UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Kvēlspuldzes mūžs
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 04/09/2013 13:08

vakar izdega visilgāk manā miteklī degusī kvēlspuldze - 75W R80 reflektorspuldze, ražotāju vairs nevarēja saskatīt, bet manu datuma uzrakstu ar marķieri gan. Ieskrūvēta tika 2006. gada aprīlī, sanāk 7,3 gadi. Iepriekš visilgākā man bija 3 gadi(Philips).
Tīri matemātiski sanāk, ka šo spuldzi vidēji dienā ieslēdzām/izslēdzām 5x, tas sanāk 365x5x7,3=13322, no degšanas ilguma varētu piemest, ka ieslēgtā stāvoklī tā ikdienā bija vidēji 3h 365x3x7.3=7993 h. ražotāji sola ap 1000h.

diez kāda no manām ekonomiskajām vismaz 5 gadi davilks!?

ik pa laikam uzmetu aci uz LED, bet tā arī vēl neesmu saņēmies.

šeit nedomāju diskutēt LEDvsKSvsEKO, varbūt vēl kādam ir kāds kvēlspuldzes "rekords" piefiksēts?

Re: Kvēlspuldzes mūžs
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 04/09/2013 13:26

Taisiet palīglīdzekli rekorda sasniegšanai
[www.google.lv]

Re: Kvēlspuldzes mūžs
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 04/09/2013 14:08

piemirsu pieminēt, ka lietoju parastu lēto lexel slēdzi un mans mērķis nav uzstādīt ginesa rekordu.
vienkārši viena spuldze dega būtiski ilgāk ar citām līdzīgām, tādēļ padalos. Pārējās izdega ar dažu mēnešu starpību, bet tāpat pārvarot 1000h mūžu vairākas reizes.

Re: Kvēlspuldzes mūžs
Autors: Rx ()
Datums: 04/09/2013 14:33

Vakar, 3.09.2013 LTV1 rādīja dokumentālo filmu par ekonomisko spuldžu "ekonomiskumu" daudzās nozīmes, par "bodīti" šo un kvēlspulžu sakarā.....Nu tad ai, ai, ai kas tik tam visam nav apakšā. Par 1000 stundām kvēlspuldzēm: Osrams, Philips jau gadsimta sākumā vienojās, ka izstrādās un laidīs tirgū kvēlspuldzes ar darba laiku 1000 vai ap to, stundas. Lai tās nobeigtos, un būtu jāpērk jaunas. Viss tika taisīts, lai tā arī būtu. Viena cita firma, kas "kartelī" nepiedalijās...taisīja spuldzes ar darba laiku desmitiem un vairāk lielāku laiku! Arī par ekonomiskajām lielas "drausmas" rādīja... Tapat interesanti, ka ārpuseiropas firmas ražo kvēlspuldzes ar nosaukumu "siltumbumbas" un tad tās nav spuldzes, bet...sildelements...Eiropa tās nelaiž iekšā, ja saprot, kas tas tāds....

Re: Kvēlspuldzes mūžs
Autors: v_t ()
Datums: 04/09/2013 14:38

vakar tv 1. programmā bija raidījums par "ekonomisko" spuldžu lobēšanas gaitu eiropas gaiteņos.
par to "ekoloģiskumu".
darbojošos personu skaitā arī piebalgs ar tekstu: es tagad vairs neesmu enerģētikas komisārs un neko nezinu. mana hāta malējā.
kvēlspuldžu aizliegums un "ekonomisko" spuldžu piespiedu ieviešana ir riktīgs ekonomisks un ekoloģisks noziegums.

Re: Kvēlspuldzes mūžs
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 04/09/2013 15:03

Es arī pavirši pārlapojot EPG kautko par spuldzēm manīju, laikam pat iešedulēju, bet kompis nebija ieslēgts. Varbūt būs atkārtojums?
Pirms gadiem biju forumā ielicis bildi ar kvēlspuldzi no partijas, kurām konsekventi pārdega nevis kvēldiegs, bet supertievie pievadvadiņi...

Re: Kvēlspuldzes mūžs
Autors: manparchu ()
Datums: 04/09/2013 15:12

Arī ar interesi noskatījos dokumentālo filmu. Ja nedomā līdzi, tad, protams, – šausmas, kā esam apčakarēti. Jo filma bija apzināti tendencioza – "PAR" kvēlspuldzēm. Kādas tik sazvērestības teorijas netika izvilktas gaismā. :) Ticu, ka savulaik bija karteļa vienošanās. Taču, no otras puses, ja tirgus ekonomikā kāds tiešām izgudrotu sakarīgāku kvēlspuldzes konstrukciju, kuras pašizmaksa/atdeve spētu konkurēt ar klasiskajām, tā noteikti aizietu uz urrā. Ražotāji atrastos.
Filmā apzināti apiets ekonomijas aspekts. Caur puķēm pieskārās tēmai :) Pēc maniem aprēķiniem, esmu jau pamatīgu summu ietaupījis uz mazākiem elektrības rēķiniem, pārejot uz krietni dārgākajām spuldzēm.
Veselības aspekts tendenciozi pasniegts. Protams, neapskaužu tos indiešus, kas mājas darbnīcā atjauno second hand spuldzes. Taču, mūsmājās beidzamajos desmit gados neviena (!) spuldze nav saplīsusi... Piekrītu, ka pārstrādes jautājums vēl nav atrisināts līdz galam, ir pie kā piestrādāt.
Par ekoloģiju... Tos 0,4%, kas tika minēti, kā "smieklīgi niecīgais" enerģijas ietaupījums Eiropas mērogā, pretējas filmas radītāji varētu arī pavērst sekojoši: par vienu vai vairākām AES mazāk nepieciešams!!! Un pabiedēt ar Černobiļas vai Fukušimas video. :)
Patiesībā, mājsamniecību sektorā ietaupījums ir krietni lielāks. Vidējo ciparu rada energoietilpīgā rūpniecība patēriņa pretējā svaru kausā (piemēram, Liepājas Metalurgs, kas miljonus parādā Latvenergo, un ne jau par gaismu), kurai ne silts, ne auksts par spuldzēm.

Re: Kvēlspuldzes mūžs
Autors: Didzisp ()
Datums: 04/09/2013 19:35

Varbūt kāds var no interaktīvās TV ierakstīt to filmu un uzlikt uz servera. Interesanti būtu noskatīties.Palasot konentārus,gluži manas domas par to "ekonomiskumu" Elektrību jau itkā ekonomiskā spuldze taupa, bet, ņrmot vērā darba mūža ilgumu, cilvēka maciņu gan nē.

Re: Kvēlspuldzes mūžs
Autors: aaaa ()
Datums: 04/09/2013 20:23

Nesaprotu, par ko cepiens - tak pilni veikali ar halogēnajām, kas ir pilnīgi tādas pašas kvēlspuldzes, tikai ar krietni ilgāku darba mūžu. Nu labi, drusku dārgākas, toties labākas. Nav jau tā, ka kāds būtu apdalīts, kā sākumā tas izskatījās. Katrs pērk ko grib - brīva izvēle.
No paša pieredzes, citas kvēlspuldzes ir par kārtu sūdīgākas par citām. Piemēram, man ir vannasistabā kvēlspuldzes (ar reflektoriem), kuras tika ieskrūvētas pirms 5 gadiem, 3 gab. Kā jau vannenē - tiek slēgātas iekšā ārā, neviena vēl nav izdegusi. Turpat koridorā arī ir kvēlspuldzes, cita tipa, liktens tām tāds pats, varbūt deg ilgāk, bet retāk tiek slēgātas iekšā ārā. Šo 5 gadu laikā ir izdegušas jau 6 reizes!!!

Re: Kvēlspuldzes mūžs
Autors: crab ()
Datums: 04/09/2013 20:37

Filma ir pieejama LTV lapā [www.ltv.lv]

laikam par to ir runa.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.