UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

dzelzs apkures katla izvēle
Autors: ringo99 ()
Datums: 06/06/2013 09:49

Labdien,
Vēlos atjaunināt privātmājas apkures sistēmu-katlu. Plānots kurināt gan ar malku, gan oglēm. Speciālisti ieteica ka labāks būtu dzelzs katls ar akumulatoru. Tagad esmu izvēles priekšā - pašmāju ražotāji-Hromets, Grobiņas vai Tukuma katli vai poļu "Tekla" - Unico, Forti , vai "Defro"- Optima, Optima Komfort. Varbūt kāds ir saskāries un ir pieredze un secinājumi, kurš būtu labāks. Gāzģenerācijas katlu negribu.

Re: dzelzs apkures katla izvēle
Datums: 06/06/2013 11:15

tris gadus atpakal nopirku latvija razotu apkureskatlu''aks montazas servizs''.par katlu nevaru teikt neka slikta.viss strada ka vajag un cena ari pienemama 12kw katls 290ls+30ls par piegadi 120km attaluma.katlus taisa pec pasutijuma.

Re: dzelzs apkures katla izvēle
Autors: editable ()
Datums: 06/06/2013 12:37

Leišiem izskatās normāli katli "Kalvis". Var skatīties zem kalvis.lt. Latvijā arī nopērkami, protams uz vietas lētāk. Jaudas iapazons plašs.

Re: dzelzs apkures katla izvēle
Autors: Zinis333 ()
Datums: 06/06/2013 12:53

Necepies ar importu. Atbalsti savējos. Grobiņas, vai Hrometa katls būs gana labs un kalpos ilgi. Vēlāk, ja būs vēlēšanās, vienkārši aprīkosi ar granulu degli. Ir pieredze.

Re: dzelzs apkures katla izvēle
Autors: ringo99 ()
Datums: 06/06/2013 13:37

Pašlaik sliecos uz Hrometa pusi. Māja 140m2, vidēji siltināta, akumulators paredzēts 600-700 l. Vai 25kw katls nebūs pārāk jaudīgs, ar pārmērīgu patēriņu, 15kW pamaz, bet 20kw katla nav. Poļu katli izskatās smalkāki un pārdomātāki. Kāds būtu optimālakais variants ar labāko cenas, kvalitātes un ekspluatācijas ērtuma attiecību?

Re: dzelzs apkures katla izvēle
Autors: SerViss ()
Datums: 06/06/2013 14:43

Akumulatora gadījumā jauda arī vajadzīga lielāka, lai īsākā laika sprīdī uzsildītu sistēmu un akumulatoru un ietaupītu savu laiku starp kurināšanām.
Pirms iegādes der pārjautāt, vai akmeņogļu dedzināšana netiek uzskatīta par garantijas pārkāpumu, un pārliecināties, ka tas dokumentāli apstiprināts tehniskajos lietošanas noteikumos.

Re: dzelzs apkures katla izvēle
Autors: Ronalds_ ()
Datums: 06/06/2013 15:11

Es tomēr ieteiktu pirkt čuguna (ķeta) katlu. It īpaši ja taisies kurināt ar oglēm.

Čuguna katlam gan ir nedaudz zemāks lietderības koeficients.

Tomēr viņš ir krietni lētāks un kalpo krietni ilgāk un viņā var dedzināt gandrīz visu kas deg. Labas atsauksmes ir par Viadrus firmas katliem.

Tērauda katlu var nokaut (izdeg) pāris gadu laikā ja nebūs sausa malka ar ko kurināt un būs kļūdaini izveidota apsaite.

Ja ņemam tērauda katlu, tad gāzģenerācijas bet viņi maksā virs 1000ls un jāatceras ka viņā iekšā var kraut tikai 2 un vairāk gadi žāvētu malku, ja nav vēlme pēc ~5 gadi pirkt jaunu katlu vecā, tecēt sākušā vietā. (Lai ko arī nestāstītu pārdevējs.....) Bez tam pilnīgai "laimei" katls parasti sāk tecēt ziemas vidū....

Re: dzelzs apkures katla izvēle
Autors: ringo99 ()
Datums: 06/06/2013 15:36

Pazīstamais santehniķis stāstīja, ka ar čuguna katliem problēmas ir lielākas, nekā ar dzelzs -jātaisa speciāla apsaite savādāk čuguns raso, varbūt plaisas, savienojuma vietas starp sekcijām var tecēt, un ir stipri mazāks lietderības koificents kurinot ar malku. Pārsvarā kurināšu ar malku, ar oglēm tikai aukstākojos ziemas mēnešos.

Re: dzelzs apkures katla izvēle
Autors: Rx ()
Datums: 06/06/2013 15:44

Grobiņas katlam ir zems darba spiediens...Hromet- tas ir jau lietojams noslēgtās apkures sistēmās. Konstrukcija abiem katliem ļoti līdzīga. Grobiņas katlam lielāks siltuma noņēmēja locījums, izvads aizmugurē. Man Grobiņas katls 15kw kalpo jau ap-vairāk kā 5 gadus, kurinu kā ar malku, oglēm. Bet ir ļoti laba apsaiste, kas uztur termorežīmus katlam un tas neraso. Tāpat ir lielas jaudas sūknis, kas spēj paņemt enerģiju, nepārkarsējot krāsni, jo ir akumulators.

Re: dzelzs apkures katla izvēle
Autors: Ronalds_ ()
Datums: 06/06/2013 15:50

ringo99, tas santehniķis meloja vai ir vienkārši nekompetents! Palasi šo forumu - ir daudzas tēmas un arī google palīdz atrast daudz info par šo tēmu!

Speciāla (pareiza) apsaite vajadzīga gan dzelzs, gan čuguna katla gadījumā. Un uzstādot siltuma aķi, kas ir gandrīz vai obligāti cietā kurināmā katlam viņa neatšķiras.
Bet čuguna katls daudz labāk kā tērauda pacieš apsaites kļūdas un sliktu kurināmo.

Jā, lietderības koeficients ir čugunniekam ir sliktāks. Kurinot ar malku čuguna katlam 60 -70%, tērauda parastajam ap 80%, tērauda gāzģenerācijas ap 90%.

Bet ņemot vērā patreizējās malkas cenas, katlu kalpošanas laiku - neatmaksājas pirkt dārgāko tērauda katlu! Es šo visu sīki un smalki pētīju un rēķināju pagājušo gadu, kad izvēlējos apkures katlu savai mājai. Nopirku Caldera Solitherm katlu. Nav jau slikts, tomēr Viadrus (tāds ir sievastēvam) tomēr ir labāks.

Bez tam tērauda katli pa lielam nav paredzēti kurināt ar oglēm, un kurinot ar labām oglēm ar lielu siltumatdevi viņi var vienkārši izdegt. Bez tam aizmirsti ka tērauda katlā varēs dedzināt mitru malku vai kādu citu drazu.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.