UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Destilēts ūdens apkures lokos
Autors: Pentagons ()
Datums: 27/08/2013 21:59

Sveiki building.lv foruma lietotāji,

Internetā nesanāca īsti atrast atbildi, tāpēc izdomāju pajautāt šeit. Vai ir jēga slēgtā apkures sistēmā izmantot destilētu ūdeni? Zinu, jā - dārgs pasākums, utt. Bet varbūt tādā gadījumā uzlabojas efektivitāte, neveidojas kaļķa nogulsnes un visādi citādi visi apkures sistēmas elementi kalpo ilgāk, labāk? Vai kādam ir nojausma par sekām, ja sistēmā tiek ielaists šāds ūdens?

Re: Destilēts ūdens apkures lokos
Datums: 27/08/2013 22:14

Protams var un tas noteikti nekaitē, bet vai ir vērts tas jau cits jautājums. Parastam ūdenim kaļķis un dzelzis un kas tur vēl nav tik daudz, lai samazinātu efektivitāti. Es savulaik ielaidu lietusūdeni sistēmā, kuru izšāvu caur parasto filtru, lai novāktu drazu. Lietusūdenī kā zināms kaļķu un dzelžu nav.

Re: Destilēts ūdens apkures lokos
Autors: MW ()
Datums: 27/08/2013 22:37

Pilnīgi pietiek ar mīkstinātu un atdzelžotu ūdeni, tas atrisina kaļķošanās un nosēdumu veidošanās problēmu. Sāļi, kas atrodās ūdeni, neizrāda tendeci nosēsties.

Re: Destilēts ūdens apkures lokos
Autors: soseds2 ()
Datums: 28/08/2013 00:39

Apkures sistēmā , šajā gadījuma siltumnesējs ūdens, neveido kaļķi un nebojā caurules. Tas gadījumā, ja apkures sistēma izbūvēta pareizi un nav siltunesējs jāmaina vai jāpapildina.

Re: Destilēts ūdens apkures lokos
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 28/08/2013 14:16

Lietus ūdens ir gandrīz vai destilēts.

Re: Destilēts ūdens apkures lokos
Autors: Rx ()
Datums: 28/08/2013 14:43

Par lietus ūdeni, kas " ...ir "gandrīz destilēts.." Lietus ūdeni uzkrāju, leju 1,5 un 5l plastmasas dzeramā ūdens bundžās un to mana kundze to izmanto kolekcijas puķu laistīšana. Rudenī uzkrāto, glabaju vasaras mājā, kur viss sasalst. Sasalst arī šis lietus "destilētais" ūdens. Kadi gan bija man brīnumi, kad ziemā aizgāju pēc jaunas ūdens porcijas: Daļa pudeļu līdz kaklam sasalusi, "kramā" , tā sakot, bet daļa nekā, parasts ūdens, nesasalis!!!!!!!!!! Pat ne ūdens-ledus kristāliņu formā, ka tas ir ar ūdeni, kam ir kadi piemaisījumi. Tātad tajā bija kaut kadi sāļi, skābes, vai kas cits..... Bet ja tas būtu tipa "gandrīz destilets" tad tadi brīnumi nebūtu! Nebija man tajā laika lakmusa papīriņa, lai notestētu, bet puķes to labi panesa, nenonīka, bet jauki ziedēja! Tā ka "gandrīz destilets" nav tas pats kā destilēts. Bet ja ir vēlme labāku ūdeni iepildīt apkurē, tad Rīgā, Latgales pr-pilsetā, manuprāt ir ūdens ūdensvadā no Baltezera. Lai nu kā, bet kafijas kanna, kafijas automāts principā neapkaļķojās! Tai pat laika ir speciāla piedeva ūdenim, kas kalciju pārveido citā, radniecīga ķīmiskā vielā, kas kaļķakmeni neveido. Par šīs vielas iedarbību, pieredzi ar to, jau senāk rakstīju garā foruma diskusijā par siltuma akumulatoriem, sistēmas uzbūvi un t.t.t.t

Re: Destilēts ūdens apkures lokos
Autors: Valterrs ()
Datums: 29/08/2013 00:21

Nu man ir mācīts, ka apkures sistēmā nedrīkst
izmantot destilēto ūdeni un tosolu. Kāpēc? Nezinu, varbūt ka ir slēgtā sistēma?

Re: Destilēts ūdens apkures lokos
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 29/08/2013 07:54

Un jūs mīļie cīņubiedri gribat teikt, ka apkures sistēmāi filtrus izmantot nevajag, ja mēs aptiekā nopērkam tīru destilētu ūdeni vai tosolu. Cik lasīts, tad apkures sistēmai svarīgi, lai no ūdens tam sasilstot ķīmiski neizkrīt tajā izšķīdušie metāla joni - Ca; Mg; Fe ... bet es nekur neesmu saskāries, ka šāda tipa joni ir lietusūdenī. Jā tajā ir putekļi... varbūt kvēpi... tas ir nedaudz skābs (pH) līmenis... bet tas nu ir filtrācijas lieta apsildes sistēmai.
Sistēmas aizsalšana, jau ir citas dabas jautājums?

Re: Destilēts ūdens apkures lokos
Autors: ETT ()
Datums: 29/08/2013 23:29

Kas vainas "mīkstam" ezera ūdenim? Lietus ūdens parasti tiek savākts no jumta notekām, tātad iegūtais rezultāts, neskaitot paša ūdens kvalitāti, tiek iegūts skalojot azbestu, atlupušu krāsu, ar smalci apbērtu darvu, apsūnojušu koku, utt. Izlaižot brāgu caur trubām, gala rezultāts ir nesalīdzināms ar sākotnējo izejvielu :)

Re: Destilēts ūdens apkures lokos
Autors: slēpnis nelog ()
Datums: 30/08/2013 14:59

Rx! Kā reizi, tas, ka ūdens nesasala mīnusos, norāda uz tā tīrību. Es reiz redzēju vienā raidījumā eksperimentu ar kaut kādu iepakoto ūdeni, ka tas pie ne pārāk lieliem mīnusiem nesasala un pēc tam , uzsitot pa pudeli varēja redzēt, kā ūdens no ierosinātāja vietas, dažās sekundēs sasala. Arī lejot tādu ūdeni no pudeles, tas sasalst piezemēšanās brīdī un veido tādu kā ledus stalaktītu. Neticēju, domāju, kāds triks, līdz reiz pats par to pārliecinājos.

Ūdens vispār ir pats dīvainākais un neparastākais ķīmiskais elemennts uz zemes.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.