdomāta un vienkārša / robusta konstrukcija. Rūpnīcas iestādījumi ir aptuveni. Zviedri uzskata, ka degļa sākotnējo ieregulēšanu jāveic speciālistam, pielietojot dūmgāzu sastāva analizatoru. Es uzskatu, ka mazas jaudas deglim, uzkrājot nelielu pieredzi, pavisam labi degšanas kvalitāti var ieregulēt lietotājs - vadoties no liesmas nokrāsas un formas. Galvenais, jāizprot darbības loģika.

Darbības drošība.
Gan vienā, gan otrā gadījumā drošībai ir pievērsta ļoti liela vērība. Ir degļa pārkaršanas devēji, drošības termostati, PV deglis pat ir aprīkots ar nelielu back-up akumulatoriņu, kas atjauno degļa darbību strāvas īslaicīga pārtraukuma gadījumā. Granulu padeve deglī notiek caur kūstošu (~120oC) gofrētu cauruli no augšas, kas kļūmes gadījumā novērš liesmas nokļūšanu granulu padeves transportierī un tālāk tvertnē, kas bieži notiek veco modeļu granulu katlos ar priekškurtuves principu: horizontālais padeves transportieris no apakšas.(Starp citu, Zviedrijā un daudzās citās ES valstīs šāda priekškurtuves tipa katlu ekspluatācija ir aizliegta ar likumu).

Daudzas detaļas šoreiz neapcerēju, jau tā pārāk daudz vienai reizei :)

Priecāšos, ja iesaistīsieties šai diskusijā ar savu pieredzi par dažādu iekārtu lietošanas īpatnībām.

Re: Granulu degļi. Pelltech vs KMP PX22
Autors: Deglis ()
Datums: 04/07/2013 12:31

Vēlos personīgu konsultāciju pie Jums, jo izskatās esat lietpratējs par degļiem. Kā ar Jums var sazināties? Mans e-pasts - livilla_at_inbox.lv

Re: Granulu degļi. Pelltech vs KMP PX22
Autors: Marchix2004 ()
Datums: 24/07/2013 18:03

Ir daži jautājumi.
Vai šādi izskatās visa Tava uzparikte? [www.granuluapkure.lv]
Tad gribētos uzzināt par to ekonomaizeri. Ideja man par tādu bija no pirmās dienas, kad iekūru savu katlu, (starp citu arī hrometa katls, tikai kau 25) bet līdz ar to, ka neesmu ne inženieris, ne arī metinātājs pie tāda netiku. Kur tādu dabūji un cik aptuveni ekonomaizeris izmaksāja?
Gribētos uzzināt, cik izmaksāja katla aprīkošana ar granulu degli? Lēnām tuvojas ziema un gribētos savu apkuri nedaudz automatizēt...

Re: Granulu degļi. Pelltech vs KMP PX22
Autors: Jdhdh ()
Datums: 24/12/2016 09:32

Teikšu kā cilvēks ar lielu pieredzi granulu degļu izmantošanā. VISI ŠIE LĒTIE DEGĻI PV PX KURUS LATVIJĀ TIRGO IR PILNĪGI S...di. kuru darbibas laiks ir gadi 3-5. Tad sākas remonti, kuri nav no lētajiem. Degļiem vienkārši izdeg metāls. Sačakarējas ari citas daļas. Manuprāt tie nevar maksāt to naudu ko prasa ražotājs par tādu izstrādājumu. Ja es tagad ņemtu kādu, tad laikam vietējo latvijas brīnumu. Ne tapēc ka viņš būtu labs. Ir pieredze ari ar to. Brīnums vel tas. Bet tapēc ka lēts. Nojuka izmeti ārā, paņēmi vēl vienu. Nezinu neko par dārgo degļu galu.

Re: Granulu degļi. Pelltech vs KMP PX22
Autors: pip ()
Datums: 24/12/2016 21:10

Ar ko sis deglis atskiras no green eco therm 4 paaudzes.
Tas ka tas ir velviens pakaldarinajums. Var nopirkt atseviski deglus kas nak labas klases katlos. Piemeram NBE degli.

Re: Granulu degļi. Pelltech vs KMP PX22
Autors: nokijs ()
Datums: 25/12/2016 15:12

Atklāti sakot, visiem degļiem ir neadekvāta cena. Protams, saprotu, ka arī ražotājiem jābaro ģimenes, bet nu dārgs bizness. Protams, ir pircējs ir cena.
Labi, bet ne par to ir stāsts. Ja jau rokas aug no pareizās vietas, tad degli var radīt arī pats. Un izmaksas ir nesalīdzināmi mazākas.
Kā piemēru varu minēt paša radīto variantu priekš Atmos Dc18 katla.
Deglis testa darbībā: [drive.google.com]
Un šādi izskatās uz katla:
[drive.google.com]
[drive.google.com]

Rezultāts tāds. Bunkurā ietilpst ~10 kg 8 mm granulas, vislabākais efekts kurinot. Degšanas laiks šādam bunkuram 5 līdz 6 stundas, atkarībā no radiatoru siltuma nepieciešamības. Vilkmi degšanai uztur katla dūmventilators, kurš noregulēts uz 80 grādiem. un izmaksas deglis...viss, no tā, kas bija atrodams mājās, precīzāk sakot apmēram 30 eur un paša darbs. Protams nav automātikas u.t.t., bet ja nav vēlmes tērēt baisās naudas par kaut ko, tad kā variants ideāls.

Re: Granulu degļi. Pelltech vs KMP PX22
Autors: SerViss ()
Datums: 25/12/2016 17:14

nokijs Wrote:
-------------------------------------------------------
> Atklāti sakot, visiem degļiem ir neadekvāta
> cena. Protams, saprotu, ka arī ražotājiem
> jābaro ģimenes, bet nu dārgs bizness. Protams,
> ir pircējs ir cena.
> Labi, bet ne par to ir stāsts. Ja jau rokas aug
> no pareizās vietas, tad degli var radīt arī
> pats. Un izmaksas ir nesalīdzināmi mazākas.
> Kā piemēru varu minēt paša radīto variantu
> priekš Atmos Dc18 katla.
> Deglis testa darbībā:
> [drive.google.com]
> TER6eksyblE
> Un šādi izskatās uz katla:
> [drive.google.com]
> VzZWRmxRaG8
> [drive.google.com]
> SmFlZ29kcWM
>
> Rezultāts tāds. Bunkurā ietilpst ~10 kg 8 mm
> granulas, vislabākais efekts kurinot. Degšanas
> laiks šādam bunkuram 5 līdz 6 stundas,
> atkarībā no radiatoru siltuma nepieciešamības.
> Vilkmi degšanai uztur katla dūmventilators,
> kurš noregulēts uz 80 grādiem. un izmaksas
> deglis...viss, no tā, kas bija atrodams mājās,
> precīzāk sakot apmēram 30 eur un paša darbs.
> Protams nav automātikas u.t.t., bet ja nav
> vēlmes tērēt baisās naudas par kaut ko, tad
> kā variants ideāls.
...................................................................................
It kā būtu jāslavē autora vēlme kaut ko meistarot pašam. Tomēr patreiz tas izskatās pēc mīnas ar laika degli. Kas notiek, ja atslēdzas elektrība, vai nosprūst ventilators. Ticu, ka 9 gadījumos no 10 var izsprukt bez sekām, bet tas 1 gadījums nu nekādi nav izslēgts.
Pilnīgā bezvērtībā (jeb ~ 700 EUR) noliktas paša un tuvinieku dzīvības. Štrunts par īpašumu. Spēlējieties smilšu kastē. Un steidzīgi novāciet to trumuli, kamēr vēl visi veseli. Tā nav naudas taupīšana! Laimīgus Ziemassvētkus!

Re: Granulu degļi. Pelltech vs KMP PX22
Autors: nokijs ()
Datums: 25/12/2016 17:30

SerViss ()
Mīna ar laika degli tā nu nav gan.
Jo elektrības pārtraukuma gadījumā nekas tāpat nedegs, vēl jo vairāk uz bunkura pusi, jo bunkurs ir hermētiski noslēgts un tādējādi nu nekādi neveicina degšanu.
Bez tam tas ir taisīts pēc analoga, kas tiek izmantots rūpnieciski. [pelletron.ru]
Tādējādi uzbrauciens biku nevietā :P

Re: Granulu degļi. Pelltech vs KMP PX22
Autors: SerViss ()
Datums: 25/12/2016 18:37

Diemžēl bunkura novietojums ir bīstams un nav muļķudrošs (piemēram steigā pavirši aizvērts vāks) un austrumu kaimiņa attieksme - avosj, proņesjot- ir acīm redzama. Var jau arī smēķēt guļot dīvānā vai siena pantā, vajag tikai ar prātu DDDDDD
PS Vēlreiz atzinība par vēlmi pašam risināt problēmas. Tikai ar patiešām nopietnu pieeju drošībai. Ne jau nu tāpēc rietumos tādu bunkuru nav, ka inženieri nav iedomājušies. Iepriekšējais komentārs nebūt nav uzbrauciens, bet atgādinājums, ka problēma ir jāskata daudz kompleksāk, nekā tikai tehnisks risinājums. Tādu verķi var lietot sētsvidū, bet noteikti ne dzīvojamās telpās.

Re: Granulu degļi. Pelltech vs KMP PX22
Autors: nokijs ()
Datums: 25/12/2016 18:50

SerViss ()
Nu muļķu drošs nav nekas.
Un bez prāta jau jebko var nolikvidēt, pat visdrošākās lietas, lai cik drošas tās arī nebūtu ;)
Protams, paldies par komentāriem un šajā gadījumā ir padomāts arī par ugunsdrošības elementiem, lai būdu nenokurinātu :)

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.